Πώς θα φτιάξετε σπιτικές μπάρες δημητριακών

Πέντε λαχταριστές συνταγές για να φτιάξετε εύκολα πεντανόστιμες, υγιεινές και σούπερ χορταστικές μπάρες δημητριακών.
Πώς θα φτιάξετε σπιτικές μπάρες δημητριακών
Μπάρες με μέλι και ταχίνι

Υλικά:
450 γρ. ταχίνι, 200 γρ. μέλι, 200 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια, 150 γρ. διάφορους ξηρούς καρπούς (φιστίκια Αιγίνης, καρύδια, φουντούκια), 150 γρ. δημητριακά, 200 γρ. βρώμη, 80 γρ. cranberries

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το μέλι στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα. Ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε πολύ για να μη σφίξει πολύ το μείγμα. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ με μεμβράνη από πάνω, στα μικροκύματα στα 800 watt για 2 λεπτά ή σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε τη σοκολάτα στο μείγμα ταχινιού-μελιού. Τέλος, προσθέτουμε τη βρόμη, τους ξηρούς καρπούς και τα cranberries και ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ. Ρίχνουμε και τα δημητριακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι.

Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης πάνω σε ένα ταψί 20x30 εκ. Απλώνουμε το μείγμα από πάνω, ρίχνουμε λίγα ακόμα δημητριακά από πάνω, καλύπτουμε με τη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει περίπου 3-4 ώρες. Για να σερβίρουμε, κόβουμε σε 20 ισομερείς μπάρες πάχους 5 εκ.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Μπάρες δημητριακών με σοκολάτα

Υλικά:
250 γρ. χουρμάδες αποξηραμένοι και μαλακοί, 1 ½ φλ. νιφάδες βρώμης αλεσμένες σε σκόνη, 3 κ.σ μέλι χλιαρό (κατά βούληση), 2 κ.σ φυστικοβούτυρο ή ταχίνι ολικής, 1 φλ. αμύγδαλα ωμά ή ψημένα ανάλατα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια, 100 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα, 1 κουταλιά σπόρους chia, 1 κουταλιά αλεσμένο λιναρόσπορο

Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε: σταφίδες, cranberries, κανέλα, σουσάμι, ηλιόσπορο, καρύδα αποξηραμένη

Εκτέλεση:
Για τις μπάρες δημητριακών με βρώμη και σοκολάτα, διαλέγουμε αποξηραμένους χουρμάδες μαλακούς. Τους αλέθουμε στο μπλέντερ να λιώσουν. Βάζουμε σε μπολ τους αλεσμένους χουρμάδες, το μέλι, την αλεσμένη βρόμη, το φυστικοβούτυρο, τα αμύγδαλα και τους σπόρους chia. Με κουτάλι τα ανακατεύουμε να γίνουν ζύμη. Τέλος προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας κι ανακατεύουμε.

Σε τετράγωνο τσέρκι 24 εκατ. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε το μίγμα. Πατάμε και πιέζουμε να ισιώσει η επιφάνεια και γίνει συμπαγές το μίγμα. Θα σας βοηθήσει ένα ποτήρι με ίσια βάση να το πετύχετε. Παγώνουμε για 30′. Ξεφορμάρουμε την πλάκα και κόβουμε σε μπάρες μακρόστενες. Διατηρούμε τις μπάρες δημητριακών σε αεροστεγές κουτί.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Εύκολες μπάρες βρώμης

Υλικά:
1 φλ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, 2 φλ. νιφάδες βρώμης, 1 φλ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα, 1/4 φλ. μέλι, 1/4 φλ. ταχίνι ή φιστικοβούτυρο

Εκτέλεση:
Στο μούλτι πολτοποιούμε τους χουρμάδες για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη βρώμη και χτυπάμε ξανά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το μέλι και το ταχίνι. Ανακατεύουμε με τα χέρια, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους. Απλώνουμε το μείγμα σε ταψάκι 20x20 εκατοστών στρωμένο με λαδόκολλα. Πιέζουμε καλά να απλωθεί το μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά μέχρι να πήξει. Κατόπιν κόβουμε σε μπάρες. Οι μπάρες βρώμης διατηρούνται στο ψυγείο σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για 7-8 μέρες.

Η συνταγή είναι από εδώ

Μπάρες μπισκότου με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο

Υλικά:
1 φλ. (226 γρ.) βούτυρο ανάλατο, λιωμένο, 1 φλ. ζάχαρη άχνη, 1 ½ φλ. φυστικοβούτυρο (1 φλ. + ½ φλ.), 2 ½ φλ. μπισκότα digestive, τριμμένα, ½ κ.γ. αλάτι χοντρό + επιπλέον για γαρνιτούρα, 2 φλ. σταγόνες σοκολάτας, ημίγλυκη (½ φλ. + 1½ φλ.)

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, 1 φλ. φυστικοβούτυρο, τα μπισκότα, ½ κ.γ. αλάτι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε ½ φλ. σταγόνες σοκολάτας και διπλώνουμε απαλά το μείγμα με μία σπάτουλα. Στρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 9 Χ 13 εκ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.

Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για ½ ώρα να παγώσει. Λιώνουμε σε μπεν μαρί 1 ½ φλ. σταγόνες σοκολάτας και ½ φλ. φυστικοβούτυρο. Ανακατεύουμε συχνά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω από τη βάση μπισκότο. Πασπαλίζουμε με επιπλέον χοντρό αλάτι και το βάζουμε στο ψυγείο για ακόμη 10 λεπτά. Μόλις σταθεροποιηθεί το κόβουμε σε ράβδους και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Μπάρες Ενέργειας με Χαρουπόμελο, Βρώμη και Ξηρούς Καρπούς

Υλικά:
2 ώριμες μπανάνες, 1/2 κούπα σταφίδες, 1/2 κούπα κινόα, 3 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος, 1,5 κούπα βρώμη, 1 κούπα διάφοροι ξηροί καρποί (αμύγδαλο, καρύδια, κασιους, φουντούκι), 1/4 κούπα cranberries, 3 κοφτά κουταλάκια κανέλα, 30ml χαρουπόμελο

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις μπανάνες και τις σταφίδες. Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα το χαρουπόμελο. Χοντροκόβουμε τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το υγρό μείγμα μας μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα ταψάκι 20x25 απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε μέσα το μείγμα μας. Πιέζουμε καλά το μείγμα προς τα κάτω ώστε να είναι συμπαγές και επίπεδο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν οι άκρες. Κόβουμε σε λωρίδες ή τετράγωνα αφού έχει κρυώσει τελείως.

Η συνταγή είναι από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v