Έσο έτομος!

Ένα σοκολατένιο κέικ με κεράσια, σωστό αντίδοτο στον καύσωνα που απειλεί να λιώσει την κουβερτούρα την οποία έχετε ξεχασμένη στην κουζίνα σας.
Έσο έτομος!

της Αγάπης Μαργετίδη

Καύσωνας λέει προ των πυλών. Με τίποτα δεν είναι ευχαριστημένος ο άνθρωπος. Μόλις προχτές καλωσορίσαμε καθυστερημένα το καλοκαίρι, μέχρι που το μαλώσαμε για την φετινή του αργοπορία και τώρα τρομοκρατούμαστε στην ιδέα της ζέστης. Ξύλο που το θέλουμε!

Τέλος πάντων, ας ετοιμαστούμε για την επικείμενη επίθεση. Κρύψτε αφημένα μπουφάν και πουλόβερ, παπλώματα και κουβέρτες και βάλτε μπόλικη λεβάντα για να μην σας τα φάει ο κακός ο σκώρος. Ανοίξτε τα ντουλάπια της κουζίνας σας και στοιβάξτε στο ψυγείο όσπρια, τραχανάδες και αλεύρια γιατί τα μυγάκια λίγο θέλουν για να ξεσαλώσουν. Χωράνε ή δεν θα κλείνει η πόρτα; Ωχ, να και μια ξεχασμένη πλάκα κουβερτούρας. Τι κάνουμε τώρα μ’ αυτήν που δεν γουστάρει καθόλου το ψυγείο; Εντάξει, δίκιο έχει, η υγρασία την πειράζει πολύ, δεν το κάνει από καπρίτσιο.

Το βρήκα. Έχετε λίγα κεράσια; Εμ, να μην έχετε τέτοια εποχή; Θα φτιάξετε ένα πολύ εύκολο, πολύ γρήγορο αφράτο cake και ναι μεν θα πάρετε κάποιες παραπανίσιες θερμίδες, πιστέψτε με όμως, δεν θα τις κλάψετε με μαύρο δάκρυ. Στην τελική, κάντε μερικές απλωτές παραπάνω!


Υγρό σοκολατένιο cake με κεράσια

Για 6 άτομα. Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά 200 γρ. κουβερτούρα με 60 γρ. βούτυρο και 1 πρέζα αλάτι. Παράλληλα αφαιρούμε τα κουκούτσια από 250 γρ. μαύρα μεγάλα και τραγανά κεράσια. Μόλις λιώσει η σοκολάτα και το βούτυρο και αφού χλιάνουν, προσθέτουμε 60 γρ. κρέμα γάλακτος και προαιρετικά 2 γεμάτες κ.σ. kirsch (βλ. tips) και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Παράλληλα, χτυπάμε με το μίξερ χειρός, 3 αυγά με 90 γρ. καστανή ζάχαρη, έως ότου διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και το μίγμα αφρατέψει. Προσθέτουμε 35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Ενώνουμε τα δύο μίγματα και ρίχνουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 20 - 23 εκ. περίπου ή σε κάποιο τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο αντίστοιχης χωρητικότητας. Μισοβυθίζουμε τα κεράσια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 150ο C για 30΄. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το απολαμβάνουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Tips
-Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λίγο πιο ξινά πετροκέρασα, ακόμη και βύσσινα που είναι επίσης στην εποχή τους.
-Οι μεγάλοι σεφ λένε πως στα γλυκά με κεράσια και ελαφριά ζύμη (σαν το κλαφουτί με το οποίο μοιάζει το σημερινό γλυκό), δεν πρέπει να αφαιρούμε τα κουκούτσια γιατί έτσι έχουν πιο έντονη γεύση. Αν και μόνο μεγάλη σεφ δεν είμαι, δεν συμφωνώ, γιατί τα ολόκληρα κεράσια δεν σκάνε στο ψήσιμο. Αντιθέτως, όταν αφαιρείς τα κουκούτσια, οι χυμοί που ανακατεύονται με τη ζύμη κάνουν το γλυκό πολύ πιο ζουμερό και λαχταριστό.
-Η κρέμα και τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
-Συνιστώ να χρησιμοποιήσετε μια κουβερτούρα πλούσια σε κακάο για έντονη γεύση σοκολάτας (το λιγότερο 65%).
-Το kirsch είναι διπλό απόσταγμα από κεράσια με έντονο το άρωμα του φρούτου. Εγώ έτυχε να το έχω, αλλά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με grappa ή ακόμη και με ένα καλό τσίπουρο, χωρίς γλυκάνισο βεβαίως. Εννοείται πως το αλκοόλ μπορεί να παραλειφθεί εντελώς, αν και του πάει πολύ.
-Η ζύμη είναι αρκετά αραιή μεν, όχι όμως τόσο ώστε να χρειαστεί να αλευρώσουμε τα κεράσια πριν τα τοποθετήσουμε, γιατί δεν κινδυνεύουν να πέσουν στον πάτο.
-Μην ψήσετε το γλυκό παραπάνω, γιατί θα στεγνώσει. Το μαχαίρι του γνωστού τεστ δεν πρέπει να βγει εντελώς στεγνό.
-Λίγη χτυπημένη κρέμα ή μια μπάλα παγωτού βανίλιας κάνουν το επιδόρπιο ακόμη πιο δελεαστικό.
-Για να μη λερώσετε το σκεύος σας, αλλά και για να ξεφορμάρετε το γλυκό εύκολα αν θέλετε να το σερβίρετε σε πιατέλα, μπορείτε να στρώσετε το σκεύος με λαδόκολλα που να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα. Μόλις το γλυκό κρυώσει λίγο, το σηκώνετε με τη λαδόκολλα, το τοποθετείτε στην πιατέλα και αφαιρείτε το χαρτί τραβώντας το με προσοχή, ενώ κρατάτε ακίνητο το γλυκό με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Εγώ το σκέφτηκα εκ των υστέρων αλλά δεν πειράζει, η εικόνα ήταν πιο ρουστίκ.
-Εάν περισσέψει, πράγμα που θα με εξέπληττε, θα το βάλετε στο ψυγείο. Θα το αφήσετε οπωσδήποτε να ξανάρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεπαστρέψετε το υπόλοιπο.

Τελευταία οδηγία: Αν σκοπεύετε να λείψετε κάποιες μέρες, φροντίστε να βάλετε στο ψυγείο και τα κεριά γιατί θα λιώσουν και θα καταστρέψουν τα έπιπλά σας, ίσως ανεπανόρθωτα. Την έχω πατήσει και μετά είδα κι έπαθα να συνεφέρω το τραπέζι μου. Έτοιμοι; Πάμε!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v