@HOMEPETS

4 μύθοι για τις γάτες

Είναι τα χνουδωτά τετράποδα η προσωποποίηση του… κακού; Είναι όντως μοναχικές; Δύστροπες και παράξενες; Όχι.

4 μύθοι για τις γάτες

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι οι γάτες είναι σατανικές. Μέχρι και γκρουπ υπάρχει στο Facebook. Και μέχρι ένα σημείο ενδεχομένως να έχει και πλάκα να ταυτίζουμε τα συμπαθέστατα αυτά τετράποδα με την… κακή πλευρά του ζωικού βασιλείου.

Όμως πέρα από την πλάκα, οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι απέναντί τους. Ας ξεδιαλύνουμε λοιπόν 4 δημοφιλείς μύθους που τις ακολουθούν.


Η γάτα σας δε σας αγαπά
Κατά καιρούς ακούγεται και διαβάζεται πολύ ότι οι γάτες είναι ζώα απαθή, έρχονται και φεύγουν όποτε θέλουν, δε συμπαθούν ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες τους, αγαπούν μόνο το φαΐ και γενικά θέλουν μόνο τη βολή τους. Κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Έρευνα του 2007, η οποία εξέτασε τη δέσμευση των κατοικίδιων γατών με τους ιδιοκτήτες τους, κατέληξε στο ότι η συμπεριφορά της γάτας είναι «αντίστοιχη» με εκείνη «των παιδιών που συνδέονται με τις μητέρες τους». Μια άλλη έρευνα του 2011, έδειξε ότι οι γάτες και οι ιδιοκτήτες τους έχουν σχέσεις οι οποίες «καθρεφτίζουν τους ανθρώπινους δεσμούς» και ότι οι γάτες αναπτύσσουν σύνθετες κοινωνικές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες τους.


Οι γάτες λοιπόν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πολύ πιο πιθανό να εκφράσουν την αγάπη τους όταν βρίσκονται σε αυτό που οι ίδιες θεωρούν ότι είναι ασφαλές έδαφος. Σημάδια ότι συμβαίνει αυτό είναι το σήκωμα της ουράς όταν σας βλέπουν, το τρίψιμο του κεφαλιού ή των πλευρών στα πόδια σας, το γλείψιμο όταν κάθονται δίπλα σας και το χαρακτηριστικό γουργούρισμα όταν τις χαϊδεύουμε.


Οι γάτες δεν είναι κοινωνικές
Από τη στιγμή που οι γάτες δεν είναι αγελαία ζώα όπως οι σκύλοι, αρκετός κόσμος πιστεύει ότι είναι κατά κανόνα μοναχικές. Όμως αυτό ποικίλλει από γάτα σε γάτα. Η κάθε μία είναι ένα άτομο, με τη δική του ιστορία και προσωπικότητα, το οποίο μπορεί κάλλιστα να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με ένα άλλο ζώο του είδους του ή ακόμα και διαφορετικού είδους. Δεδομένου ότι είναι ζώα «εδαφικά», κυριαρχούν δηλαδή στην περιοχή τους, είναι πολύ σημαντικό να τις φέρετε σε επαφή με άλλες γάτες με προσοχή έτσι ώστε να αποφύγετε τυχόν συγκρούσεις. Συγκεκριμένες γάτες ενδεχομένως να μην τα πάνε καλά με άλλες γάτες και να θέλουν να είναι άρχοντες του σπιτιού (ή αρχόντισσες). Ακόμα και αυτές οι γάτες όμως, χρειάζονται εμπλουτισμό του περιβάλλοντός τους μέσα από παιχνίδια, μέρη για να σκαρφαλώνουν καθώς και αλληλεπίδραση με τους ιδιοκτήτες τους.


Μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας ολομόναχη για μέρες
Οι γάτες δεν πρέπει να αφήνονται μόνες τους για πολλές μέρες χωρίς κάποιον να τις τσεκάρει και να καθαρίζει την άμμο τους. Με λίγα λόγια, αν πρόκειται να λείψετε για περισσότερες από 24 ώρες, φροντίστε ότι κάποιος φίλος/γνωστός σας θα περάσει να δεί/παίξει/καθαρίσει την άμμο της ψίψι. Πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας νοιώθει μοναξιά; Αν είναι ληθαργική ή υπερβολικά προσκολλημένη σε εσάς, αν γλείφεται υπερβολικά ή αν έχει προβλήματα στην τουαλέτα.

Οι γάτες δεν εκπαιδεύονται
Η εκπαίδευση μιας γάτας απαιτεί περισσότερη υπομονή συγκριτικά με τον σκύλο, όμως κάθε γάτα μπορεί να εκπαιδευτεί στο να κάνει κάτι. Ο μόνος λόγος για τον οποίο αρκετός κόσμος θεωρεί ότι οι γάτες δεν εκπαιδεύονται είναι επειδή πολύ απλά κανείς δεν έχει ασχοληθεί στο να το κάνει. Η μέθοδος clicker για παράδειγμα, περιλαμβάνει την εκπομπή ενός ήχου ο οποίος βγαίνει ακριβώς τη στιγμή που η γάτα κάνει την επιθυμητή πράξη και συνοδεύεται από την επιβράβευσή της με μια λιχουδιά. Ο ήχος λειτουργεί ως «σύνδεσμος» στο μυαλό της γάτας μεταξύ της πράξης που αξίζει ανταμοιβής. Η συγκεκριμένη μέθοδος εκπαίδευσης λέγεται πως ενισχύει και τους δεσμούς του ιδιοκτήτη με τη γάτα, αναπτύσσει την σκέψη του κατοικίδιου και κάμπτει τυχόν ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Διαβάστε περισσότερα για τη μέθοδο εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Πρέπει να είσαι λέρα για να κυβερνάς γαλέρα"

Ισπανική παροιμία

  • 1768 - Εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια Britannica
    1903 - Η Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη, αναλαμβάνει, στις 6 Δεκεμβρίου 1903 την εξουσία από την απερχόμενη Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη
    1936 - Θεμελίωση του Σισμανογλείου Νοσοκομείου
    η ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νικολάου (270 - 6 Δεκεμβρίου 343), επισκόπου στα Μύρα της Λυκίας]

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v