Συνταγές για υπέροχα παραδοσιακά καλοκαιρινά φαγητά

Ελληνικά γεμιστά, καλοκαιρινό μπριάμ, δροσερό ιμάμ, λαδερά φασολάκια και άλλες υπέροχες παραδοσιακές συνταγές για να… μυρίσει καλοκαίρι.
Συνταγές για υπέροχα παραδοσιακά καλοκαιρινά φαγητά
Υπάρχει πιο καλοκαιρινή γεύση από σπιτικά γεμιστά; Υπάρχει κανείς που να μην έχει συνδυάσει τις διακοπές του με μπριάμ και φέτα στην αυλή της γιαγιάς ή με ψαράκι πλακί και μεσογειακά λαδερά συνοδεία χωριάτικης σε παραθαλάσσιο μαγειρείο;

Σήμερα, θυμόμαστε αυτές τις υπέροχες πατροπαράδοτες γεύσεις του καλοκαιριού και συγκεντρώνουμε πέντε παραδοσιακές συνταγές για να τα απολαύσετε στο σπίτι σας κι αυτό το καλοκαίρι.

Παραδοσιακά γεμιστά



Υλικά:
6 ώριμες και σφιχτές ντομάτες μεγάλες, 3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες, 3 πιπεριές πράσινες, 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, 1 κολοκύθι χοντροτριμμένο, 12 κ.σ. ρύζι Καρολίνα, 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο, φρυγανιά, 1 κ.σ. ζάχαρη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφού πλύνουμε όλα τα λαχανικά, τα ανοίγουμε. Κόβουμε 1 φέτα απ’ την κάθε ντομάτα (να μείνει ενωμένη με την ντομάτα, δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της, προσέχοντας ν’ αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά. Πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη. Τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, ν’ αφήσουν τα υγρά τους. Κόβουμε 1 φέτα απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους. Κόβουμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της μελιτζάνας ώστε να κάθονται καλά στο ταψί. Αφαιρούμε και μια φέτα απ’ το κοτσάνι και με κουτάλα ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της και την ψιλοκόβουμε. Μόλις αδειάσουμε τα λαχανικά ξεκινάμε τη γέμιση. Πρώτα αλέθουμε στο μπλέντερ τη σάλτσα της ντομάτας. Κρατάμε το ½ της αλεσμένης ντομάτας για το τέλος της συνταγής. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για 5΄-6΄, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το κολοκύθι, την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε 2΄-3΄, να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με το ½ της αλεσμένης ντομάτας και 1 φλ. τσαγιού νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5΄. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά τη γέμιση.
Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά. Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα ¾ γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο. Βάζουμε τα «καπάκια» και τα αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με το υπόλοιπο 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και μ’ ένα κουτάλι περιχύνουμε τα γεμιστά. Τέλος, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε τα γεμιστά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις - το πρώτο μισάωρο τα γεμιστά σκεπασμένα. Έπειτα αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, που συνολικά διαρκεί 1 ώρα και 15΄. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Καλοκαιρινό μπριάμ



Υλικά:
4-5 μελιτζάνες μέτριες, 3 κολοκύθια μεγαλούτσικα, 2-3 πατάτες μέτριες, 5-6 πιπεριές (οποιουδήποτε είδους ή ανάμεικτες), 2 μεγάλα ή 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένη ντομάτα περίπου 400ml και ακόμη 1-2 ντομάτες ολόκληρες, 5-6 σκελίδες σκόρδο, 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, περίπου 1 κούπα ελαιόλαδο, ½ κούπα κρασί (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και τα κόβουμε σε κομμάτια (ροδέλες με πάχος 2 δάκτυλα περίπου). Καθαρίζουμε και κόβουμε και τις πιπεριές. Αν είναι πιπεριές-κέρατα, αρκεί να τις κόψουμε σε δυο μακρόστενα κομμάτια. Τα αλατίζουμε ελαφρά. Καθαρίζουμε και τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Ανάβουμε το φούρνο τους 200 βαθμούς να θερμαίνεται ώσπου να ετοιμάσουμε το ταψί μας. Σε ένα μπολ κόβουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον μαϊντανό, το σκόρδο, λίγο αλάτι ακόμη, το πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο (και το κρασί, προαιρετικά). Τα ανακατεύουμε – ή, ακόμη καλύτερα, τα ζυμώνουμε λίγο με το χέρι μας να ανακατευτούν οι μυρωδιές. Απλώνουμε τα λαχανικά σε ταψί (να είναι λίγο απλωτά και όχι στοιβαγμένα) και από πάνω βάζουμε τις πατάτες σε φέτες και τις ολόκληρες ντομάτες κομμένες σε όγδοα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο (η σχάρα στην πρώτη θέση από το κάτω μέρος). Σε μία ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ελέγχουμε αν θέλει λίγο νεράκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50-60 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μελώσει η σάλτσα. Σερβίρουμε ζεστό, χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύουμε με φέτα ή με γιαούρτι.
Η συνταγή είναι από εδώ

Μελιτζάνες ιμάμ



Υλικά:
8 μελιτζάνες όχι πολύ μεγάλες, 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες), 3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια, 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 φλ.τσ. σάλτσα ντομάτας, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί, 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι, 10 κόκκους μαύρο πιπέρι, 5-6 κόκκους μπαχάρι, 2 φύλλα δάφνης, 1 κ.σ. ρίγανη, αλάτι, 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο για τη γέμιση και λίγο ακόμα για να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες
Εκτέλεση:
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες. Αφαιρούμε ένα σταυρό από τη φλούδα (στις 4 πλευρές). Τις χαράζουμε από τη μία πλευρά, χωρίς να βγει το μαχαίρι από την άλλη. Μ' αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μια τσέπη όπου θα μπει η γέμιση. Τηγανίζουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά, για να μαλακώσουν λίγο. Μαραίνουμε τα κρεμμύδια στο καθαρό ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν διάφανα, όχι να τηγανιστούν. Προσθέτουμε και το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το κόκκινο πιπέρι, αλατίζουμε και προσθέτουμε 1 φλ. νερό. Αφήνουμε να βράσουν τα κρεμμύδια για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πιούν τα υγρά και να μαλακώσουν. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό και τη ρίγανη. Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει η γέμιση.
Γεμίζουμε με προσοχή την τσέπη σε κάθε μελιτζάνα και τοποθετούμε σε κατσαρόλα χαμηλή (πλακερό ή τηγανιέρα με καπάκι). Σκορπίζουμε ανάμεσα στις μελιτζάνες τα μπαχαρικά και τις δάφνες. (σημείωση: μπορούμε σε αυτό το σημείο, προαιρετικά, να γεμίσουμε μανιτάρια με κρεμμύδι και να τα τοποθετήσουμε ανάμεσα στις μελιτζάνες). Αδειάζουμε τη σάλτσα που μας περίσσεψε ανάμεσα στις μελιτζάνες, σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 1/2 ώρα περίπου, μέχρι να μελώσουν και να μείνουν με το λάδι τους.
Η συνταγή είναι από εδώ

Ψάρι πλακί στο φούρνο με λαχανικά



Υλικά:
3 τσιπούρες καθαρισμένες, 2 πατάτες μέτριες, κομμένες σε ροδέλες, 2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες, 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, αλάτι, πιπέρι, 3 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο, 2 λεμόνια κομμένα σε φέτες, 1 φινόκιο κομμένο σε ροδέλες, 100 ml λευκό κρασί, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κ.σ. κρίταμο για σερβίρισμα, ½ μάτσο μαϊντανό για σερβίρισμα, 7 κλωνάρια θυμάρι κομμένο, 7 κλωνάρια δενδρολίβανο κομμένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβουμε σε ροδέλες. Κόβουμε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και το φινόκιο σε ροδέλες. Κόβουμε και τα λεμόνια σε ροδέλες. Βάζουμε σε ένα μπολ τις κομμένες πατάτες, το κρεμμύδι και το φινόκιο και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι και ανακατεύουμε. Με όλο αυτό το μείγμα στρώνουμε τον πάτο ενός ταψιού 30 x 40 εκ. Από πάνω βάζουμε 3 φέτες λεμόνι και 3 φέτες ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε λίγο λάδι στα ψάρια. Γεμίζουμε την κοιλιά τους με φέτες λεμόνι και φρέσκο δενδρολίβανο κομμένο. Πάνω από τη στρώση με τα λαχανικά βάζουμε τα ψάρια και από πάνω τους τοποθετούμε τις ντομάτες. Ρίχνουμε το κρασί, το λάδι και τα μπαχαρικά. Ψήνουμε στο φούρνο 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και κρίταμο.
Η συνταγή είναι από εδώ

Καλοκαιρινά φασολάκια λαδερά



Υλικά:
1 κιλό φρέσκα φασολάκια πλατιά, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον χοντρό τρίφτη, 4 ώριμες τομάτες τριμμένες στον χοντρό τρίφτη, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ. γ. μαύρη ζάχαρη, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, ¾ κ. σ. αλάτι, 8 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό, μαύρο πιπέρι, 1 συσκευασία ζωμό μυρωδικών (θα το βρείτε στα supermarket)
Εκτέλεση:
Πρώτα, καθαρίζουμε τα φασολάκια γύρω-γύρω. Μετά, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο να τσιγαριστεί κι αυτό ελάχιστα, και τέλος ρίχνουμε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, τα φύλλα μαϊντανού και τον ζωμό. Μόλις πάρουν βράση τα φασολάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε το φαγητό και 30 περίπου λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό στην πορεία, αν χρειαστεί.
Η συνταγή είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v