Τι δημητριακά να επιλέξω;

Τα δημητριακά της αγοράς δεν είναι πάντα τόσο υγιεινά όσο φαίνονται. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε.
Τι δημητριακά να επιλέξω;
Ένα μπολ δημητριακών με γάλα αποτελεί για πολύ κόσμο τη νούμερο ένα επιλογή πρωινού λόγω ευκολίας, αλλά και θρεπτικών συστατικών. Τι γίνεται όμως όταν τα δημητριακά που καταναλώνουμε δεν είναι τόσο «υγιεινά» όπως υποστηρίζουν;

Η επιλογή τους χρήζει προσοχής, ώστε να μην καταλήξουμε να επιβαρυνθούμε με περιττές θερμίδες. Δείτε παρακάτω τι θα πρέπει να προσέξετε στην επιλογή τους.

Προτιμήστε ολικής άλεσης

Επιλέξτε δημητριακά που είναι 100% ή σε μεγάλο ποσοστό ολικής άλεσης. Αυτό σημαίνει ότι στα συστατικά τους, οι πρώτες δύο επιλογές σιτηρών θα πρέπει να αναγράφουν «ολικής άλεσης». Αν το πακέτο δεν αναγράφει «100% ολικής άλεσης», τότε ελέγξτε την ετικέτα στο πίσω μέρος για τυχόν επεξεργασμένα συστατικά. Σε κάθε περίπτωση, οτιδήποτε περιέχει βρώμη, και «αρχαία» σιτηρά όπως κινόα ή κεχρί, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι ολικής άλεσης, κι ας μην αναγράφεται.

Τσεκάρετε την μερίδα

Το μέγεθος της μερίδας καθορίζει πόσες θερμίδες θα καταναλώσετε. Και οι μερίδες διαφέρουν, πολύ, καθώς ποικίλουν από 30 γραμμάρια για ελαφριά δημητριακά μέχρι 55 γραμμάρια για τα πιο συμπαγή. Αν λοιπόν η μερίδα είναι μη ρεαλιστική, πιθανώς να… υποτιμήσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε. Σε αρκετές περιπτώσεις, στις συσκευασίες αναγράφονται μερίδες που χρησιμοποιούνται για σνακ (30 γρ.) και όχι για δημητριακά (60 γρ.). Εν ολίγοις, προσέξτε το μέγεθος της μερίδας να ταιριάζει με εκείνο που βάζετε στο μπολ.

Προσοχή στην προστιθέμενη ζάχαρη

Και πάλι τσεκάρετε την ετικέτα για τυχόν προστιθέμενα σάκχαρα (μολάσσες, μερικώς υδρολυμένο άμυλο, φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζης, γλυκόζη, δεξτρόζη, ζάχαρη) τα οποία μπορεί να κάνουν τα δημητριακά νοστιμότερα, όμως εκτοξεύουν τις θερμίδες στα ύψη. Μην επιλέγετε δημητριακά που έχουν περισσότερα από 7 γραμμάρια σακχάρων ανά μερίδα 30 γραμμαρίων. Επίσης, αν τα δημητριακά σας έχουν αποξηραμένα φρούτα, έχετε κατά νου ότι συνήθως και αυτά προσθέτουν στη συνολική ποσότητα προστιθέμενων σακχάρων.

Και στα λιπαρά

Επιλέξτε δημητριακά με λιγότερα από 2,5 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Αρκετά δημητριακά, κυρίως όσα περιέχουν σοκολάτα ή προϊόντα αυτής, μπορεί να έχουν μέχρι και 6 γραμμάρια, επομένως προσοχή.

Ν. Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v