Δροσερές συνταγές με ζουμερά ροδάκινα

Σε σαλάτες, σε κέικ, με βερίκοκο, ή με… μπέικον. Μην απορείτε, το ροδάκινο είναι ικανό να κάνει γευστική θραύση με κάθε τρόπο.
Δροσερές συνταγές με ζουμερά ροδάκινα
Μπορεί να μην είναι ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων, το ροδάκινο όμως θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το προσωπικό μας top-5. Τώρα που το άρωμά του ξεκινά να πλημμυρίζει τους πάγκους σε μανάβικα και λαϊκές, ανακαλύψαμε τέσσερις μοναδικές συνταγές για να το απολαύσουμε με κάθε τρόπο.

Σαλάτα με ψητό ροδάκινο, μπέικον και μοτσαρέλα
Από το Funky Cook

Υλικά:
1 ματσάκι ρόκα, 1 ροδάκινο, 100 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια, 3 φέτες μπέικον, 1 κ.σ. κουκουνάρι

Για το dressing:
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο, 1 κ.γλ. μαρμελάδα ροδάκινο

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το ροδάκινο και το κόβουμε στην μέση. Σε αντικολλητικό χαρτί ακουμπάμε τις φέτες του μπέικον και το ροδάκινο. Ψήνουμε στο γκρίλ μέχρι να ξεροψηθεί το μπέικον.

Σε ένα μπωλ βάζουμε τα υλικά του dressing και ανακατεύουμε καλά με ένα πηρούνι να ενωθούν τα υλικά. Πλένουμε, καθαρίζουμε και στεγνώνουμε την ρόκα. Σε σαλατιέρα βάζουμε τα φύλλα της ρόκας. Περιχύνουμε με την μισή ποσότητα dressing την ρόκα και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε την μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες, το μπέικον ψιλοκομμένο και το ροδάκινο σε φέτες. Τέλος προσθέτουμε το κουκουνάρι και ραντίζουμε με το dressing. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.

Τούρτα με ροδάκινα και βερίκοκα
Από το Argiro.gr

Υλικά:
4 κ.σ. ζάχαρη, 1/2 κ.γλ. κανέλα, 8 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα, 3 ροδάκινα αρωματικά, 2 αυγά, 1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, 2 κ.σ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη, 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 1/2 πακέτο (125 γραμμ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 2 κ.σ. γιαούρτι, 1 βανίλια, 2 κ.σ. κονιάκ

Εκτέλεση:
Θα χρησιμοποιήσουμε μικρή φόρμα δαχτυλίδι ή μικρό ταψάκι 23 εκ. Το βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Στρώνουμε μέσα τα μισά ψιλοκομμένα βερίκοκα στο ταψάκι.

Καθαρίζουμε τα ροδάκινα (προσοχή, να μην είναι πολύ γινωμένα γιατί θα βγάλουν πολλά υγρά στο ψήσιμο). Αφαιρούμε τη φλούδα και το κουκούτσι και τα κόβουμε σε 6 ή 8 φέτες.

Ανακατεύουμε σε μπολ τη ζάχαρη με την κανέλα και κρατάμε χωριστά 2 κ.σ. από το μείγμα. Ρίχνουμε τα ροδάκινα και ανακατεύουμε να καλυφθούν με κανελοζάχαρη. Τα στρώνουμε στο ταψί ακτινωτά ώστε να το καλύψουμε όλο. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανελοζάχαρη. Χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης για 2΄-3΄. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια, το γιαούρτι, το κονιάκ. Τέλος προσθέτουμε και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι. Δεν χτυπάμε πολύ το μείγμα. Μπορούμε να ενσωματώσουμε το αλεύρι και με κουτάλι ή με σπάτουλα. Ύστερα αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα ροδάκινα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην τελευταία σχάρα στους 170°C για περίπου 40΄. Ελέγχουμε με μαχαίρι αν ψήθηκε η πίτα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, περίπου 1 ώρα και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Τη σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή ροδάκινο.

Τηγανίτες με κομματάκια ροδάκινο
Από το Sidagi.gr

Υλικά:
Για τις τηγανίτες
1 φλιτζάνι αλεύρι, 6 κ.σ. βούτυρο λιωμένο, ελαιόλαδο, 3 αυγά, 1/2 φλ. γάλα, 1 φλ. κρέμα γάλακτος με 35 % λιπαρά, 1 ροδάκινο κομμένο σε φέτες ή κύβους

Για το σιρόπι
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, 1 φλ. γάλα φρέσκο

Εκτέλεση:
Για τις τηγανίτες
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα καλά για 5 λεπτά περίπου και ακολούθως προσθέτουμε το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το ροδάκινο κομμένο σε φέτες και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

'Έχουμε ζεστάνει λάδι και στο τηγάνι αυτό ρίχνουμε μια μεγάλη κουταλιά από το μείγμα μας, την οποία τηγανίζουμε για 2 με 3 λεπτά από την κάθε μεριά ώσπου να ροδίσει και από τις δυο μεριές. Το ίδιο κάνουμε και για το υπόλοιπο μείγμα.

Για το σιρόπι
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και ζεσταίνουμε το γάλα, όχι όμως ώσπου να βράσει. Μόλις γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα, προσθέτουμε σιγά- σιγά και σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας με ένα κουτάλι διαρκώς, μέχρι να γίνει όσο αραιή επιθυμούμε –καλό είναι να μη γίνει πολύ αραιή, για να «στέκεται».

Κέικ γιαουρτιού με πουρέ ροδάκινου
Από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά:
Πουρές Ροδάκινου
6-8 ροδάκινα καθαρισμένα, 60 γρ. ζάχαρη

Κέικ Γιαουρτιού
250 γρ. αλευρι για όλες τις χρήσεις, 1 1/2 κ.γλ. baking powder, 1/4 κ.γλ. αλάτι, 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, 200 γρ. ζάχαρη, 225 γρ. γιαούρτι, 1/2 κ.γλ. Αmareto Liker, 60 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση:
Για τον πουρέ: Βάζουμε τα ροδάκινα στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Ο Πουρές φυλάσσεται στο ψυγείο και τον αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου λίγο πριν σερβίρουμε το κέικ.

Για το κέικ γιαουρτιού: Χτυπάμε καλά τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να γίνουν άσπρη κρέμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το Αmareto και μετά το βούτυρο και χτυπάμε καλά. Τέλος προθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, Baking powder, αλάτι). Βάζουμε τη ζύμη σε μακρόστενη φόρμα για κέικ ή σε στρογγυλή φόρμα (23 εκ). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v