Σπιτικό δείπνο: Εύκολες συνταγές για να τους εντυπωσιάσεις

Γίνε ο σεφ του σπιτιού σου και κάνε τους καλεσμένους σου να παραμιλούν με αυτές τις πρωτότυπες και εντυπωσιακές συνταγές για βραδινό γεύμα.

Ορεκτικό: Φέτα ψητή με πικάντικη σάλτσα ντομάτας, ψητό σκόρδο και βασιλικό

Υλικά: 270 γρ. τυρί φέτα, 130 γρ. σάλτσα ντομάτας, 15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 3 γρ. βασιλικός, ψιλοκομμένος, 30 γρ. κρουτόν, 3 γρ. πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη, 30 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Σε ένα μέτριο τηγάνι για σαγανάκι τοποθετούμε τη σάλτσα ντομάτας, τη φέτα και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το ελαιόλαδο. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 180°C μέχρι η φέτα να πάρει ωραίο χρώμα.

Συνταγή από εδώ.

Ορεκτικό 2: Πορτομπέλο πίτσα

Υλικά: 4 μανιτάρια portobello, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο, 1 σκ. Σκόρδο, 400 γρ. mix τυριών τριμμένα, 12 φέτες σαλάμι αέρος, 1 κ.σ. ρίγανη

Για το σερβίρισμα: 200 γρ. ρόκα, 100 γρ. ντοματίνια, 1 πιπεριά τσίλι, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C στον αέρα. Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα ταψί και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Με ένα μαχαίρι τα τρυπάμε από την κάτω πλευρά σε 3-4 σημεία για να φύγει η υγρασία τους κατά τη διάρκεια το ψησίματος. Βάζουμε από 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και δεντρολίβανο. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το σκόρδο και βάζουμε από 1-2 φέτες σε κάθε μανιτάρι. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε σε κάθε μανιτάρι 100 γρ. τυρί τριμμένο, 3 φέτες σαλάμι αέρος, ½ κ.γ. ρίγανη και ψήνουμε ξανά για 5 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.

Για το σερβίρισμα: Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε ρόκα, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Σαλάτα: Λάχανο καρότο με τόφου, παπάγια και ακτινίδιο

Υλικά: 1 παπάγια, 2 ακτινίδια, 200 γρ. πεπόνι, 1 μικρό λευκό λάχανο, 2 καρότα, 1 πιπεριά κόκκινη, 2 κλ. σέλερι, χυμό και ξύσμα από 2 λάιμ, 3 κ.σ ελαιόλαδο, ¼ ματσάκι. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο + έξτρα για το σερβίρισμα, 200 γρ. τόφου, 200 γρ. γιαούρτι 2%, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε την παπάγια και κόβουμε σε λεπτές φέτες, αφαιρούμε τα κουκούτσια και στη συνέχεια κόβουμε σε λεπτές μακρόστενες φετούλες (julienne) σαν ζυμαρικά. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Καθαρίζουμε τα ακτινίδια και κόβουμε σε φέτες 1 εκ. πάχος. Ρίχνουμε τις φέτες στο μπολ με την παπάγια. Καθαρίζουμε το πεπόνι και κόβουμε σε κυβάκια 1 εκ. Ρίχνουμε τα κυβάκια στο μπολ με τα υπόλοιπα φρούτα.

Ψιλοκόβουμε το λάχανο, τρίβουμε τα καρότα στη χοντρή μεριά του τρίφτη και κόβουμε σε λεπτές φέτες την πιπεριά. Κόβουμε το σέλερι σε ροδέλες. Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα φρούτα. Προσθέτουμε στο μπολ τον χυμό και το ξύσμα των λάιμ, το ελαιόλαδο, τον φρέσκο μαϊντανό, το τόφου κομμένο σε κυβάκια 1 εκ. και το γιαούρτι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με έξτρα μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Συνταγή από εδώ.

Κυρίως: Χοιρινό ρολό με σάλτσα κόκκινου κρασιού και γκρατιναρισμένο πουρέ

Υλικά: 2½ κιλά χοιρινή σπάλα, 1 κ.σ. μουστάρδα με βότανα, λίγο ελαιόλαδο, 1 μήλο, αλάτι, πιπέρι, φρέσκα βότανα (θυμάρι -δεντρολίβανο)


Για τη σάλτσα; 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2-3 μικρά κρεμμύδια, 1 καρότο, 1 σκ. σκόρδο, 1 καρότο, 1 κομμάτι, σέλερυ, 1 δαφνόφυλλο, 1 κλαδάκι θυμάρι, μαύρο πιπέρι σε κόκκους, 750 ml κόκκινο κρασί, 500 ml, ζωμό κρέατος, 1 κ.σ. μέλι, 1/2 πορτοκάλι, 1/2 μήλο, 1 κομμάτι κρύο βούτυρο για το τελείωμα


Για τον πουρέ: 8 πατάτες χονδρές, 100 γρ. βούτυρο, 100 γρ. κρέμα γάλακτος, 150 γρ., κεφαλογραβιέρα, λιγο σχοινόπρασο


Εκτέλεση: Για το χοιρινό ρολό
Ανοίγουμε το κρέας και το κάνουμε όσο πιο πλατύ γίνεται. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το τριμμένο μήλο. Πασπαλίζουμε με φρέσκα μυρωδικά. Το τυλίγουμε σε ρολό. Το δένουμε να κρατήσει το σχήμα του. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε. Το τυλίγουμε σε λαδόκολλα. Το βάζουμε σε ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο για 2 ώρες στους 170ºC στις αντιστάσεις.

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, μαζεύουμε τα ζουμιά του κρέατος (και τα ρίχνουμε στην σάλτσα κρασιού) και το ακουμπάμε σε σχάρα. Το αφήνουμε να ροδίσει στο φούρνο για 30′ περίπου. Το αλείφουμε δυο τρεις φορές με σάλτσα κρασιού με μέλι. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10′-15′ και το κόβουμε σε φέτες. Σερβίρουμε με την σάλτσα κρασιού χωριστά και με πουρέ.

Για τη σάλτσα κρασιού με μέλι
Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε καλά τα λαχανικά. Τα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας στο μισό. Την σουρώνουμε σε ψιλή σήτα. Την ξαναβάζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και να γίνει πυκνή σαν αραιό μέλι. Στο τέλος ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Για το γκρατιναρισμένο πουρέ
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες. Τις καλύπτουμε με νερό ίσα να τις σκεπάζει. Από την ώρα που θα πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε .Σιγοβράζουμε για περίπου 25′ να μαλακώσουν και να πιουν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα και ανακατεύουμε με κουτάλα να λιώσουν.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μισό τυρί. Αδειάζουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο πυρέξ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 10′ να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.


Συνταγή από εδώ

Επιδόρπιο: Τάρτα με βερίκοκα

Υλικά: 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 100 γρ. άχνη ζάχαρη, 150 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο, σε κύβους, 1 αυγό, 1 κ.σ. νερό και άλλη μία, αν χρειαστεί, για την κρέμα: 1.5 φλιτζ. τσαγιού μαρμελάδα βερίκοκο, 100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική, 30 γρ. νερό, 1 τεμ. Αυγό, 10 γρ. ζελατίνα σε σκόνη (1 φακελάκι), 350 ml κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί, 5 τεμ. Βερίκοκα, φιστίκια Αιγίνης για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση για τη βάση: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ, με το φτερό, μέχρι να γίνει μια ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Έπειτα ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και τη στρώνουμε σε μια ταρτιέρα 22 εκ. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και γεμίζουμε με ρύζι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τη μεμβράνη με το ρύζι και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Για την κρέμα: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5-6 λεπτά. Χτυπάμε στο μίξερ το αβγό έως ότου αφρατέψει και ρίχνουμε το σιρόπι συνεχίζοντας το χτύπημα ώσπου να κρυώσει το μείγμα. Βάζουμε τη ζελατίνα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με 1 φλιτζάνι του καφέ νερό και περιμένουμε να φουσκώσει. Κατόπιν τη ζεσταίνουμε ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί. Ανακατεύουμε τη σαντιγί με το μείγμα αυγού, 3 κουταλιές της σούπας από τη μαρμελάδα και τη ζελατίνα. Βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Απλώνουμε στη ζύμη την υπόλοιπη μαρμελάδα, γεμίζουμε με την κρέμα και διακοσμούμε με τα βερίκοκα και τα φιστίκια.

Συνταγή από εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v