Γεύσεις του Κόσμου: 3 σούπερ συνταγές για Πρωτομαγιά

Η πρώτη μέρα του πιο ανοιξιάτικου μήνα μας βρίσκει να ετοιμάζουμε τρεις λαχταριστές συνταγές για… ταπεράκι και έξω παρέα με τους Tip the Chef.
Γεύσεις του Κόσμου: 3 σούπερ συνταγές για Πρωτομαγιά
γράφει και μαγειρεύει ο Βασίλης Τσιτσιριδάκης των Tip the Chef

Πορείες και συνθήματα στα κέντρα των πόλεων, τα πρώτα μπάνια για κάποιους, εκδρομές στην φύση και πικνικ, ποδήλατα πάνε και έρχονται, κάποιοι ξαναπετούν χαρταετό μαζί με τα πιτσιρίκια επειδή θέλουν ένα…repeat της Καθαρής Δευτέρας ...

Όπως και να έχει, οι δραστηριότητες αυτές μας ανοίγουν την όρεξη. Τι διαφορετικό λοιπόν θα φτιάξουμε φέτος για να γιορτάσουμε την ολοήμερη έξοδο από το σπίτι;

Γλυκοπατάτοσαλάτα με σύγκλινο και σάλτσα μουστάρδας με μέλι

Υλικά:
600 γρ. γλυκοπατάτα βρασμένη κομμένη σε κύβους μεγάλους
1 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες
1 καρότο μέτριο περασμένο στον τρίφτη στο χοντρό
2 φρέσκα κρεμμύδάκια κομμένα σε λωρίδες
1 σκ. Σκόρδο πολτοποιημένη ή ψιλοκομμένη
150 γρ. σύγκλινο κομμένο σε λωρίδες πάχους 1 εκατοστού
4 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδας
Καυτερή πάπρικα
αλάτι, πιπέρι
Μαϊντανό για ντεκόρ

Εκτέλεση: Σε αντικολλητικό τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το σκόρδο, την πιπεριά και σωτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το σύγΚλινο ίσα να βγάλει τα αρώματα και το λίπος του και να γυαλίσει λίγο. Ρίχνουμε την μουστάρδα και το μέλι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν και αποσύρουμε από την φωτιά. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα τάπερ, περιχύνουμε με την σάλτσα, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και κλείνουμε το τάπερ μόλις κρυώσει. Φυλάμε στο ψυγείο.

Αβγά μάτια με κολοκύθα, ξυδάτο λουκάνικο, σπανάκι και ντιπ γουακαμόλε

Υλικά:
3 αβγά
2 κούπες γλυκοκολοκύθα κομμένη σε κύβους
1/2 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
1 πιπεριά Κρήτης κέρατο κομμένη σε μικρά κυβάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
1 ξυδάτο λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες
1 αβοκάντο κομμένο σε κύβους
2 κούπες φύλλα σπανάκι
2 κ.σ ελαιόλαδο
1/2 κ.γ πάπρικα
1/2 κ.γ κύμινο
χυμό από μισό λεμόνι
Μαιντανό ή κόλιανδρο ψιλοκκομένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Λιώνουμε σε μιξεράκι το αβοκάντο, την πιπεριά κέρατο και το μισό από τον χυμό λεμόνι. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι. Σε ταψάκι με λαδόκολλα βάζουμε τους κύβους κολοκύθας τους καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κύμινο και λίγο λάδι και ψήνουμε σε φούρνο στους 180 για 20 λεπτά περίπου. Σε αντικολλητικό τηγανάκι βάζουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με το λουκάνικο και την πιπεριά Φλωρίνης για 3-4 λεπτά ( ή μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι) και τότε βάζουμε το σπανάκι και το υπολοιπο χυμό λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε και το κύμινο και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι. Βάζουμε και τα κυβάκια κολοκύθας και ανακατεύουμε ώστε να γίνει ένα μείγμα. Στο μείγμα μας αυτό κάνουμε τρεις λακουβίτσες, ρίχνουμε τα αβγά μάτια και τα μαγειρεύουμε μέχρι το βαθμό που μας αρέσει. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό ή τον κόλιανδρο και σερβίρουμε με το ντιπ γουακαμόλε και ψωμάκι ή πιτούλες.

Τip Of the Chef: Αν έχουμε πήλινο το μεταφέρουμε εκεί από το τηγανάκι πριν βάλουμε τα αβγά και όταν βάλουμε τα αβγά τα ψήνουμε στο φούρνο. Έτσι είναι έτοιμο να το πάρουμε στην εκδρομή μας! Εναλλακτικά, το ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ kai το φυλάμε στο ψυγείο.

Quessadillas με στήθος κοτόπουλο, ψητά λαχανικά, καλαμπόκι και κρέμα βαλσάμικο

Υλικά για 4 πίτες:

4 πίτες τορτίγιας ή αράβικες πίτες μεγάλες (θα τις βρείτε στα σούπερ μάρκετ)
1 στήθος κοτόπουλο 250- 300 γρ. κομμένο σε λωρίδες πάχους 1 εκατοστού
1 μεγάλο κολοκύθι κομμένο σε λωρίδες πάχους 1 εκατοστού
1 μέτρια μελιτζάνα κομμένη σε λωρίδες πάχους 1 εκατοστού
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε λωρίδες πάχους 0.5 εκατοστού
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες πάχους 1 εκατοστού

1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες πάχους 1 εκατοστού
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
Θέλετε και άλλα λαχανικά; Βάλτε τα!
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
4 κ.σ σιρόπι ή κρέμα βαλσάμικου ανακατεμένη με 1 κ.σ. μουστάρδα
100 γρ λευκό τυρί (μυζήθρα ή φέτα κτλ)
λίγο λάδι
αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, μπούκοβο

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι σε δυνατή φωτιά και σωτάρουμε το κοτόπουλο για λίγο χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια, έτσι ώστε να φτιάξει κρούστα γύρω γύρω αλλά να μην στεγνώσει. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από την φωτιά. Αν ακόμα έχει αίμα, τα αφήνουμε και ξαναδοκιμάζουμε μετά από μισό λεπτό. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το τηγάνι. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λαδάκι, αν δεν έχει μείνει, και σωτάρουμε διαδοχικά τα λαχανικά μας ανά είδος κάθε φορά και τα αλατοπιπερώνουμε. Αλατίζουμε την ντομάτα και την πανάρουμε με αλεύρι καλά. Την τινάζουμε και την τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι και αυτήν σε δυνατή φωτιά. Έπειτα την βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγο και κόβουμε τις ροδέλες στην μέση.

Στρώνουμε τις πίτες και βάζουμε το κοτόπουλο, το καλαμπόκι και τα λαχανικά όπως μας αρέσουν. Προσθέτουμε το λευκό τυρί από πάνω μαζί με το θυμάρι, το μπούκοβο και την κρέμα βαλσάμικο και τυλίγουμε.

Tip Of The Chef: Οι πίτες δεν θέλουν ψήσιμο. Τα λαχανικά μην τα παραψήσετε, αφήστε τα να κρατάνε λίγο ζουμάκι και μην κλείσετε τα σάντουιτς όσο είναι ακόμα ζεστά τα υλικά γιατί θα πανιάσουν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v