5 πρωτότυπες (και γρήγορες!) συνταγές με ψητά λαχανικά

Σούπερ νόστιμες και άκρως καλοκαιρινές συνταγές με λαχανικά της εποχής, για να τα απολαύσετε σε πέντε διαφορετικές εκδοχές.
5 πρωτότυπες (και γρήγορες!) συνταγές με ψητά λαχανικά

της Αγάπης Μαργετίδη

Για άλλη μια φορά παρασύρθηκα στην πλανεύτρα λαϊκή και γύρισα στο σπίτι μέσα στη ζέστη όχι μόνο σέρνοντας το ξέχειλο καρότσι μου, αλλά και ζαλωμένη με μερικές τσάντες παραπάνω. Μα πώς να αντισταθώ στις ζουμπουρλούδες μελιτζάνες, τα λεπτεπίλεπτα κολοκυθάκια, τα πάλλευκα φινόκιο, τα εκτυφλωτικά ντοματίνια και τις ζωηρές πιπεριές; Όλο το υπόλοιπο πρωινό έπλενα, καθάριζα, έκοβα και έψηνα λαχανικά. Γέμισα όχι ένα και δυο, αλλά τρία μεγάλα βάζα.

Ω ρε γλέντια, θα τρώμε όλο το μήνα! Και να το ψαράκι με τα ψητά λαχανικά, να και η χοιρινή μπριζόλα, ιδού και το κοτοπουλάκι.


Ψητά λαχανικά

Η σημερινή φουρνιά μου είχε μαύρες φλάσκες και μωβ τσακώνικες μελιτζάνες, κολοκυθάκια, φινόκιο, ντοματίνια και κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες πιπεριές. Εσείς είστε απολύτως ελεύθεροι να διαλέξετε ό,τι σας κάνει κέφι. Κόβουμε τα λαχανικά σε μέτριου πάχους φέτες, τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη, ή και τα δύο, τοποθετούμε ενδιάμεσα σκελίδες σκόρδου με την φλούδα τους που τις έχουμε ελαφρώς σπάσει με τη λάμα ενός μεγάλου μαχαιριού, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, έως ότου αποκτήσουν ωραίο χρώμα. Φροντίζουμε να μην τα παραψήσουμε, θέλουμε να κρατήσουν το σχήμα τους ακέραιο και να τα καταλαβαίνουμε στο δόντι. Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν και τα βάζουμε σε βάζο. Γεμίζουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μέχρι να σκεπαστούν εντελώς. Διατηρούμε στο ψυγείο. Τα καταναλώνουμε αφού τα φέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ως συνοδευτική σαλάτα για κρεατικά ή ψαρικά. Για την vinaigrette χρησιμοποιούμε το λάδι του βάζου, προσθέτουμε λίγο ξύδι και αλατοπίπερο και όποιο φρέσκο μυρωδικό μας αρέσει.

Όλα καλά, το πρώτο βάζο τελείωσε αισίως. Τι θα κάνω με τα άλλα δυο; Παπάδες θα κάνω! Και μακαρόνια θα κάνω, και τάρτα και νόστιμα σάντουιτς θα φτιάξω και για το τέλος φυλάω μια σούπερ καινούργια ιδέα. Avanti!


Σιουφιχτά μακαρόνια με ψητά λαχανικά και φέτα

Επειδή τα λαχανικά είναι ήδη ψημένα και δεν θέλουμε επ’ ουδενί να λιώσουν, φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα με την τεχνική της σύβρασης, δηλαδή σοτάρουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ελαιόλαδο και μόλις μαλακώσει ενισχύουμε με λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, προσθέτουμε φρέσκια τριμμένη ντομάτα και μαγειρεύουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μελώσει. Προσθέτουμε κατά βούληση κάππαρη και ελιές και εάν είμαστε μερακλήδες, λίγα φιλέτα αντζούγιας. Η αντζούγια, όταν μπαίνει σε σάλτσα λιώνει και δεν ανιχνεύεται στη γεύση, παρά μόνο ως έξτρα νοστιμιά. Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, προσθέτουμε τα λαχανικά αφού τα κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια, δίνουμε μια τελευταία σύντομη βράση και αποσύρουμε από την φωτιά. Αρωματίζουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό και προσθέτουμε θρυμματισμένη πιπεράτη φέτα. Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει κοντά κατά προτίμηση ζυμαρικά και με την τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε στο σκεύος της σάλτσας, φροντίζοντας να πάρουμε και λίγο από το νερό. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και έξτρα φέτα εάν θέλουμε. Αυτή η μακαρονάδα είναι από τις λίγες που τρώγονται ωραιότατα την επομένη σε θερμοκρασία δωματίου.


Ελαφριά τάρτα με ψητά λαχανικά και ξινομυζήθρα

Αυτή την τάρτα σκέφτηκα να την κάνω λίγο ανορθόδοξα, δηλαδή να βάλω το μίγμα αυγών/τυριού στην βάση και τα λαχανικά από πάνω. Το αποτέλεσμα ήταν μία εξαιρετικά ελαφριά τάρτα με τα λαχανικά να παραμένουν σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Λαδώνουμε ελαφριά μια ταρτιέρα και τοποθετούμε ζύμη για τάρτες ή κουρού ή σφολιάτα. Την τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα. Σε ένα μπολ βάζουμε 250 γρ. ξινομυζήθρα και με το σύρμα την κάνουμε αλοιφή. Ενσωματώνουμε 3 χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας με το σύρμα. Στρώνουμε το μίγμα πάνω στην επιφάνεια της ζύμης και σκεπάζουμε με τα ψητά λαχανικά που τα έχουμε κόψει σε μικρότερα κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης για περίπου 30-40΄.


Σάντουιτς με ψητά λαχανικά και pesto

Για να σας πω τη μαύρη αλήθεια, το pesto το αγόρασα έτοιμο και δεν ντρέπομαι καθόλου γι’ αυτό! Δεν θα το χρησιμοποιούσα ποτέ σε μακαρονάδα ή σε άλλο φαγητό γιατί τίποτε δεν συγκρίνεται με ένα φρέσκο σπιτικό pesto, αλλά για το σάντουιτς μια χαρά ήταν το έτοιμο. Το τι ψωμί θα χρησιμοποιήσετε είναι απολύτως προσωπική υπόθεση, με έναν μόνο γενικό κανόνα: όσο καλύτερης ποιότητας ψωμί βάλουμε, τόσο η αξία του σνακ ανεβαίνει. Φρυγανίζουμε ελαφρά το ψωμί και αλείφουμε γενναιόδωρα και τις δύο φέτες με pesto. Προσθέτουμε 2-3 στρώσεις από ψητά λαχανικά και ραντίζουμε με λίγες, επαναλαμβάνω λίγες, σταγόνες σιρόπι balsamico.
Δυο λόγια και γι’ αυτό το εσχάτως passe-partout υλικό: Έχω βαρεθεί να το βλέπω παντού και τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα είναι να αλλοιώνει ανεπανόρθωτα τις γεύσεις. Όπου να ‘ναι θα το βάζουν και στις τηγανιτές πατάτες! Θέλει σκέψη στο πού θα το χρησιμοποιήσουμε, να έχουμε επιλέξει την ποιότητα και απαραίτητα μέτρο στην ποσότητα. Στο συγκεκριμένο σάντουιτς προσθέτει αναμφισβήτητα νοστιμιά, αφού παντρεύεται τέλεια με το πικάντικο pesto και τα ψητά λαχανικά.


Flan με ψητά λαχανικά

Νονός αυτού του φαγητού ήταν ο γάλλος φίλος μου Christophe. Όταν το έφτιαξα ήταν ακόμη αβάφτιστο. Τάρτα ακριβώς δεν ήταν, ούτε cake, ούτε όμως και ομελέτα φούρνου. Μην ήταν αλμυρή τούρτα χωρίς ζύμη; Δεν είχα ιδέα. Εκείνο το βράδυ έτυχε να πάει στο σπίτι των φίλων μου ο σύζυγός μου και αφού μόλις είχα βγάλει το φαγητό από τον φούρνο, τους έστειλα δύο κομμάτια, διευκρινίζοντας πως είναι πολύ νόστιμο αλλά ούτε κι εγώ ξέρω τι είναι. “Αυτό είναι flan!”, είπε ο φίλος μου και είχε βέβαια δίκιο. Πώς δεν το είχα σκεφτεί; Το flan είναι συνήθως γλυκό, flan είναι η κρέμα καραμελέ, flan γενικά είναι ένα μίγμα από αυγά και γάλα ή κάποιο άλλο γαλακτοκομικό προϊόν. Να όμως που υπάρχουν και τα αλμυρά flans, το επιβεβαίωσα κατόπιν και στο internet.
Flan ξεφλάν, ιδού η συνταγή: Καθαρίζουμε 2 μεγαλούτσικες πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να τις ξεροψήσουμε. Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Λαδώνουμε ελαφρά την βάση και τα τοιχώματα μιας στρογγυλής φόρμας για cake με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου περίπου 23 εκ. και στρώνουμε τις πατάτες, φροντίζοντας να αλληλοκαλύπτονται για να μην υπάρχουν κενά. Από πάνω βάζουμε 3 στρώσεις από ψητά λαχανικά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα 8 αυγά με 250 γρ. ανθότυρο που έχουμε σπάσει με τα δάχτυλά μας και 150 γρ. τυρί Philadelphia, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας, κατά προτίμηση πικάντικο και αλμυρούτσικο. Εγώ έβαλα ξερή μυζήθρα και ήταν τέλεια. Ρίχνουμε το μίγμα πάνω στα λαχανικά, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C για περίπου 45΄. Για να διαπιστώσουμε εάν το φαγητό έχει ψηθεί, κάνουμε το γνωστό τεστ με το μαχαίρι. Αφήνουμε να χλιάνει λίγο και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Tips
-Προτείνω την φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα για να ξεφορμαριστεί το φαγητό και να σερβιριστεί σε πιατέλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τσέρκι. Για πιο ρουστίκ εμφάνιση και λιγότερο κόπο, βάλτε το φαγητό σε ένα οποιοδήποτε πυρίμαχο σκεύος.
-Το ανθότυρο ήταν επιλογή μου για λιγότερα λιπαρά. Εάν δεν σας απασχολεί το θέμα, επιλέξτε το εξαιρετικό μανούρι που όλοι έχουμε λίγο ξεχάσει, ενώ είναι μεγάλης αξίας τυρί. Όσο για το πικάντικο τριμμένο τυρί, υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, ίσως καπνιστό μετσοβόνε, γιατί όχι;

Δεν μπορώ να πω, φάγαμε νοστιμότατα καλοκαιρινά φαγητά, είμαι υπερευχαριστημένη. Ωχ, λησμόνησα την caponata, αυτό το εκπληκτικό σιτσιλιάνικο φαγητό. Και το σπέσιαλ πολύχρωμο κριθαράκι που με περιμένει, πώς μπορώ να το αμελήσω; Άντε πάλι φτου κι απ’ την αρχή, ξανατρέχα Αγάπη στη λαϊκή και μην μιλάς καθόλου, το σήριαλ θα έχει κι άλλο επεισόδιο. Η συνέχεια προσεχώς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v