Πώς θα ζήσει ο σκύλος σας 4 χρόνια παραπάνω

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δοκιμάζουν ένα γνωστό στον άνθρωπο φάρμακο, για να διαπιστώσουν αν θα βοηθήσει τα σκυλάκια μας να ζήσουν περισσότερο.
Πώς θα ζήσει ο σκύλος σας 4 χρόνια παραπάνω
Ελπίδα για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής του καλύτερου φίλου των ανθρώπων δίνουν οι μελέτες που διεξάγονται τον τελευταίο καιρό από εξελικτικούς γενετιστές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Οι έρευνές τους δείχνουν ότι φάρμακα που μας είναι ήδη γνωστά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των σκύλων μας.

Κάποιοι σκυλάκια έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέχρι τα 29 τους χρόνια, ενώ εκείνα που ζουν στην φύση επιβιώνουν περισσότερα χρόνια σε σύγκριση με τα κατοικίδια σκυλιά. Αυτά τα στοιχεία έχουν πείσει τους επιστήμονες ότι οι σκύλοι έχουν –γενετικά τουλάχιστον– την δυνατότητα να ζήσουν περισσότερα χρόνια απ’ όσα ζουν σήμερα.

Ένα φάρμακο που προκαλεί αυξανόμενο ενθουσιασμό στους επιστημονικούς κύκλους είναι η ραπαμικίνη, η οποία χορηγείται σε ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρών. Η ραπαμικίνη έχει αποδειχθεί ότι επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής των ποντικιών περισσότερο από 25%. Αν η επιστημονική υπόθεση αποδειχθεί σωστή, μπορεί να χαρίσει στα σκυλάκια μας τέσσερα επιπλέον χρόνια ζωής.

Η ραπαμικίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση και επιπλέον βοηθά τα κύτταρα να αναζωογονηθούν, μέσα από μια διαδικασία καθαρισμού.

Η έρευνα έχει ξεκινήσει σε 32 μεσήλικα σκυλάκια (golden retriever, λαμπραντόρ και γερμανικούς ποιμενικούς). Στο φαγητό τους προστίθεται χαμηλή δόση ραπαμικίνης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα βελτιώσει την υγεία τους και θα επιβραδύνει την διαδικασία γήρανσης. Οι επιστήμονες ελπίζουν να δουν βελτίωση στην καρδιά, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο βάρος του σώματος και στις νοητικές ικανότητες.

Πηγή: Telegraph.co.uk

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v