Μια υπέροχη ντοματόσουπα με λουκάνικο και νιόκι

Πώς να φτιάξετε δύο φαγητά σε ένα: Μια σούπερ φθινοπωρινή σούπα με λουκάνικο και νιόκι και Shakshuka με τα περισσεύματα.
Μια υπέροχη ντοματόσουπα με λουκάνικο και νιόκι

της Αγάπης Μαργετίδη

Κι ενώ πριν από δύο εβδομάδες περίπου είχα εγκαινιάσει τη σεζόν της σούπας με μεγάλη χαρά, έκανα αναγκαστικά κράτει λόγω της παρατεταμένης ανώμαλης ζέστης. Οι περισσότεροι βέβαια έχετε ενθουσιαστεί με αναρτήσεις του τύπου “endless Greek summer”, φωτογραφίες από θάλασσα-λάδι, ήρεμες παραλίες και εκτυφλωτικά ηλιοβασιλέματα. Οι δε τουρίστες που κατακλύζουν την Αθήνα είναι εκστασιασμένοι με τον ήλιο και τη ζέστη, έχουν ένα μόνιμο αποχαυνωμένο χαμόγελο. Να ‘ναι καλά οι άνθρωποι, να μας έρχονται όλο και περισσότεροι, όλο και συχνότερα. Εγώ πάντως προχτές κόντεψα να λιποθυμήσω από το καυσαέριο και την υγρασία, κι αυτό σας το λέει κάποια που είναι αιώνια ερωτευμένη με την πόλη της και έχει εισπνεύσει καυσαέριο με τη σέσουλα!

Αν πιστέψουμε την ΕΜΥ, ο καιρός όπου να ‘ναι αλλάζει. Καιρός να μαζευτούμε και λιγάκι, άντε γιατί καλά τα ξεμυαλίσματα και ωραίες οι τσάρκες, αλλά το χουχούλιασμα μου έχει πλέον λείψει πολύ.

Ετοιμαστείτε λοιπόν και προμηθευτείτε με τα αναγκαία για να φτιάξετε τη χορταστική σούπα που είναι πλήρες γεύμα. Αυτού του είδους οι σούπες που δεν είναι βελουτέ και έχουν απ’ όλα τα καλά, λαχανικά, πρωτεΐνη και ζυμαρικά, είναι ό,τι πρέπει για σας που δεν θέλετε να περνάτε ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα και επιθυμείτε να θρέψετε την οικογένειά σας με αγάπη και φροντίδα, χωρίς όμως υπερβολικό κόπο. Εδώ που τα λέμε, μόνο κάτι παλαβοί σαν του λόγου μου έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να ξημεροβραδιάζονται πάνω από μια κατσαρόλα, μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει!


Ντοματόσουπα με λουκάνικο και νιόκι / Shakshuka

Για 4 άτομα. Κόβουμε ένα λουκάνικο της επιλογής μας των 200 περίπου γραμμαρίων σε μικρούς κύβους και το σοτάρουμε σε μία μετρίου μεγέθους κατσαρόλα με χοντρό πάτο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να καβουρδιστεί καλά και να πάρει χρώμα. Το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και το κρατάμε στην άκρη. Πετάμε την μεγαλύτερη ποσότητα του λίπους που έχει μείνει στην κατσαρόλα και αφήνουμε μόνο λίγο, τόσο, ώστε να καλύπτει τον πάτο του σκεύους (βλ. tips). Προσθέτουμε 1 μέτριο κρεμμύδι, 1 μεγαλούτσικο καρότο, 1-2 τρυφερά κοτσάνια σέλερι και 1 κόκκινη ή κίτρινη πιπεριά, όλα κομμένα με υπομονή σε πολύ μικρά κυβάκια. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Προσθέτουμε 2 μικρές σκ. σκόρδου πολύ ψιλοκομμένες ή λιωμένες με το ειδικό εργαλείο και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Σβήνουμε με 1 ποτηράκι λευκό ή κόκκινο κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ. Τότε, προσθέτουμε 2 φλ. τσ. σπιτικό κατά προτίμηση ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, 1 συσκευασία τριμμένης ντομάτας και 1 συσκευασία από ολόκληρα ντοματάκια με τον χυμό τους, κομμένα σε κύβους (βλ. tips). Αρωματίζουμε με όποιο αποξηραμένο βότανο μας αρέσει, ή κάνουμε κάποιον συνδυασμό (βλ. tips) και αλατοπιπερώνουμε, συνυπολογίζοντας και τα ζυμαρικά που θα ακολουθήσουν. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε χαμηλή, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 20΄, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά αλλά χωρίς να λιώσουν. Προσθέτουμε το λουκάνικο και 200 γρ. νιόκι και μόλις τα νιόκι ανέβουν στην επιφάνεια (αυτό θα συμβεί σε ελάχιστα λεπτά), σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε 1 μεγάλη χούφτα τρυφερό σπανάκι. Διορθώνουμε τη γεύση και σερβίρουμε. Επειδή τα νιόκι έχουν την ιδιότητα να απορροφούν με μεγάλη ταχύτητα το υγρό, όχι μόνον όσο μαγειρεύονται αλλά και κατόπιν, ίσως χρειαστεί να αραιώσετε την σούπα με λίγο νερό, στην περίπτωση που δεν την φάτε αμέσως.



Tips
-Βρήκα ένα μοσχαρίσιο λουκάνικο από την Καρδίτσα, πολύ πικάντικο και μυρωδάτο, που έδωσε στη σούπα απίστευτη νοστιμιά. Αυτό που με χαροποίησε ακόμη περισσότερο, ήταν ότι είχε τόσο λίγο λίπος, που χρειάστηκε να προσθέσω λίγο ελαιόλαδο για να σοτάρω τα λαχανικά.
-Η εποχή της νόστιμης ντομάτας παρήλθε για φέτος, κι έτσι χρησιμοποίησα τριμμένη ντομάτα συσκευασμένη σε γυάλινο μπουκάλι και αυθεντικά κονσερβοποιημένα ολόκληρα ντοματάκια Σαντορίνης, σε χυμό ντομάτας.
-Τα βότανα που ταιριάζουν στην σούπα είναι πολλά (δάφνη, ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, κ.λπ.). Μπορείτε να βάλετε ένα ή περισσότερα, ανάλογα όμως και με τα βότανα που ενδεχομένως έχει το λουκάνικο. Επίσης, αν το λουκάνικο δεν είναι πικάντικο και σας αρέσουν οι καυτερές νότες, προσθέστε μπούκοβο ή chili ή πάπρικα, ή αραβική harissa. Μεθυστικό άρωμα και ανατολίτικη νοστιμιά δίνει και το κύμινο.
-Μια φίλη μού είπε πρόσφατα πως δεν αγαπά καθόλου τα νιόκι. Αν δεν τα προτιμάτε κι εσείς, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με κοντά ζυμαρικά: τα φρέσκα χρειάζονται κι αυτά ελάχιστα λεπτά βρασίματος, ενώ για τα κλασσικά ξερά θα χρειαστεί να τα μαγειρέψετε λίγο παραπάνω.
-Όπως σας είπα πιο πάνω, τα νιόκι απορροφούν πολύ υγρό, κυρίως όσο κρυώνουν. Αν λοιπόν περισσέψει λίγη σούπα και την βάλετε στο ψυγείο, την επομένη θα δείτε ότι δεν είναι πια σούπα, αλλά σάλτσα. Έχετε λοιπόν δύο επιλογές: η πρώτη είναι να ζεστάνετε τη σούπα αραιώνοντάς την με νερό, ενώ με την δεύτερη θα φτιάξετε ένα εντελώς διαφορετικό φαγητό, στο πι και φι. Θα ζεστάνετε την πηχτή σούπα σε βαθύ τηγάνι αργά-αργά και μόλις ζεσταθεί καλά, θα σπάσετε αυγά από πάνω και θα τα αφήσετε να πήξουν σαν αυγά-μάτια. Για να ψηθεί ο κρόκος, μπορείτε να σκεπάσετε για λίγο το σκεύος, θέλει λίγη προσοχή όμως, για να μείνουν τα αυγά μελάτα. Το φαγητό με αυγά-μάτια που μαγειρεύονται σε λίαν πικάντικη σάλτσα ντομάτας ονομάζεται shakshuka, κατάγεται από την Τυνησία και είναι δημοφιλές πρωινό γεύμα σε όλον τον Αραβικό κόσμο και το Ισραήλ. Στη σημερινή εμπνεύσεώς μου παραλλαγή, έχουμε στα συν το λουκάνικο και τα νιόκι. Εμείς στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα τόσο χορταστικά πρωινά, όμως το φαγητό αυτό είναι τέλειο για το κυριακάτικο brunch που αποκτά συνεχώς πιστούς οπαδούς τα τελευταία χρόνια, αλλά και για ένα ανεπιτήδευτο και γρήγορο δείπνο μέσα στην εβδομάδα με τον λιγοστό περισσευούμενο χρόνο.

Είδατε πώς σας φροντίζω; Πρώτον, σας έφτιαξα δύο φαγητά με τη μία και δεύτερον, θυσιάστηκα για άλλη μια φορά για χάρη σας, αφού έπρεπε να τα μαγειρέψω και να τα φάω υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, εντελώς αταίριαστες με τη ζεστή σούπα. Εσείς θα τα απολαύσετε όταν το θερμόμετρο θα έχει πέσει καμιά δεκαριά βαθμούς κι εγώ θα ‘χω ήδη αρχίσει να σχεδιάζω χριστουγεννιάτικα μενού γιατί οι μέρες κυλούν σαν νεράκι κι ώσπου να πεις κύμινο, ο Άη-Βασίλης θα μας χτυπάει την πόρτα. Όσο κι αν νομίζετε πως αστειεύομαι και υπερβάλλω, δεν κάνω ακριβώς πλάκα, κάπως έτσι είναι τα πράγματα!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v