Τα φρούτα της άνοιξης σε τρεις συνταγές

Φράουλες, σμέουρα και βερικόκα πρωταγωνιστούν σε τρεις λαχταριστές συνταγές που φέρνουν την άνοιξη στο πιάτο μας.
Τα φρούτα της άνοιξης σε τρεις συνταγές
Σαλάτα με φράουλες, σπανάκι και μαρούλι φριζέ

Υλικά: 200 γρ. σπανάκι baby, 1 μέτριο μαρούλι φριζέ κομμένο σε κομμάτια, 250 γρ. φράουλες, 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο, 1 κρεμμυδάκι ξερό πολύ ψιλοκομμένο, 7 κ.γ. ξίδι μπαλσάμικο, 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν,1 κ.γ. μαγιονέζα, λίγο αλάτι, 5 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τα κρουτόν: 3 φέτες ψωμί κομμένες σε κύβους, 1 κ.σ. λάδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε ελαφρά. Κάνουμε μια βινεγκρέτ με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας μαζί το λάδι, τη μουστάρδα, το ξίδι και τη μαγιονέζα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το λάδι σταγόνα σταγόνα στην αρχή ανακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα και μετά λίγο πιο γρήγορα μέχρι να ενσωματωθούν και να γίνει μια ωραία σάλτσα ενώ ανακατεύουμε. Αν πήξει πάρα πολύ αραιώνουμε με λίγο νερό Με αυτή τη βινεγρέτ ραντίζουμε τη σαλάτα μας.

Για τα κρουτόν: Ψήνουμε τις φέτες ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C στον αέρα για 10-12 λεπτά σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Τις πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. λάδι και τις αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με τα κρουτόν και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ. 

Γιαουρτογλυκό ψυγείου με βερίκοκα

Υλικά: 1 συσκευασία δημητριακά με βρώμη και μέλι, 12 βερίκοκα, 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό, 100 γρ. καστανή ζάχαρη, 30 ml νερό

Υλικά για την κρέμα γιαουρτιού: 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά, 100 γρ. μέλι, 5 φύλλα ζελατίνης των 2,5 γραμμαρίων (σύνολο 12,5 γρ. ζελατίνης), 50 ml νερό

Εκτέλεση: Ξεκινάμε με τα βερίκοκα. Τα πλένουμε καλά, βγάζουμε το κουκούτσι και κόβουμε το καθένα σε 4 φέτες. Βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το νερό σε ένα πυρίμαχο σκέυος και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC και αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μείγμα και προσθέτουμε τα βερίκοκα. Αφήνουμε να καραμελώσουν για 15 λεπτά. και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τελείως. Βάζουμε σε μία φόρμα του κέικ, τις μπουκίτσες βρώμης με μέλι, περίπου το 1/3 της συσκευασίας. Απλώνουμε από πάνω τα βερίκοκα και αφήνουμε στην άκρη.

Συνεχίζουμε με την κρέμα γιαουρτιού. Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε παγωμένο νερό και αφήνουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Βράζουμε τα 50 ml νερό. Στραγγίζουμε καλά τα φύλλα ζελατίνης με τα χέρια και τα ρίχνουμε μέσα στο καυτό νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η ζελατίνη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι και ρίχνουμε την λιωμένη ζελατίνα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής και μεταφέρουμε την κρέμα γιαουρτιού στην φόρμα του κέικ. Ρίχνουμε πάνω από την κρέμα γιαουρτιού τις υπόλοιπες μπουκίτσες βρώμης και τις πιέζουμε ελαφρώς με το χέρι.

Βάζουμε στο ψυγείο το γλυκό και αφήνουμε για 5 με 6 ώρες να παγώσει καλά. Για να το ξεφορμάρουμε, ξεκολλάμε από τα τοιχώματα το γλυκό με ένα μαχαίρι και βουτάμε την φόρμα για 10 δευτερόλεπτα σε καυτό νερό προσέχοντας μην μπει νερό μέσα στο γλυκό μας. Γυρνάμε την φόρμα σε μία πιατέλα και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Cheesecake με φρέσκια μυζήθρα και σμέουρα

Υλικά: Για τη βάση: 200 γρ μπισκότα digestive, 75 γρ βούτυρο μαλακωμένο, 1 κουτ. γλυκού  τζίντζερ σε σκόνη

Για τη γέμιση: 600 γρ μυζήθρα φρέσκια, 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 250 γρ. ζάχαρη, 3 αυγά . 50 γρ. αλεύρι μαλακό, ξύσμα δύο λεμονιών, χυμό από ένα λεμόνι, 250 γρ σμέουρα φρέσκα, ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη

Εκτέλεση: Για τη βάση: Βάζουμε τα μπισκότα μέσα σε σακουλάκι τροφίμων και με τη βοήθεια ενός πλάστη ή με γουδοχέρι τα θρυμματίζουμε. Ετοιμάζουμε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση ή ένα τσέρκι 22 εκατοστών διαμέτρου το οποίο θα βάλουμε πάνω σε λαμαρίνα ψησίματος. Αλείφουμε τη βάση με λίγο βούτυρο και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος αλειμμένο κι αυτό με βούτυρο.

Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα το τζίντζερ και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα στην φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα βοηθώντας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.

Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε τη μυζήθρα, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το αλεύρι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε με τον αυγογδάρτη ή μια σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε τα 3/4 από τα σμέουρα και ανακατεύουμε απαλά. Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω από το στρωμένο μας μπισκότο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς και αέρα ή στους 120 και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά.

Ανοίγουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα το γλυκό για μια ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 12 τουλάχιστον ώρες. Μεταφέρουμε το γλυκό σε πιατέλα σκορπάμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα σμέουρα και πασπαλίζουμε πριν σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v