Aloha Hawaii!

Οι πιο εξωτικές συνταγές για κοκτέιλ, παγωτό και πεντανόστιμα… χαβανέζικα πιάτα που θα δοκιμάσετε αυτό το καλοκαίρι.
Aloha Hawaii!
της Αγάπης Μαργετίδη

Καταμεσής του καλοκαιριού και πώς τα έχω καταφέρει φέτος κι ούτε ένα μπάνιο δεν έχω κάνει ακόμα! Αρχίζω κι έχω παραισθήσεις και λιγουρεύομαι άσπρες αμμουδιές και φοίνικες. Περίεργο πράγμα, κανονικά στα όνειρά μου θα έπρεπε να έχουν κάνει εισβολή τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου και τα μικρά άνυδρα ξερονήσια, αυτά που έχω στην καρδιά μου. Οι εξωτικές παραλίες είναι για τον χειμώνα, όχι για το καλοκαίρι που τα έχουμε όλα στα πόδια μας.

Τέλος πάντων, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Χαβάη τραβάει η όρεξή σου φέτος; Χαβάη θα σε πάω. Πώς το λέει το τραγουδάκι; Πάμε κάπου που δεν έχουμε πάει, μόνο μη κάτσουμε άλλο σπίτι.

Φτάσαμε, aloha! Τι όμορφοι και γελαστοί άνθρωποι, τι χρώματα, τι μυρωδιές! Και να οι λουλουδένιες γιρλάντες, να και τα μεθυστικά cocktails. Η αγαπημένη μου Pina Colada, λευκή και βελούδινη και το εκτυφλωτικό τυρκουάζ Blue Hawaiian.

Pina Colada
Βάζουμε στο blender 1 ½ μέρος χυμό ανανά, 1 ½ μέρος coconut cream, 2 μέρη μαύρο ρούμι και 1 φλ. τσ. παγάκια και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα.

Blue Hawaiian
Βάζουμε στο blender 2 μέρη χυμό ανανά, 1 ½ μέρος vodka, ¾ μέρη λικέρ Blue Curaçao, ½ μέρος χυμό lime, ¾ φλ. τσ. παγάκια και προαιρετικά μια ιδέα coconut cream. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα.

Tips
-Επειδή δεν διαθέτω μεζούρα barman, χρησιμοποίησα την μεζούρα του ¼ φλ. τσ. που έχω για τα cakes. Οι ποσότητες που έβγαλε ήταν 2 ψηλά ποτήρια από το κάθε cocktail.
-Όσο πιο καλής ποιότητας χυμό ανανά βρείτε, τόσο τα ποτά θα είναι σούπερ, χωρίς να είναι λιγωτικά.
-Στολίζουμε τα ποτήρια με κερασάκια, κομμάτια ανανά, ομπρελίτσες και ό,τι άλλο μας κατέβει στο κεφάλι.

Πω πω, την ακούσαμε κατευθείαν, τέλεια! Μια βουτιά στην πισίνα, μια σύντομη σιέστα και το σούρουπο κατευθυνόμαστε στο παραμυθένιο εστιατόριο. Ο ωκεανός στα πόδια μας, η νύχτα φεγγαρόλουστη, η μουσική γλυκιά και το μενού γαργαλιστικό.



Σουβλάκια με καραμελωμένο κοτόπουλο και ανανά
Για 9 μεγάλα σουβλάκια. Κόβουμε 2 στήθη κοτόπουλου σε κύβους και τους μαρινάρουμε για 1 ώρα σε μαρινάδα από : ½ φλ. τσ. ketchup, ½ φλ. τσ. καστανή ζάχαρη, ½ φλ. τσ. soy sauce, 1/3 φλ. τσ. χυμό ανανά, 1 ½ κ.γλ. ξύδι από ρύζι, 1 κ.γλ. sesame oil και 2 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες. Περνάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ξύλα για σουβλάκια εναλλάσσοντας με κύβους φρέσκου ανανά, κρεμμύδια και πολύχρωμες πιπεριές που έχουμε κόψει σε τετράγωνα. Τοποθετούμε τα σουβλάκια στη λαμαρίνα του φούρνου, αλείφουμε με τη μαρινάδα για να καλύψει και τα λαχανικά (κρατάμε όση περισσέψει) και ψήνουμε στο grill σε υψηλή θερμοκρασία. Κατά διαστήματα αλείφουμε τα σουβλάκια με την υπόλοιπη μαρινάδα. Επειδή με το grill δεν τα πήγα ποτέ καλά, βρήκα ένα άλλο κόλπο που μου έλυσε τα χέρια και τα σουβλάκια ήταν πολύ ζουμερά: Σοτάρισα τα κομμάτια του κοτόπουλου πριν τα περάσω στα σουβλάκια σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι μέχρι να πάρουν έντονο εξωτερικό χρώμα, έφτιαξα τα σουβλάκια και κατόπιν τα έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C για 20΄, αλείφοντας ανά πεντάλεπτο με την περισσευούμενη μαρινάδα.

Τηγανητό ρύζι με ανανά και καπνιστό ζαμπόν
Για 4 άτομα. Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό 250 γρ. μακρύκκοκου ρυζιού parboiled, το σουρώνουμε και το κρατάμε στην άκρη. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο καλαμποκέλαιο 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, από ½ πολύχρωμη πιπεριά (πράσινη, κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί) κομμένες σε μικρά κυβάκια και 6 φέτες ανανά κομμένες σε λίγο μεγαλύτερους κύβους. Μόλις τα λαχανικά αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε 1 χοντρή φέτα καπνιστού ζαμπόν (πάχους περίπου 1 δαχτύλου) που έχουμε κόψει σε μικρά κυβάκια. Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη, συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας απαλά και μόλις το ζαμπόν, τα λαχανικά και ο ανανάς αρχίσουν να καραμελώνουν, προσθέτουμε 3 κ.σ. soy sauce και 1 σφηνάκι χυμό ανανά. Ανακατεύουμε για λίγο και τέλος προσθέτουμε το ρύζι. Αν δούμε ότι το φαγητό πάει να στεγνώσει, προσθέτουμε λίγο χυμό ανανά ακόμη. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Σημ: Εγώ και στα δύο φαγητά χρησιμοποίησα φρέσκο ανανά, γιατί ο ανανάς κονσέρβας είναι αφενός πολύ γλυκός και αφετέρου πολύ πιο μαλακός από τον φρέσκο και διαλύεται εύκολα. Εάν εσείς επιλέξετε την κονσέρβα, στραγγίστε τις φέτες καλά, μειώστε τη ζάχαρη και προσθέστε τον ανανά στο τέλος, μαζί με το ρύζι. Τα δύο αυτά φαγητά, ναι μεν έχουν γλύκα, είναι όμως ισορροπημένη από τα λαχανικά, τη soy sauce, το κοτόπουλο στα σουβλάκια και το καπνιστό ζαμπόν στο ρύζι.



Παγωτό mango στη στιγμή
Καθαρίζουμε 2 ώριμα mangoes, τα κόβουμε σε κύβους και τα παγώνουμε για 2 ώρες στην κατάψυξη. Λίγο πριν σερβίρουμε, τα πολτοποιούμε στο blender στην πιο δυνατή ταχύτητα με ¼ φλ. τσ. coconut milk ή coconut cream και ½ φλ. τσ. χυμό ανανά ή άλλο χυμό εξωτικών φρούτων, π.χ. passion fruit. Σερβίρουμε αμέσως. Εναλλακτικά μπορούμε να το φτιάξουμε οποιαδήποτε στιγμή και να βάλουμε το έτοιμο παγωτό στην κατάψυξη. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να το αφήσουμε να μαλακώσει αρκετή ώρα πριν το φάμε. Η υφή όμως δεν θα είναι τόσο βελούδινη.

Σημ: Το ώριμο mango είναι γλυκό από την φύση του και γι’ αυτό δεν χρειάζεται ζάχαρη. Εάν όμως τα φρούτα σας δεν είναι πολύ ώριμα ή πολύ αρωματικά ή τέλος πάντων θέλετε το παγωτό πιο γλυκό, προσθέστε λίγη ζάχαρη ή μέλι σταδιακά για να φέρετε τη γεύση στα μέτρα σας.

Το μουρμουρητό του ωκεανού με νανουρίζει γλυκά, η κουνουπιέρα με τυλίγει απαλά και τα όνειρά μου είναι απόψε πολύχρωμα. Και μετά ξύπνησα…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v