Πέντε κολασμένες συνταγές με μπέικον

Η καπνιστή αμαρτία μπαίνει ως κύριος πρωταγωνιστής ή συνοδός σε πέντε λαχταριστές συνταγές.

Μαρμελάδα Μπέικον με καραμελωμένα κρεμμύδια




Για τον μεζέ, τις μπριζόλες, το μπέργκερ, το μπέιγκελ ή το σάντουιτς.

Υλικά: 1 κιλό κρεμμύδια, 10 φέτες μπέικον, μισό κουταλάκι ζάχαρη, μισό κουταλάκι θυμάρι, μισό κουταλάκι πάπρικα καπνιστή, μισό κουταλάκι μέλι, 50 ml balsamico κόκκινο (ή και λευκό), λίγο αλάτι

Εκτέλεση: Κόβουμε τις φέτες του μπέικον σε μικρότερα κομμάτια και τα σωτάρουμε με λίγο ηλιέλαιο ή άλλο ελαφρύ λάδι, μέχρι το μπέικον να γίνει κριτσανιστό. Το αφαιρούμε από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε πιάτο στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο ηλιέλαιο.

Τα πασπαλίζουμε με μισό κουταλάκι ζάχαρη και τα καραμελώνουμε (δείτε πώς εδώ). Η όλη διαδικασία του καραμελώματος θα κρατήσει γύρω στα 45-50 λεπτά. Δεν βάζουμε πολύ λάδι στο τηγάνι, γιατί θα καθυστερήσει το καραμέλωμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά την διάρκεια του καραμελώματος λίγο.

Όταν τα κρεμμύδια είναι έτοιμα, προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από την φωτιά το τηγάνι. Πασπαλίζουμε το περιεχόμενό του με το θυμάρι και την πάπρικα. Διαλύουμε το μέλι στο μπαλσάμικο και περιχύνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, όσο μας αρέσει στην γεύση. Ξαναβάζουμε το τηγάνι στην φωτιά και ανακατεύουμε ζωηρά για 1-2 λεπτά ακόμη. Βάζουμε την μαρμελάδα (μαζί με ότι υγρά έχουν μείνει στο τηγάνι) σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα. Φυλάσσεται στο ψυγείο για αρκετό καιρό.

Συνταγή από εδώ.

Κριθαράκι με λαχανικά και μπέικον

Υλικά: 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, 1 κ.σ. κουκουνάρι, 200 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο, 500 γρ. κριθαράκι μέτριο, 1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 5 φλ. ζωμό λαχανικών, 2 ματσάκια σπαράγγια, καθαρισμένα και τεμαχισμένα, 150 γρ. μπρόκολο σε μπουκετάκια, 1 φλ. αρακά, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο κατά βούληση 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση 1 φλ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη, φύλλα μαϊντανού, για γαρνιτούρα

Εκτέλεση: Σε ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και στη συνέχεια ρίχνουμε το κουκουνάρι και το μπέικον.Προσθέτουμε το κριθαράκι και το αφήνουμε για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε 1 φλ. ζωμό λαχανικών. Προσθέτουμε τα σπαράγγια, το μπρόκολο και τον αρακά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε άλλο 1 φλ. ζωμό λαχανικών. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 4 λεπτά με το καπάκι. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό. Ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο. Μόλις πιει τα υγρά του, αποσύρουμε από την εστία και ρίχνουμε τα ντοματίνια. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα Κρήτης, γαρνίρουμε με τα φύλλα μαϊντανού και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Μαριναρισμένο κοτόπουλο φιλέτο με μπέικον και τυριά

Υλικά:

Για την μαρινάδα: 1/2 φλ. τσαγιού μουστάρδα, 1/2 φλ. τσαγιού μέλι, 2 κ.γ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. χυμός λεμονιού

Για το κοτόπουλο:, 4 στήθη κοτόπουλου, 1 κ.γ. ελαιόλαδο, 10 φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες, 2 κ.σ. βιτάμ, 8 φέτες μπέικον, 1 φλ. τσαγιού τυρί τσένταρ τριμμένο, 1 φλ. τσαγιού γραβιέρα τριμμένη, 2 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, αλάτι – πιπέρι – πάπρικα

Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για μισό λεπτό περίπου. Τοποθετούμε τα στήθη σε μπολ και τα αλείφουμε καλά από όλες τις πλευρές με τα 2/3 της μαρινάδας. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Βάζουμε στο ψυγείο μέσα σε ένα μπολάκι το υπόλοιπο 1/3 της μαρινάδας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε τη 1 κ.σ. βιτάμ και σοτάρουμε και τα 4 στήθη καλά, σε μέτρια θερμοκρασία από όλες τις πλευρές. Σε άλλο πιο μικρό τηγάνι σοτάρουμε σε 1 κ.σ. βιτάμ τα μανιτάρια. Μόλις μαλακώσουν τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί και στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον. Αφήνουμε και αυτό σε απορροφητικό χαρτί.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο μέσα σε πυρίμαχο λαδωμένο με 1 κ.γ. ελαιόλαδο σκεύος, το αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τη πάπρικα και με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε την επάνω πλευρά με τη μαρινάδα. Το ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Αφού περάσουν, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε από πάνω από 2 φέτες ζαμπόν στο καθένα, τα μανιτάρια και τελειώνουμε πασπαλίζοντας τα με τα τριμμένα τυριά τα οποία ήδη έχουμε ανακατέψει μεταξύ τους.

Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 10-15 λετά περίπου μέχρι να λιώσουν καλά τα τυριά. Βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε μαζί με το υπόλοιπο της μαρινάδας/σάλτσας μελιού – μουστάρδας σε ένα μπολάκι.

Συνταγή από εδώ.

Burger με τσένταρ, μπέικον, καραμελωμένο κρεμμύδι και BBQ Sauce




Υλικά:


Για τα μπέργκερ: 6 ψωμάκια, 6 φέτες ντομάτα, 6 φέτες τυρί τσένταρ, 6 φέτες ξεροψημένο μπέικον, 6 κουτ.γλυκ. καραμελωμένο κρεμμύδι

Για τα μπιφτέκια: 1200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο, 1/3 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι

Για τη σάλτσα: 1/2 φλ. BBQ Sauce , 1/2 φλ. καστανή ζάχαρη, 1/4 φλ., 1/2 φλιτζάνι κέτσαπ, 1/4 φλιτζάνι μέλι, 2 κ. γλ. μουστάρδα, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι


Εκτέλεση: Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τα φέρνουμε σε βρασμό. Μόλις πάρουν βράση τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζάνι από τη σάλτσα για το σερβίρισμα. Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνουμε τον κιμά με το αυγό, τη βρώμη, ¼ φλιτζάνι σάλτσα, τα αλάτια, το πιπέρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε το μείγμα καλά και σχηματίζουμε 6 μεγάλα μπιφτέκια.

Ψήνουμε το μπέικον στον φούρνο ως εξής. Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι και αραδιάζουμε επάνω τις φέτες με το μπέικον. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στο γκριλ μέχρι να ροδίσει και να ξεροψηθεί. Ψήνουμε τα μπιφτέκια στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου για 6 λεπτά από τη μια πλευρά τα αλείφουμε με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 2 λεπτά. Γυρνάμε τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Συναρμολογούμε τα μπέργκερ ως εξής: Κόβουμε το ψωμάκι και στην μια φέτα βάζουμε μια φέτα τυρί, 1 κουτ. γλυκ. καραμελωμένο κρεμμύδι, το μπιφτέκι, την BBQ sauce, τη ντομάτα, το μπέικον και τέλος την άλλη φέτα ψωμιού. Σερβίρουμε αμέσως.


Συνταγή από εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v