Ένα διαφορετικό «γιατρικό» για τις υπογλυκαιμίες

Μια φανταστική συνταγή για γαλλικό κλαφουτί, ένα γλυκό που αξίζει να το δοκιμάσετε με σταφύλια. Σας εγγυόμαστε ότι θα σας τρέξουν τα σάλια.
Ένα διαφορετικό «γιατρικό» για τις υπογλυκαιμίες

της Αγάπης Μαργετίδη

Αχ αυτές οι κρίσεις υπογλυκαιμίας, πόσο μας βασανίζουν! Όταν ονειρευόμαστε τούρτες και παγωτά, προφιτερόλ και σιροπιαστά, σοκολάτες και πραλίνες. Τι θέλω και γράφω αυτές τις απαγορευμένες λέξεις; Τι σου είναι το υποσυνείδητο και η αυθυποβολή, ενώ ξέρω πως υπό κανονικές συνθήκες τέτοια ώρα δεν θέλω γλυκό, με το που πάτησαν τα δάχτυλά μου τα πλήκτρα, οι εικόνες των γλυκών παρουσιάστηκαν μπροστά μου λαχταριστές και τσουπ, να τη η υπογλυκαιμία, καλώς την! Στο σπίτι δεν έχω τίποτα και δεν λέω, καλά κάνω, όμως κι αυτό το μαρτύριο δεν αντέχεται.

Αγαπούλα, ξέχνα τα όλα αυτά τα αμαρτωλά, ξεκόλλα, όλα στο μυαλό είναι. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Ορκίζομαι όμως πως δεν θα ενδώσω, στο περίπτερο δεν πάω για τη σοκολάτα άμεσης βοήθειας. Έχω όμως σταφύλια, πολλά σταφύλια. Άντε ας φάω λίγα μπας και παρηγορηθώ. Μπα, τι να το κάνεις το σταφύλι άμα θες γλυκό; Παρηγοριά στον άρρωστο είναι. Άσε που το βράδυ έχουμε ψάρι και πώς γίνεται ψαροφαγία άνευ επιδορπίου; Γίνεται; Δεν γίνεται!

Ανοίγω τα κιτάπια μου και πέφτω πάνω στη συνταγή για το πανάλαφρο κλασσικό γαλλικό γλυκό που ονομάζεται κλαφουτί (γράφεται clafoutis). Γίνεται παραδοσιακά με κεράσια που μισοσκεπάζονται από ελαφριά ζύμη με λίγο αλεύρι, κάτι μεταξύ cake και πηχτής κρέμας. Κλαφουτί όμως μπορούμε να κάνουμε και με άλλα φρούτα και τα σταφύλια μου είναι χάρμα γι’ αυτή τη συνταγή. Είναι πολύ εύκολο και γρήγορο γλυκό, με ελάχιστο κόπο και ακόμα λιγότερη λάτρα στην κουζίνα. Επί τω έργω:


Κλαφουτί με σταφύλια

Για 6 άτομα. Πλένουμε, στραγγίζουμε και σκουπίζουμε πολύ καλά 500 γρ. λευκά σταφύλια χωρίς κουκούτσια. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου περίπου 25 εκ. και στρώνουμε στον πάτο του τα σταφύλια, σε μονή στρώση. Λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων 60 γρ. φρέσκο βούτυρο και το αφήνουμε να χλιάνει. Σε ένα μπολ, χτυπάμε με τον αυγοδάρτη 2 αυγά με 60 γρ. ζάχαρη και 1 πρέζα αλάτι. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αρωματίζουμε προαιρετικά με 1 σφηνάκι μαύρο ρούμι. Προσθέτουμε 60 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και 100 ml γάλα και ανακατεύουμε μια τελευταία φορά για να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το μίγμα ανάμεσα από τα σταφύλια και κουνάμε το σκεύος για να απλωθεί παντού γύρω από τα φρούτα. Πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στη λειτουργία του αέρα, για περίπου 20΄- 25΄, μέχρι να ψηθεί το μίγμα και να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Tips
-Πριν καταπιαστούμε με το πλύσιμο των σταφυλιών, βγάζουμε από το ψυγείο τα αυγά και το γάλα για να μην είναι πολύ παγωμένα.
-Είναι απολύτως απαραίτητο να σκουπίσουμε καλά τα φρούτα για να μην έχουμε έξτρα υγρασία και πανιάσει το γλυκό.
-Παρόλο που το συγκεκριμένο γλυκό δεν φουσκώνει και είναι σχετικά λεπτό, μην αποκλίνετε πολύ από τις διαστάσεις του σκεύους, γιατί εάν είναι πολύ μεγαλύτερο θα του λείπει η υπόσταση και εάν είναι πολύ μικρότερο θα σκεπαστούν εντελώς τα φρούτα.
-Έχει επίσης μεγάλη σημασία το πόσο θα το ψήσουμε: Εάν το ψήσουμε λίγο θα μοιάζει με κρέμα και εάν το παραψήσουμε θα μοιάζει με cake. Μόλις αντιληφθείτε με ένα μαχαίρι ότι η ζύμη έχει πήξει και το γλυκό έχει ροδίσει, βγάλτε το από τον φούρνο.
-Το κλαφουτί ταιριάζει πολύ και για πρωινό και αλλάζει από τις συνηθισμένες κρέπες ή τα pancakes.

Καλά την έβγαλα για σήμερα. Έφτιαξα το γλυκό μου, το φωτογράφισα για να το θαυμάσετε και τώρα πρέπει να φανώ δυνατή για να μην το ρημάξω πριν το φαγητό. Λέτε να τα καταφέρω;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v