Τα νηστίσιμα γλυκά που θα λατρέψετε

Τι θα λέγατε για μια τούρτα black forest; Μια πάστα φλώρα; Μια μηλόπιτα ίσως; Ιδού τα πιο λαχταριστά νηστίσιμα γλυκά.
Τα νηστίσιμα γλυκά που θα λατρέψετε
Γιατί και η νηστεία θέλει τη νοστιμιά της – και τα γλυκά της.

Τούρτα black forest

Υλικά: 250 γρ. χλιαρό νερό, ¼ κ.γ. σόδα, 2 κ.σ. γεμάτες κακάο, 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 100 γρ. σπορέλαιο, ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλια, 1 κ.σ. κονιάκ, 100 γρ. κουβερτούρα, χοντροκομμένη, 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 10 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για το γλάσο: 700 γρ. μαργαρίνη soft, 250 γρ. άχνη ζάχαρη, 100 γρ. κακάο, 4 κ.σ. κονιάκ, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια

Για το σιρόπι: 150 γρ. maple syrup, 50 γρ. κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι

Για τη μαρμελάδα: 500 γρ. βύσσινο (1 βαζάκι)

Για το σερβίρισμα: 50 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη στον τρίφτη ή στο πίλερ ή με μαχαίρι

Εκτέλεση: Για το παντεσπάνι: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το νερό, τη σόδα και το κακάο μέχρι να σπάσει τελείως το κακάο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, τη βανίλια και το κονιάκ. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε την κουβερτούρα μας, αφού τη χοντροκόψουμε σε ένα μπολ, μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το περιεχόμενο τους ενός μπολ στο άλλο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βουτυροκακαώνουμε μία στρογγυλή φόρμα 22 εκ. με αποσπώμενη βάση και ρίχνουμε όλο το μείγμα μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 45-50 λεπτά. Αφαιρούμε το παντεσπάνι και δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί. Αν βγει καθαρό, το παντεσπάνι είναι εντάξει. Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά για μισή ώρα. Μετά από μισή ώρα, με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβουμε οριζόντια σε τρία ίσα μέρη το παντεσπάνι μας και αφήνουμε στην άκρη.

Για το γλάσο: Στο μίξερ με το φτερό, ανακατεύουμε το κακάο με την άχνη και ρίχνουμε και τη μαργαρίνη χτυπώντας σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Με το που δέσουν τα υλικά, προσθέτουμε τη βανίλια και το κονιάκ και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να πάρει μια απαλή υφή. Όσο χτυπάμε σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα μαζεύουμε και το μείγμα στα τοιχώματα να ανακατευτεί κι αυτό.

Για το σιρόπι: Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε το maple syrup με το κονιάκ.

Για το στήσιμο: Σε μία ωραία πιατέλα, βάζουμε λίγο από το γλάσο στο κέντρο τόσο ώστε να κολλήσει το πρώτο παντεσπάνι μας. Με ένα πινέλο, ραντίζουμε την επιφάνεια με σιρόπι, στρώνουμε 1/3 από το γλάσο και ολοκληρώνουμε με το μισό βύσσινο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία με την επόμενη στρώση παντεσπάνι-σιρόπι-γλάσο και βύσσινο. Τέλος, τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι και αλείφουμε όλη την τούρτα με το υπόλοιπο γλάσο. Διακοσμούμε την τούρτα μας με την κουβερτούρα που έχουμε ξύσει στο πίλερ ή στον τρίφτη ή απλώς με ένα μαχαίρι.

Συνταγή από εδώ.

Πάστα Φλώρα

Υλικά: 300 γρ. μαργαρίνη, 1/3 φλ. Στέβια, 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 2 βανίλιες, ξύσμα από 1 λεμόνι, 1/2 κ.γλ. κανέλα, 3 κ.σ. νερό, 1/2 κ.γλ. αλάτι, 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 300 γρ. μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη της επιλογής σας

Εκτέλεση: βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη στέβια, τη μαργαρίνη, το αλάτι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το νερό και χτυπάμε με το «φτερό» (εξάρτημα) μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να γίνουν μία ομοιογενής ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να ξεκουραστεί. Έπειτα τη χωρίζουμε. Παίρνουμε τα 2/3 της και φτιάχνουμε μία μπάλα. Τη βάζoυμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο πάχους 1,5 εκ.

Στρώνουμε ομοιόμορφα το φύλλο σε ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. κι απλώνουμε πάνω τη μαρμελάδα. Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε κορδονάκια. Τα βάζουμε πάνω στη μαρμελάδα σταυρωτά, σε σχήμα ρόμβου. Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Μηλόπιτα

Υλικά: Για τη ζύμη: 200 γρ. σπορέλαιο ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια, 200 γρ. ζάχαρη, 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση: 5 μήλα, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι, 150 γρ. ζάχαρη, 100 γρ. ξηρούς καρπούς mix ( 50 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα με φλούδα, +50 γρ. χοντροκομμένα καρύδια), 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ ή 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση: Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ, βάζουμε το σπορέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Για τη γέμιση: Αφαιρούμε τη φλούδα από τα μήλα μας., Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό του τρίφτη πάνω σε μια πετσέτα., Στύβουμε ελαφρά να φύγουν αρκετά από τα ζουμιά τους., Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμόνι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαυρίσουν τα μήλα μας. Έπειτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, το τζίντζερ, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα. Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα των μήλων μας. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Για τη μηλόπιτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα. Βουτυρώνουμε μια φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση και με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Τοποθετούμε κουταλιές κουταλιές τη μισή ζύμη μας στον πάτο από το ταψάκι μας, δημιουργώντας το πρώτο στρώμα της πίτας μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα των μήλων μας να πάει παντού και από πάνω τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια. Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φόρμα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Brownies

Υλικά: 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, 150 γρ. ταχίνι ή φιστικοβούτυρο, 150 ml χυμό πορτοκάλι, 50 ml μπράντυ ή ρούμι, ξύσμα από 2 πορτοκάλια, 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 150 γρ. ζάχαρη άχνη, ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, ½ κ.γ. κανέλα τριμμένη, αλάτι, 150 γρ. Κουβερτούρα, φιστίκια για πασπάλισμα

Για τη γκανάζ: 120 ml γάλα σόγιας, 50 γρ. άχνη ζάχαρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια, 100 γρ. ταχίνι ή φιστικοβούτυρο

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C  στον αέρα. Βάζουμε ένα μεταλλικό μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά.  Σπάμε μέσα τη σοκολάτα και μόλις λιώσει προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και αφαιρούμε το μπολ από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το μπράντυ ή κάποιο ρούμι και το ξύσμα από 2 πορτοκάλια. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει για 15-20 λεπτά.

Σε ένα άλλο μπολ, θα προσθέσουμε τα στερεά μας. Προσθέτουμε το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την τριμμένη κανέλα και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη και ψιλοκόβουμε 150 γρ. κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Είναι σημαντικό να καλύψουμε τη σοκολάτα με το αλεύρι για να μην πάει στον πάτο της φόρμας μας. Ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί 20x30 εκ. που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα ή σε μία στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 28 εκ.  Αφήνουμε τις άκρες της λαδόκολλας να εξέχουν από τη φόρμα για να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε πιο εύκολα το μπάρουνι. Ψήνουμε για 20-22 λεπτά.

Για τη γκανάζ:

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα σόγιας, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Σπάμε 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια και μόλις πάρει βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα. Χωρίς να ανακατέψουμε αφήνουμε στην άκρη για 1 λεπτό μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Με το που μαλακώσει, ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε 100 γρ. φιστικοβούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η γκανάζ μας. Αφήνουμε τη γκανάζ στην άκρη.

Για τη συναρμολόγηση

Ρίχνουμε τη γκανάζ μας πάνω από το μπράουνι. Το απλώνουμε και λειαίνουμε με μία σπάτουλα, την επιφάνεια της σοκολάτας. Πασπαλίζουμε με μερικά φιστίκια και αφήνουμε στην άκρη σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες ή βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για 1 ώρα. Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια το μπράουνι.

Συνταγή από εδώ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v