Τα ιταλικά μπισκότα είναι η καλύτερη λιχουδιά

Πώς θα φτιάξετε τραγανά ιταλικά μπισκότα, τύπου cantuccini, για να συνοδεύσετε τέλεια τον εσπρέσο σας.
Τα ιταλικά μπισκότα είναι η καλύτερη λιχουδιά

της Αγάπης Μαργετίδη

Φαντάζομαι πως όλοι θα γνωρίζετε ότι η λέξη μπισκότο προέρχεται από τις λατινικές λέξεις bis (δύο) και coquere (μαγειρεύω), επομένως μαγειρεμένα δύο φορές. Στην περίπτωση των μπισκότων ψημένα δύο φορές, διπλοφουρνιστά, όπως θα λέγαμε σήμερα.

Αυτό το ήξερα, ιδέα δεν είχα όμως ότι τα μπισκότα ήταν «εφεύρεση» αιγυπτιακή 2.500 χρόνια π.Χ. και ότι οι Έλληνες – αχ αυτοί οι Έλληνες! – έφτιαχναν ήδη μπισκότα με μέλι την εποχή του Περικλή και ότι είναι εκείνοι που έδειξαν στους Ρωμαίους την τέχνη. Μάλλον όμως επρόκειτο για παξιμάδια και όχι για τα μπισκότα στη σημερινή τους μορφή. Τα πρώτα μπισκότα με μπαχαρικά φτιάχτηκαν πολύ αργότερα, τον 11ο αιώνα μ.Χ., ως αποτέλεσμα του εμπορίου των μπαχαρικών και ταξίδεψαν κατά την αιματοκυλισμένη περίοδο των Σταυροφοριών. Η αρχική γλυκαντική ουσία τους ήταν το μέλι, ενώ η ζάχαρη άρχισε να το αντικαθιστά τον 15ο αιώνα. Από κει και πέρα έγινε χαμός και τα μπισκότα η αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων.

Τρανοί μάστορες του μπισκότου, εκτός από τους Γάλλους και τους Αμερικάνους, είναι οι Ιταλοί που έχουν την εξαιρετική ικανότητα να δίνουν στα προϊόντα τους μεγάλη αξία. Έτσι τα cantuccini, τα λιτά αλλά τόσο νόστιμα μπισκότα με ολόκληρα και αναποφλοίωτα αμύγδαλα, είναι η συντροφιά του espresso και του γλυκόπιοτου Amaretto.

Τα cantuccini δεν έχουν βούτυρο, παρά μόνον αυγά, αλεύρι, ζάχαρη και αμύγδαλα. Αυτά ήθελα να σας φτιάξω σήμερα, δεν τα κατάφερα όμως. Έγιναν τόσο σκληρά που δεν τα μασάει ούτε ο Κουταλιανός! Δεν ξέρω τι λάθος έκανα, όμως το μυστικό τους δεν ήθελε να μου φανερωθεί με τίποτα. Αποφάσισα πως με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται και δοκίμασα μια άλλη εκδοχή. Τα μπισκότα που έφτιαξα εν τέλει είναι νόστιμα και τραγανά κι ας μην είναι original, δεν θα σκάσω κιόλας! Τα μισά έγιναν με αμύγδαλο και τα άλλα μισά με φιστίκια και cranberries. Ιδού πώς θα τα φτιάξετε.


Μπισκότα τύπου Cantuccini

Για περίπου 35 μπισκότα. Χτυπάμε στο mixer με το φτερό ½ φλ. τσ. βούτυρο (110 γρ.) που το έχουμε μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου με ¾ φλ. τσ. ζάχαρη, 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού και 1 πρέζα αλάτι. Χτυπάμε για πολλή ώρα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα, δηλ. τουλάχιστον 15΄. Κατά διαστήματα σπρώχνουμε με μια σπάτουλα το μίγμα από τα τοιχώματα προς το κέντρο του κάδου. Προσθέτουμε ένα-ένα 2 μεγάλα αυγά. Το μίγμα σ’ αυτό το στάδιο θα δείχνει “κομμένο”. Σταματάμε το μηχάνημα, κοσκινίζουμε 2 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 ½ κ. γλ. baking powder και προσθέτουμε τα ξηρά υλικά στο μίγμα, ανακατεύοντας με την σπάτουλα. Χωρίζουμε το μίγμα στα δύο και προσθέτουμε στο μισό 1 φλ. τσ. αναποφλοίωτα αμύγδαλα και στο άλλο μισό 1 φλ. τσ. φιστίκια Αιγίνης ανάμικτα με αποξηραμένα cranberries. Σε αλευρωμένη επιφάνεια σχηματίζουμε 2 μπαστούνια μήκους περίπου 30 εκ., τα πιέζουμε λίγο με την παλάμη μας για να πλατύνουν σε φάρδος περίπου 5 εκ. και ύψους περίπου 1 εκ. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα για 30΄. Τα βγάζουμε από τον φούρνο αλλά δεν τον σβήνουμε. Μόλις κρυώσουν λίγο, κόβουμε τα μπαστούνια με ένα οδοντωτό μαχαίρι σε λοξά κομμάτια πάχους περίπου 1-1,5 εκ. και τα τοποθετούμε πάλι στην λαμαρίνα. Ψήνουμε για περίπου 5΄ από την μία πλευρά και άλλα 5΄ από την άλλη. Τα μπισκότα δεν πρέπει να σκουρύνουν πολύ γιατί εάν παραψηθούν θα είναι πολύ σκληρά.

Tips
-Μπορείτε να αρωματίσετε τη ζύμη με 1 κ.σ. λικέρ: Amaretto για τα μπισκότα με το αμύγδαλο, πορτοκάλι ή μανταρίνι για τα μπισκότα με τα φιστίκια και τα cranberries.
-Εάν δεν θέλετε να βάλετε αλκοόλ, μπορείτε να αρωματίσετε τα μπισκότα με βανίλια, πικραμύγδαλο, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.

Ομολογώ πως το φέρω βαρέως που δεν κατάφερα να αποσπάσω το μυστικό των real cantuccini, αλλά κι αυτά ας μην ήταν κακιωμένα. Εγώ παραμένω εδώ κι αν αλλάξουν γνώμη ας μου στείλουν σημάδι και τους υπόσχομαι πως θα τα συγχωρέσω με μεγαλοθυμία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v