Αυστηρώς ακατάλληλον δι’ ανηλίκους
Δύο λαχταριστές συνταγές με φράουλες… μεθυσμένες, αυστηρώς ακατάλληλες δι’ ανηλίκους.
Η αναλογία φρούτου προς ζάχαρη είναι 2:1. Η κάθε δόση είναι 1 φλιτζάνι του τσαγιού. Οι πολτοποιημένες φράουλες θα είναι σε αναλογία προς τις μικρές ολόκληρες ¼:1. Αφού πλύνουμε, καθαρίσουμε και σκουπίσουμε τις φράουλες, διαλέγουμε τις πιο μικρές που θα τις κρατήσουμε ολόκληρες και θα τις ενσωματώσουμε σε δύο στάδια στη μαρμελάδα. Εάν δεν βρούμε πολύ μικρές φράουλες μέσα στο κουτί, πάλι διαλέγουμε τις μικρότερες και τις κόβουμε στη μέση (συνήθως μικρότερες φράουλες είναι οι βιολογικές, οι οποίες έχουν και εντονότερο άρωμα). Μετράμε τις μεγάλες για να υπολογίσουμε τη ζάχαρη σύμφωνα με την πιο πάνω δοσολογία, τις πολτοποιούμε στο blender και τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο με την ανάλογη ζάχαρη (εάν οι φράουλες είναι ιδιαίτερα γλυκές, μειώνουμε ακόμα παραπάνω τη ζάχαρη). Φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά.
Με 1 μπουκάλι κρασί σερβίρονται 6 – 8 συνδαιτυμόνες. Το αργότερο δύο ώρες πριν φτιάξουμε το ποτό, αδειάζουμε ένα μπουκάλι ροζέ κρασί της αρεσκείας μας σε μία κανάτα και προσθέτουμε φράουλες κομμένες στη μέση, τόσες ώστε να καλύπτουν την επιφάνεια. Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για τουλάχιστον δύο ώρες για να τραβήξουν οι φράουλες άρωμα από το κρασί. Την ώρα του σερβιρίσματος, μοιράζουμε το κρασί και τις φράουλες στα ποτήρια κατά τα ¾, συμπληρώνουμε με bitter lemon ή ginger ale ή σόδα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε 2-3 λεπτοκομμένες φλούδες λεμονιού. Στολίζουμε με μία ολόκληρη φράουλα στο χείλος των ποτηριών. Εις υγείαν!