Τι θέλει να μας πει το βλέμμα του σκύλου;

Η γλώσσα του σώματος των σκυλιών κρύβει συναισθήματα που πρέπει να ξέρουμε. Δείτε πώς ερμηνεύεται από τους ειδικούς.
Τι θέλει να μας πει το βλέμμα του σκύλου;
Γυρνάτε σπίτι από τη δουλειά και εκείνος σας υποδέχεται χοροπηδώντας και κουνώντας ζωηρά την ουρά του. Είναι προφανές ότι ο σκύλος σας είναι εκείνη τη στιγμή ο πιο χαρούμενος στον κόσμο όλο.

Όμως αμέσως μετά κοιτάζει επίμονα κάτω και κυρτώνει την πλάτη του. Τι θέλει να σας πει; Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο συνήθεις ερμηνείες της… τετράποδης γλώσσας του σώματος.

Έντονο και ευθύ βλέμμα: «Θέλω την προσοχή σου»
Μπορεί ένα ευθύ βλέμμα να αποτελεί σημάδι επιθετικότητας, όμως τα σκυλιά συνήθως κοιτούν τους ανθρώπους για να αποκτήσουν την προσοχή τους. Σας κοιτάζει με το σώμα του σφιγμένο και το κεφάλι προς τα κάτω; Μπορεί να πονά. Το βλέμμα του συνοδεύεται από χαλαρότητα στο σώμα και έκφραση προθυμίας στο πρόσωπο; Μπορεί να θέλει φαγητό. Σας κοιτάζει και αμέσως μετά τρέχει προς το λουρί του; Μάλλον καταλάβατε τι θέλει.

Αποφεύγει το βλέμμα σας: «Νοιώθω άβολα»
Όταν έχετε οπτική επαφή με τον σκύλο σας και εκείνος αμέσως γυρνάει από την άλλη και κοιτάζει αλλού, τότε αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζει πως εσείς είστε το αφεντικό. Αν όμως ο σκύλος δεν σας κοιτάζει καθόλου στα μάτια, τότε αυτό ίσως σημαίνει ότι σας φοβάται επειδή ενδεχομένως είχε άσχημες εμπειρίες με ανθρώπους στο παρελθόν.

Μεγάλο χασμουρητό: «Είμαι αγχωμένος»
Τα χασμουρητά συχνά συνδέονται με στρες για τον τετράποδο φίλο σας. Μπορεί να χασμουριέται όταν κάποιος ξένος πλησιάζει ή όταν έρχεται αντιμέτωπος με κάποια μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Έχετε λοιπόν το νου σας για το τι είναι αυτό που του προκαλεί άγχος, και φροντίστε να αποφύγετε στο μέλλον αντίστοιχες καταστάσεις.

Χαμόγελο με τα χείλη προς τα πάνω: «Είμαι χαρούμενος»
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά έμαθαν να γελούν επειδή είδαν ότι οι άνθρωποι κάνουν το ίδιο ή επειδή εμείς τα επιβραβεύουμε κάθε φορά που το κάνουν. Κατά κύριο λόγο, όταν ο σκύλος σας γελάει, τότε – προφανώς – είναι ικανοποιημένος και χαρούμενος.

Κεφάλι γυρτό προς τη μία πλευρά: «Δεν καταλαβαίνω»
Αυτήν την έκφραση την παίρνουν συνήθως όταν προσπαθείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους προφορικά. Ο σκύλος προσπαθεί να καταλάβει τον νέο ήχο που μόλις κάνατε ή να εκμαιεύσει κάποιου άλλου είδους πληροφορία από την έκφρασή σας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v