Γεύσεις του κόσμου: 3 συνταγές για το Πάσχα

Ξεχνάμε για λίγο αρνάκια, κοκορέτσια και κουλουράκια και ετοιμάζουμε τρεις διαφορετικές πασχαλιάτικες συνταγές από όλον τον κόσμο.
Γεύσεις του κόσμου: 3 συνταγές για το Πάσχα
γράφει και μαγειρεύει πασχαλινά ο Νίκος Μικρόπουλος των Tip the Chef

To πασχαλιάτικο τραπέζι στην Ελλάδα περιλαμβάνει λίγο έως πολύ τα γνωστά: αρνάκι, κατσικάκι, μαγειρίτσα, κοκορέτσι, κουλουράκια και τσουρέκι. Τι γίνεται όμως στα πασχαλινά τραπέζια άλλων χωρών αυτήν την περίοδο; Ταξιδέψαμε από το Μεξικό στις ΗΠΑ και από εκεί στην Ιταλία και βρήκαμε τις πιο νόστιμες πασχαλινές συνταγές.

Μεξικό: Capirotada

Η capirotada είναι ένα ιδιαίτερο είδος γλυκού ψωμιού με τυρί, το οποίο συνηθίζεται να παρασκευάζεται και να καταναλώνεται το Πάσχα στο Μεξικό. Το κάθε συστατικό του έχει και ένα δικό του συμβολισμό, για να υπενθυμίζει τα πάθη του Χριστού. Το ψωμί συμβολίζει το σώμα Του Χριστού, το σιρόπι το αίμα Του, οι σταφίδες τα καρφιά του σταυρού, τα sticks κανέλλας το ξύλο του σταυρού και το λιωμένο τυρί το ιερό σάβανο.

Υλικά:
1 ½ φλ. καφέ ζάχαρη
2 stick κανέλλας
6 γαρύφαλλα
1 Baguette κομμένη σε κύβους των 2 εκ.
1 φλ. Mozzarella τριμμένη
8 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 ½ κούπα νερό
(παγωτό βανίλια προαιρετικά )

Εκτέλεση: Κόβουμε σε λεπτές φέτες τη μπαγκέτα, τη στρώνουμε σε ταψί, αλείφουμε με βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 4 λεπτά από κάθε μεριά. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 2 φλιτζάνια νερό, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο και βράζουμε σε μετρία προς υψηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το μισό. Το σιρόπι μας είναι έτοιμο.

Σε ένα πυρίμαχο ταψί απλώνουμε το 1/3 του ψωμιού, το 1/3 από τις σταφίδες, το 1/3 από το τυρί και σιρόπι για να τα καλύψει, περιμένουμε 5 λεπτά ώστε το ψωμί να τραβήξει τα υγρά. Συνεχίζουμε κάνοντας με τον ίδιο τρόπο άλλες 2 στρώσεις. Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Απολαύστε το ιδανικά με παγωτό βανίλια!

Ιταλία: Torta Pasqualina

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές πασχαλινές συνταγές της γενοβέζικης κουζίνας.
Η ύπαρξή της συναντάται σε συγγράμματα από τον 16 αιώνα και η μακρά της ιστορία τη θέλει να παρασκευάζεται με 33 πολύ λεπτά φύλλα (όσα και τα χρόνια του Χριστού). Για να κάνουμε λίγο ευκολότερη τη ζωή μας θα τη φτιάξουμε με 4 φύλλα.

Υλικά:
Για τη ζύμη:
200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6κ.σ παρθένο ελαιόλαδο
1φ.λ νερό
1κ.σ ξύδι
αλάτι

Για τη γέμιση:
500γρ. σέσκουλα
500γρ. σπανάκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1κ.σ μαντζουράνα ξερή
9 αυγά
350γρ. ρικοτα
120γρ. παρμεζάνα
4-5κ.σ ελαιόλαδο
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ξύδι, το λαδί και το αλάτι και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό, θέλουμε ένα ελαστικό ζυμάρι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Όταν είναι έτοιμο το αλείφουμε με λάδι και το τυλίγουμε με μεμβράνη. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μια ώρα.

Αφού έχουμε πλύνει καλά τα χορταρικά μας, σε ένα μεγάλο τηγάνι (ιδανικά γουοκ) σοτάρουμε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και στη συνεχεία το σπανάκι και τα σέσκουλα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε 2 αυγά χτυπημένα, τη μαντζουράνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ρικότα, 1 αυγό, την παρμεζάνα, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και με ένα πιρούνι σπάμε τη ρικότα και ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε τα χορταρικά και η γέμιση είναι έτοιμη. Αλευρώνουμε μια επιφάνια στον πάγκο και με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε 4 όμοια φύλλα. Λαδώνουμε ένα ταψάκι 28εκ. και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, αλείφουμε με λίγο λαδί και βάζουμε και το δεύτερο. Με ένα κουτάλι απλώνουμε συμμετρικά τη γέμιση.

Φτιάχνουμε με το κουτάλι 6 λακκούβες σχετικά μεγάλες και μέσα βάζουμε τα αυγά. Σκεπάζουμε με τα αλλά 2 φύλλα, λαδώνουμε ενδιάμεσα και από πάνω. Κλείνουμε με τα δάκτυλα μας προσεκτικά γύρω γύρω την πίτα και ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσει (περίπου 1 1/2 ώρα ).

Αμερική: Honey Glazed Ham

Στις HΠA το χοιρομέρι- ζαμπόν είναι ένα παραδοσιακό πασχαλινό φαγητό. Τα παλαιότερα χρόνια η τιμή του κρέατος ήταν αρκετά υψηλή και λόγω αυτού, οι περισσότερες οικογένειες – νοικοκυριά το χρησιμοποιούσαν σε ειδικές περιστάσεις όπως Χριστούγεννα, Πάσχα, γιορτές κλπ.

Παλαιοτέρα τα ζώα θανατώνονταν το φθινόπωρο και επειδή δεν υπήρχαν τα μέσα συντήρησης που υπάρχουν σήμερα, το κρέας που δεν καταναλωνόταν κατά τους χειμερινούς μήνες έμπαινε σε άρμη η καπνίζονταν. Η διαδικασία αυτή διαρκούσε 4-5 μήνες, όποτε τα πρώτα ζαμπόν ήταν έτοιμα με τον ερχομό της άνοιξης και το Πάσχα.

Υλικά:
2,5 κιλά καπνιστό χοιρομέρι-ζαμπόν
15-20 γαρύφαλλα
½ φλ. σιρόπι σφενδάμου
1 ½ φλ. μέλι
250 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση: Χαράζουμε το μπούτι σε ρόμβους και του καρφώνουμε τα γαρύφαλλα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι με το σιρόπι και το βούτυρο. Αλείφουμε το χοιρομέρι με το γλασο και ψήνουμε για 1 ½ -2 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς. Αλείφουμε το κρέας με γλάσο κάθε 5-10 λεπτά.. Δυναμώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς τα τελευταία 5 λεπτά για να καραμελώσει.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v