Σούπερ καλοκαιρινές συνταγές με σταφύλι

Δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα, ή απολαυστική γρανίτα; Ριζότο με σταφύλια ή μήπως all time classic κέικ; Ό,τι και αν λιγουρεύεστε, σας έχουμε καλυμμένους.
Σούπερ καλοκαιρινές συνταγές με σταφύλι
Μπορεί το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό να είναι το υπέροχο γλυκό του κουταλιού και των μαμάδων μας. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό. Ιδού μερικές σούπερ πρωτότυπες ιδέες για να αξιοποιήσετε τα σταφύλια του καλοκαιριού, χαρίζοντάς τους ρόλο πρωταγωνιστή σε γλυκά και φαγητά.

Σαλάτα με χαλούμι και σταφύλια
Από το Gourmed.gr

Υλικά:
150 γρ. ανάμικτα πράσινα φύλλα για σαλάτα, 75 γρ. πράσινα σταφύλια χωρίς κουκούτσια, 75 γρ. κόκκινα σταφύλια χωρίς κουκούτσια, 250 γρ. τυρί χαλούμι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο φύλλα φρέσκου θυμαριού ή φρέσκου άνηθου, για γαρνίρισμα

Για τη σάλτσα:
4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 1/2 κ.γλ. φρέσκο θυμάρι ή άνηθο, ψιλοκομμένα, αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα: Αναμιγνύουμε σε μπλέντερ το ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο θυμάρι ή άνηθο και την αφήνουμε στην άκρη.

Ανακατεύουμε καλά τα πράσινα φύλλα και τα πράσινα και κόκκινα σταφύλια και τα μεταφέρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Κόβουμε το τυρί σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε τις φέτες τυριού και τηγανίζουμε για λίγο, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά τους. Εναλλακτικά τις ψήνουμε στο γκριλ. Γυρίζουμε τις φέτες του τυριού να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Τοποθετούμε τα κομμάτια του τυριού πάνω στη σαλάτα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με κλαράκια φρέσκου θυμαριού ή άνηθου.

Ριζότο με λουκάνικο και σταφύλι
Από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά:
1/2 κιλό ρύζι για ριζότο, 3 κ.σ. λάδι, 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/2 ποτήρι λευκό και ξηρό κρασί, 1,5 λίτρο καυτό ζωμό, αλάτι και πιπέρι, 100 γρ. τριμμένο τυρί parmigiano, 2 λουκάνικα (αποφύγετε τα πολύ πικάντικα, δεν ταιριάζουν με την γλυκύτητα του σταφυλιού), 200 γρ. σταφύλι σουλτανίνα, σε ρόγες

Εκτέλεση:
Αφαιρούμε την λεπτή φλούδα που έχουν τα σταφύλια. Τα βυθίζουμε για ένα λεπτό σε καυτό νερό και τα ξεφλουδίζουμε.

Βάζουμε σε σιγανή φωτιά το λάδι, σε ανικολλητικό τηγάνι, και, όταν έχει ζεσταθεί για τα καλά, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι αλλά και το λουκάνικο, σε κομματάκια. Ξανθαίνουμε το κρεμμύδι και ροδίζουμε το λουκάνικο, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το ρύζι και, ανακατεύοντας διαρκώς, το αφήνουμε να απορροφήσει όλο το λάδι. Τότε δυναμώνουμε την ένταση στο μάτι και βρέχουμε το ρύζι με το κρασί, που θα το αφήσουμε να εξατμισθεί όλο και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ρόγες του σταφυλιού.

Αρχίζουμε την διαδικασία “μπανιαρίσματος” με τον ζωμό. Αρχικά ρίχνουμε δύο κουτάλες από τον ζωμό (τον οποίο διατηρούμε διαρκώς καυτό). Μόλις αυτός εξατμισθεί, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, και αυτό γίνεται για 3 ή και 4 φορές (“Μια κουτάλα για κάθε άτομο και δύο για την κατσαρόλα”, συνηθίζουν να λένε οι μετρ του είδους Ιταλοί).

Όταν φθάσουμε σε ένα χρόνο μαγειρέματος 15 λεπτών, περίπου, δοκιμάζουμε πολύ συχνά το ρύζι για να μη παραβράσει και ξεπεράσει το σημείο που “μαστιχώνει” (να κολλάει ελαφρά στα δόντια). Όσο τα σπυριά του ρυζιού εξακολουθούν να είναι σκληρά προσθέτουμε και από 1/2 κουτάλα καυτού ζωμού τη φορά και αφήνουμε να συνεχίζεται το μαγείρεμα. Δεν ανακατεύουμε καθόλου (λόγω της ύπαρξης του σταφυλιού, για να μη διαλυθούν οι ρόγες), για να μη καεί, όμως, το ρύζι, ανακινούμε κάθε τόσο, έντονα, το τηγάνι μπρος-πίσω, σαν να σωτάρουμε, ποτέ όμως με κουτάλι).

Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα (το ρύζι θα έχει μελώσει αλλά θα κρατά ακόμη ελαφρά στο δόντι), αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι, προσθέτουμε μπόλικο τυρί parmigiano, καθώς και ένα κομμάτι βούτυρο (σαν μεγάλο καρύδι) και το αναδεύουμε για δύο-τρία λεπτά, εκτός φωτιάς, μέχρι να λιώσει και απλωθεί παντού. Η διαδικασία αυτή (mantecatura) θα το αφρατέψει, θα το βοηθήσει να έχει αυτή τη μαστιχωτή γεύση που χαρακτηρίζει ένα αξιόλογο ριζότο. Σερβίρουμε αμέσως.

Κέικ με σταφύλια
Από το The Cook Book

Υλικά:
250 γρ. σταφύλια λευκά κομμένα στη μέση (χωρίς κουκούτσι), 300 γρ. κρασί γλυκό μοσχάτο, 280 γρ. ζάχαρη, 150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, 4 αυγά, 1 λεμόνι (το ξύσμα του), 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του), 1 λάιμ (το ξύσμα του), 200 γρ. ελαιόλαδο παρθένο, 400 γρ. αλεύρι, 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ, 50 γρ. ζάχαρη καστανή

Εκτέλεση:
Bράζουμε το κρασί σε κατσαρολάκι για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μειωθεί στη μισή από την αρχική του ποσότητα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μπολ μέχρι να γίνουν αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και το ξύσμα από όλα τα εσπεριδοειδή συνεχίζοντας το χτύπημα. Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το βρασμένο κρασί. Ρίχνουμε στο μείγμα βουτύρου και αβγών εναλλάξ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το μείγμα κρασιού και λαδιού αναμειγνύοντας καλά. Προσθέτουμε στο τέλος τα σταφύλια. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκατοστών και απλώνουμε την καστανή ζάχαρη στην επιφάνειά του. Ψήνουμε το μείγμα στο ταψάκι για 35-40 λεπτά περίπου.

Γρανίτα σταφύλι
Από το Gastrotourismos.gr

Υλικά:
500 γρ. ρώγες από μαύρα σταφύλια, χωρίς κουκούτσια (καθαρό βάρος), 40 ml νερό, 40 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν αρχίσει το μείγμα να βράζει, το αφήνουμε για 1΄ και αποσύρουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Βάζουμε το κρύο σιρόπι με τα σταφύλια στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε καλά. Γεμίζουμε με το μείγμα παγοθήκες και τις βάζουμε στην κατάψυξη, όπου τις αφήνουμε μέχρι να παγώσουν πολύ καλά (για τουλάχιστον 12 ώρες). Για να σερβίρουμε, πολτοποιούμε την παγωμένη γρανίτα στο μπλέντερ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v