Low budget γεύματα: Η φτώχια θέλει… μάσα

Νόστιμες, εύκολες, χορταστικές και – το κυριότερο- οικονομικές. Κάνουμε κράτει στα delivery και δοκιμάζουμε οκτώ λαχταριστές σπιτικές συνταγές που γεμίζουν το τραπέζι (και το στομάχι) χωρίς να αδειάζουν το πορτοφόλι.
Low budget γεύματα: Η φτώχια θέλει… μάσα
Στα πλαίσια της οικονομίας που (προσπαθούμε) να κάνουμε μέσα στον μήνα, το φαγητό είναι ένας από τους τομείς που πιθανώς να χρειάζεται… συμμάζεμα. «Μπορώ να κόψω από τα πάντα, αλλά όχι από το φαγητό!». Μην φοβάστε, δεν πρόκειται να σας προτείνουμε να τρώτε κάθε μέρα ψωμί και ελιά. Όμως, delivery και φαγητό έξω μπορεί μεμονωμένα να μην φαίνονται ιδιαίτερα κοστοβόρα, όμως αν αθροίσουμε τα έξοδα στο τέλος του μήνα, τότε ίσως η τελική «σούμα» να μας εκπλήξει… δυσάρεστα. Αντιθέτως, η κατ’ οίκον μαγειρική και πιο οικονομική «βγαίνει» (ιδιαίτερα αν κάνουμε έξυπνες επιλογές στο σούπερ μάρκετ) και πιο ωφέλιμη είναι για την υγεία αφού μπορούμε να επιλέξουμε υλικά τα οποία γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε.

Ιδού λοιπόν, μερικές συνταγές για δύο άτομα με κόστος κάτι λιγότερο από 8€.

Πίτσα Μαργαρίτα

Yλικά: Έτοιμη αφράτη ζύμη για πίτσα, 1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες, 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, 200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα, 200γρ. τριμμένο τυρί γκούντα, ρίγανη, βασιλικός, μαύρο πιπέρι.

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου, απλώνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε για 8 λεπτά. Τη βγάζουμε από το φούρνο, αλείφουμε με ελαιόλαδο και τρίβουμε τα άκρα με το σκόρδο κομμένο στα δύο. Απλώνουμε τις ψιλοκομμένες τομάτες στη ζύμη και προσθέτουμε τα δύο τριμμένα τυριά. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο την πίτσα και τη ψήνουμε στον φούρνο για 12 περίπου λεπτά μέχρι να λιώσει καλά το τυρί. Προσθέτουμε τη ρίγανη, τον βασιλικό και το πιπέρι και σερβίρουμε.

Κόστος: ~7.5€

Σπανακόρυζο

Υλικά: ½ κιλό σπανάκι, 1 φλιτζάνι ρύζι , λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1½ ποτήρι ζεστό νερό, χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, 200 γρ. φέτα

Εκτέλεση: Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι με το λάδι σε μια κατσαρόλα. Προσθέτετε τον άνηθο και το σπανάκι και τα αφήνετε για μερικά λεπτά να αχνίσουν, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτετε το νερό, και όταν πάρουν βράση ρίχνετε το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζετε μέχρι το φαγητό να μείνει με το λάδι του και σερβίρετε με τον χυμό του λεμονιού και την φέτα.

Κόστος: ~3.5€

Κρέπες


Υλικά: 2 αυγά, ένα φλιτζάνι αλεύρι, μισή κούπα γάλα, μισή κουταλιά της σούπας βούτυρο, γέμιση της αρεσκείας σας

Εκτέλεση: Χτυπήστε τα 2 αυγά και ένα φλιτζάνι αλεύρι. Προσθέστε σιγά σιγά μισή κούπα γάλα και μισή κούπα νερό μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Ζεστάνετε ένα τηγάνι και βάλτε μισή κουταλιά βούτυρο. Ρίξτε στο τηγάνι ένα τέταρτο της κουτάλας της σούπας μίγμα κρέπας που φτιάξατε προηγουμένως, γυρίζοντας το τηγάνι κυκλικά και φροντίστε το μίγμα να καλύψει όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Αφήστε να ψηθεί δύο λεπτά και μόλις οι άκρες αρχίσουν να ξεκολλάνε, γυρίστε την κρέπα από την άλλη πλευρά με μια σπάτουλα (ή στον αέρα οι… τολμηροί). Σερβίρετε με την γέμιση της αρεσκείας σας: nutella – μπανάνα , τυρί – ζαμπόν, μανιτάρια – γαλοπούλα.

Κόστος: Από 3€ μέχρι 8€ ανάλογα την γέμιση

Ριζότο λεμονάτο
 
Υλικά: 750ml ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών, 15 γρ. βούτυρο, 1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο, 200 γρ. ρύζι καρολίνα, μισή κούπα λευκό κρασί, 1 μεγάλο λεμόνι (ξύσμα και χυμό), μισή κούπα τριμμένη παρμεζάνα.

Εκτέλεση: Βράζετε τον ζωμό στην φωτιά και ύστερα χαμηλώνετε την ένταση στο μισό. Εντωμεταξύ ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και προσθέτετε το πράσο. Το τσιγαρίζετε σε μέτρια φωτιά να μαλακώσει, χωρίς να μαυρίσει. Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε για δύο λεπτά. Προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε μέχρι να το απορροφήσει. Στη συνέχεια βάζετε μια κούπα καυτό ζωμό. Ανακατεύετε τακτικά, μέχρι να «ρουφήξει» το ρύζι το σωμό και ρίχνετε άλλη μια κούπα. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τελειώσει ο ζωμός. Το ρύζι θα λασπώσει εξωτερικά και μέσα θα είναι ελάχιστα σκληρό. Προσθέτετε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και την παρμεζάνα, ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση.

Κόστος: ~5€

Φαλάφελ

Δεν χρειάζεται να πάτε στον «Αιγύπτιο» ή στα υπόλοιπα μεσανατολικά fast food της Αθήνας για να γευθείτε τα αγαπημένα «εκ ρεβιθιών ορμώμενα» φαλάφελ. Δείτε πώς θα φτιάξετε στο σπίτι σας μια μεσογειακή εκδοχή της γνωστής λιχουδιάς.

Υλικά: 1 φλιτζάνι ρεβίθια (μουλιασμένα όλο το βράδυ στο νερό και σουρωμένα), 1 φλιτζάνι φάβα (μουλιασμένη επίσης όλο το βράδυ και σουρωμένη), ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες (ή σκόνη), 1 φλιτζάνι νερό, ½ φλιτζάνι σουσάμι , ½ φλιτζάνι ρεβιθάλευρο, ¼ φλιτζανιού πλιγούρι, ¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό, ¼ κουτάλι σούπας αλάτι, 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κύμινο, 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο, 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder, ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι cayenne, ¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοκομμένο πιπέρι, Ηλιέλαιο, Αραβικές πίττες

Εκτέλεση: Αλέστε τα ρεβίθια και τη φάβα στο μπλέντερ. Ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το μείγμα να δέσει για μία ώρα. Πλάστε το σε μπαλάκια, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από καρύδι. Τηγανίστε σε φριτέζα, σε θερμοκρασία 200 βαθμών, για τέσσερα λεπτά περίπου. Σερβίρετε τυλιγμένα σε αραβικές πίττες, μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι και γιαούρτι, ή σκέτα.

Κόστος: ~7€

Καρμπονάρα

Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι (κανονικά ή ολικής), ένα κουτί γάλα εβαπορέ (κατά προτίμηση light), ελάχιστο βούτυρο, 250 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο, 2 κουτ. κορν φλάουρ, μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, Αλάτι, Πιπέρι, Κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση: Βράζετε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο και τα σουρώνετε. Σε ένα τηγανάκι λιώνετε το βούτυρο και τσιγαρίζετε το μπέικον. Μόλις «μαραθεί» το μπέικον, προσθέτετε το γάλα, αλάτι και πιπέρι και βράζετε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα για να μη κολλήσει το γάλα. Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει, προσθέτετε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό, και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά μέχρι ν' αρχίσει να πήζει. Αποσύρετε το μίγμα από τη φωτιά προσθέτετε το μαϊντανό και το ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια. Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε στην συνταγή και φρέσκα μανιτάρια. Προσθέτετε κεφαλοτύρι τριμμένο, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Κόστος: ~5€

Μπριζόλες με πράσινη σαλάτα
 
Υλικά: 2 χοιρινές μπριζόλες λαιμού, 2 κύβους ζωμό λαχανικών, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, Πράσινη σαλάτα, Χοντρό αλάτι

Εκτέλεση: Τρίβετε μέσα σε ένα μπολ τους δύο κύβους ζωμού λαχανικών, προσθέτετε ελαιόλαδo και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθούν. Με αυτό το μείγμα, αλείφετε τις μπριζόλες και τις μαρινάρετε εκεί για 15 λεπτά. Βάζετε το τηγάνι στη φωτιά και, όταν κάψει καλά, τοποθετείτε μέσα τις μπριζόλες με το ελαιόλαδο που έχουν πάνω τους και τις ψήνετε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Για περισσότερη νοστιμιά, ρίχνετε στο τηγάνι και τη μαρινάδα που περίσσεψε και σβήνετε με χυμό από μισό λεμόνι. Για συνοδευτικό, χοντροκόβετε πράσινη σαλάτα (μπορεί να αποτελείται από σπανάκι, σέσκουλα, άνηθο, μαϊντανό, βασιλικό, μυρώνια, καυκαλήθρες κλπ), προσθέτετε χοντρό αλάτι, λάδι και χυμό από μισό λεμόνι, και ανακατεύετε.

Κόστος: ~5€


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v