Γεύσεις του Κόσμου: 3 συνταγές από την Ολλανδία

Οι Ολλανδοί γιορτάζουν την «Ημέρα του Βασιλιά» και οι Tip the Chef ετοιμάζουν τρεις… πορτοκαλί συνταγές με αστακό, σολομό και πορτοκάλι.
Γεύσεις του Κόσμου: 3 συνταγές από την Ολλανδία
γράφει και μαγειρεύει ο Νίκος Μικρόπουλος των Tip the Chef

Το King’s day, είναι μια εθνική γιορτή για τους Ολλανδούς στην οποία γιορτάζουν την γέννηση του βασιλιά Willem-Alexander στις 27 Απριλίου ή 26 αν πέφτει Κυριακή. Από το 1890 έως το 2013 ήταν γνωστή ως Queen’s day-Koninginnedag μιας και στον θρόνο του βασιλείου των ολλανδών κάθονταν βασίλισσες. Στις 30 Απρίλιου του 2013 όμως (ημέρα εορτασμού του Queen’s day), ο Willem-Alexander διαδέχτηκε τη μητέρα του - και βασίλισσα- Βεατρίκη, και στέφθηκε βασιλιάς των ολλανδών

Το King’s day, εκτός από επίσημη αργία εορτασμού του βασιλιά είναι και μια μέρα που ο καθένας μπορεί να πουλήσει ελευθέρα και χωρίς φόρους ό,τι θέλει στο δρόμο. Όλο αυτό το υπαίθριο παζάρι ονομάζεται Vrijmarkt. Είναι ένα έθιμο το όποιο περιβάλλεται από χαρά, γέλιο, πειράγματα όπου οι μεγάλοι ξεφορτώνονται τα παλιά τους αντικείμενα και τα παιδια ανταλλάσσουν και χαρίζουν τα παλιά τους παιχνίδια.

Έχει καθιερωθεί ως επίσημο χρώμα της ημέρας το πορτοκαλί , γι’ αυτό και εμείς θα φτιάξουμε 3 πορτοκαλί συνταγές!

Lobster Soup
Μια συνταγή που προέρχεται από μαγειρικό βιβλίο του 1840 και φημολογείται ότι ήταν ένα από τα αγαπημένα πιάτα της ολλανδικής βασιλικής οικογενείας.

Υλικά:
4 μικρούς αστακούς ( 300-400 γρ.) κατά προτίμηση ζωντανούς
3 κ.σ. ξύδι
1 stick βανίλιας
½ φλ. λευκό κρασί
½ φλ. νερό
500 ml κρέμα γάλακτος
½ φλ. χυμό από πορτοκάλι
2 κ.σ. πάστα ντομάτας
1 πρέζα πιπέρι καγιεν
3 φύλλα δάφνης
½ κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κονιάκ
4 κ.γ. βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Ψιλοκομμένο chives η μαϊντανός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ξύδι και αλάτι βράζουμε τους αστακούς για 5 λεπτά. Αφήνουμε τους αστακούς να κρυώσουν και τους καθαρίζουμε. Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε τους αστακούς στη μέση, παίρνουμε τα φιλέτα και τα φυλάμε σε ένα τάπερ για αργότερα. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε το περιεχόμενο από τα κεφάλια (εκτός από κάτι σακουλάκια με άμμο) σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο. Βράζουμε τη σούπα για περίπου 2 ώρες σε πολύ χαμηλή φωτιά. Κατεβάζουμε απ τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το κονιάκ. Περνάμε από ψιλή σήτα. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με 2 φιλέτα του αστακού σε κάθε πιάτο και γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό η chives .

Flemish asparagus smoked salmon
Όταν η άνοιξη έχει μπει για τα καλά, τα λιβάδια της Ολλανδίας γεμίζουν από τρυφερά νόστιμα λευκά σπαράγγια. Αρκετά καλός λόγος για να έχουν την τιμητική τους σε μια τέτοια γιορτή !

Υλικά:
15 φρέσκα λευκά σπαράγγια
4 αυγά βρασμένα σκληρά
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
6 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
200 γρ. καπνιστό σολομό σε φέτες
Χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Με ένα αποφλοιωτή αφαιρούμε τις ίνες από τα σπαράγγια και κρατάμε το τρυφερό τους κομμάτι. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βάζουμε τα σπαράγγια και μόλις το νερό αρχίσει να βράζει κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα σπαράγγια μέσα για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε τα σπαράγγια. Βάζουμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά με λίγο βούτυρο και σοτάρουμε τα σπαράγγια για ένα λεπτό γυρνώντας τα προσεκτικά. Με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με το μαϊντανό και τον άνηθο μέχρι να γίνουν ένα. Ήρθε η ώρα να σερβίρουμε!

Τοποθετούμε τα σπαράγγια στη σειρά σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε με το μείγμα αυγού, άνηθου και μαϊντανού. Το περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε διάσπαρτα τις φέτες σολομού και αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση.

Orange Banana Muffins
Μιας και τα muffins αρέσουν σε όλους, τα κάνουμε πορτοκαλί και τα σερβίρουμε για το King’s day!

Υλικά:
1 μπανάνα ξεφλουδισμένη
1 αυγό
1 βανίλια
½ φλ. γιαούρτι
1/3 φλ. βούτυρο
Τρίμμα από ένα πορτοκάλι
1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κ.σ baking soda
½ φλ. σπασμένα καρύδια
½ φλ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση: Σε ένα μίξερ βάζουμε τη μπανάνα, το αυγό, τη βανίλια, το γιαούρτι και το βούτυρο και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, τα καρύδια, τη ζάχαρη, το αλάτι και το τρίμμα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το μείγμα με τη μπανάνα. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φορμάκια για muffin και με μια κουτάλα γεμίζουμε ένα ένα τα φορμάκια μέχρι τη μέση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 18-20 λεπτά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v