Τα γεμιστά δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι!

Δοκιμάστε εναλλακτικά γεμιστά με πολύχρωμες πιπεριές που θα γεμίσετε με κινόα και ροβίτσα για να απολαύσετε το αγαπημένο φαγητό του καλοκαιριού… και το φθινόπωρο.
Τα γεμιστά δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι!

της Αγάπης Μαργετίδη

Το πιστεύετε ότι πέρασε ολόκληρο καλοκαίρι και δεν έφτιαξα ούτε μια φορά γεμιστά η ανεπρόκοπη; Μάλιστα, έτσι έγινε. Έμπλεξα με τόσα και τόσα και ώσπου να πω κύμινο πάει το καλοκαίρι, πέταξε. Η αλήθεια είναι ότι το σκέφτηκα, αλλά μετά λέω, μήπως με μαλώσουν οι αναγνώστες μου που θα τους πω για τα γεμιστά, σιγά που δεν ξέρουμε να φτιάχνουμε γεμιστά κυρία μου, για ποιους μας πέρασες;

Δεν είναι μόνο αυτό, δεν τα έφαγα και πουθενά φέτος. Πρώτον δεν παραγγέλνω ποτέ γεμιστά έξω, συνήθως είναι νιανιά και καθόλου περιποιημένα, τα ξεπετάνε με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ όλοι ξέρουμε ότι θέλουν πολύ κέφι και μεγάλη προκοπή. Ούτε όμως θυμάμαι να μου τα έφτιαξε κάποια φίλη, γιατί βρε κορίτσια; Δεν γίνεται να περιμένω μέχρι του χρόνου, δεν γίνεται! Γι’ αυτό κι εγώ θα κάνω σήμερα γεμιστές πιπεριές σε πολύ υγιεινή και θρεπτική εκδοχή, μιας και τα κλασσικά γεμιστά δεν «περνάνε» πια τώρα που κρύωσε ο καιρός. Ακόμα και γι’ αυτά, στο τσακ προλαβαίνω.

Θα γεμίσω τις πιπεριές με δύο σούπερ-σπόρους, την κινόα που αγάπησα σφόδρα από τότε που την γνώρισα και τα φασολάκια ροβίτσα, ένα όσπριο που ελάχιστοι χρησιμοποιούν. Κακώς, γιατί σαν όλα τα όσπρια είναι νοστιμότατα, ιδιαίτερα όμως ευκολοχώνευτα.


Πολύχρωμες γεμιστές πιπεριές με κινόα και ροβίτσα

Για 6 πιπεριές. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό 1 φλ. τσ. κινόα για περίπου 15΄. Μόλις «σκάσουν» τα σποράκια την βάζουμε σε ψιλό σουρωτήρι, περνάμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να σταματήσει ο βρασμός, την στραγγίζουμε καλά, την βάζουμε σε ένα μπολ και την ανακατεύουμε με 1 κ.γλ. ελαιόλαδο. Ξαναβράζουμε αλατισμένο νερό και μαγειρεύουμε 1 φλ. τσ. φασολάκια ροβίτσα με 1 φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να χυλώσουν. Τα βάζουμε σε ψιλό σουρωτήρι, πετάμε την δάφνη, περνάμε κάτω από τρεχούμενο νερό, τα σουρώνουμε καλά και τα ανακατεύουμε στο μπολ με την κινόα. Όση ώρα βράζουν η κινόα και η ροβίτσα, κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια 2 μικρά τρυφερά κοτσάνια σέλερι, 2 μέτρια κρεμμύδια, τα 6 καπάκια από τις πιπεριές και 1 μέτριο καρότο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 φύλλο δάφνης και προαιρετικά λίγο μπούκοβο και σοτάρουμε τα λαχανικά σε λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε και τα σοταρισμένα λαχανικά στο μπολ, αφού αφαιρέσουμε την δάφνη. Προσθέτουμε 150 γρ. θρυμματισμένη φέτα και καμιά 10αριά ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, που τις έχουμε σουρώσει από το πολύ λάδι. Τέλος, προσθέτουμε μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Μοιράζουμε τη γέμιση σε 6 πολύχρωμες πιπεριές. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε χοντροκομμένα ψίχουλα από μία χοντρή φέτα μπαγιάτικου ψωμιού με τριμμένη παρμεζάνα και λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε κάθε πιπεριά με αυτό το μίγμα και τις τοποθετούμε σε ταψί. Στον πάτο βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό για να μην κολλήσουν οι πιπεριές στο ψήσιμο. Σκεπάζουμε καλά το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στη λειτουργία του αέρα για 30΄. Κατόπιν ξεσκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε για λίγο ακόμη, μέχρις ότου ψηθούν και «αρπάξουν» λίγο οι πιπεριές και ροδοκοκκινίσουν τα ψίχουλα. Απολαμβάνουμε τα γεμιστά χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου, αφού πριν τα ραντίσουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Η φέτα και το ζεστό ψωμάκι ολοκληρώνουν το γεύμα με τον καλύτερο τρόπο.



Tips
-Υπάρχουν πολλών ειδών κινόα : λευκή, μαύρη, κόκκινη και πολύχρωμη. Δεν έχουν ιδιαίτερη διαφορά στη γεύση. Επέλεξα την πολύχρωμη για την ευχαρίστηση του ματιού.
-Η κινόα δεν έχει κόλπα για το μαγείρεμά της, παρά θέλει λίγη μόνον προσοχή για να μην παραβράσει. Πρέπει να κρατάει στο δόντι.
-Το ίδιο και η ροβίτσα, δεν θέλουμε να χυλώσει, αλλά να είναι σπυρωτή σαν ρύζι. Ας μην ξεχνάμε και τον χρόνο του ψησίματος που έπεται.
-Χρησιμοποίησα τις πολύχρωμες πιπεριές που βρίσκουμε συσκευασμένες ανά τρία χρώματα: κίτρινο, κόκκινο και πορτοκαλί. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις πράσινες που έχουν πιο δυνατή γεύση, αλλά και τις πιπεριές Φλωρίνης με το υπέροχο άρωμα.
-Σε αντίθεση με τα γεμιστά με ρύζι, που δεν τα στουμπώνουμε με πολλή γέμιση για να έχει το ρύζι χώρο να φουσκώσει, τα σημερινά γεμιστά των οποίων η γέμιση είναι ήδη μαγειρεμένη, τα γεμίζουμε μέχρι το χείλος των πιπεριών. Δεν πιέζουμε βεβαίως τη γέμιση με κουτάλι, γιατί τα θέλουμε αφράτα.
-Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γέμιση με ξεκουκουτσιασμένες ελιές ή/και κάππαρη για πιο τσαχπίνικη γεύση.
-Η ποσότητα του λαδιού θέλει λίγη προσοχή, για να μην κολυμπάει η γέμιση στο λάδι. Προτιμώ να είναι πιο στεγνή και να ραντίσω το έτοιμο φαγητό με λίγο φρέσκο λάδι, παρά να λιγωθώ. Έτσι κάνω με όλα τα λαδερά, το θέαμα των πνιγμένων λαχανικών στο λάδι δεν είναι καθόλου ορεκτικό.
-Εάν σας περισσέψει γέμιση, την τρώτε σαν σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν της προσθέσετε τόνο, θα έχετε ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα, τέλειο για το γραφείο.

Αν και πανευτυχής που ετοίμασα και γεύτηκα αυτό το εξαιρετικό φαγητό, του χρόνου δεν την ξαναπατάω. Τι κι αν είναι πασίγνωστα τα κόλπα και τα μυστικά των κλασσικών γεμιστών του ελληνικού καλοκαιριού, εγώ θα σας τα ξαναπώ γιατί επανάληψις μήτηρ μαθήσεως. Ως τότε να έχουμε καλό χειμώνα. Χαιρετώ σας και φιλώ σας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v