Μαγειρεύοντας με "ό,τι περίσσεψε" από χτες

Ανάμεσα στις κατοχικές "συνταγές της πείνας" και στις τεράστιες ποσότητες φαγητού που καταλήγουν στα σκουπίδια, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος συνταγών και ιδεών για να μαγειρέψετε με... ό,τι περίσσεψε. Γνωρίστε τη νέα τάση στη μαγειρική που σέβεται όχι μόνο την τσέπη σας, αλλά και το περιβάλλον.
Μαγειρεύοντας με ό,τι περίσσεψε από χτες
Εκείνο το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, και στο οποίο η Ελένη Νικολαΐδου συγκέντρωνε συνταγές της κατοχής, μπορεί να έβαλε φωτιά στις διαδικτυακές συζητήσεις, αλλά δεν ήταν –κατά την ταπεινή μας γνώμη– ακριβώς το ευαγγέλιο που περίμενε κάθε σημερινή νοικοκυρά για να της λύσει τα χέρια. Κρίση ή όχι, η οικονομία είναι μεγάλο πράγμα. Και η ψυχολογία, όμως, ακόμα μεγαλύτερο: Κανείς δεν θα δει την ποιότητα της ζωής του να βελτιώνεται μαζεύοντας τα ψίχουλα του τραπεζιού σε ένα γυάλινο βαζάκι για να τα κάνει αργότερα φρυγανιές. Αυτό είναι το ένα άκρο.

Το άλλο άκρο είναι αυτό που υποδεικνύει πρόσφατη έρευνα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο δυτικός μας πολιτισμός πετά υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια: Στις ΗΠΑ μόνο, το 25% των τροφίμων που αγοράζονται καταλήγουν στους σκουπιδοτενεκέδες –ή αν το προτιμάτε σε απόλυτα νούμερα, μία τετραμελής οικογένεια πετά φαγητό αξίας που αγγίζει τα 2.000 δολάρια κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Από ένα σημείο και μετά, δεν τίθεται μόνο θέμα οικονομίας, αλλά και ύβρεως.

Κάπως έτσι, η σωστή διαχείριση του φαγητού αρχίζει τελευταία να γίνεται τάση, ακόμα και σε χώρες όπου η οικονομική κρίση δεν έχει δείξει όλα της τα δόντια. Το BBC Good Food αφιερώνει μια ολόκληρη στήλη σε αυτό που αποκαλεί “leftover recipes” –ήτοι, συνταγές τις οποίες μπορείτε να ετοιμάσετε αποκλειστικά με τα περισσεύματα του φαγητού σας. Ωραιότατες πίττες, έτοιμες σε 35 λεπτά, με το κρέας και τις πατάτες που περίσσεψαν από το ταψί που ψήσατε, σούπες με τα λαχανικά που θα πετούσατε, ακόμη και ιδέες για το τι να κάνετε τις τεράστιες ποσότητες «εορταστικών» φαγητών (βλέπε γαλοπούλα, ψητό χοιρινό, αρνί) που περισσεύουν.

Η στήλη Eat Shoots & Leaves του Gilt Taste έχει προτάσεις για να μην πετάξετε ούτε την καρδιά του μαρουλιού ή του κουνουπιδιού, που κανείς δεν τρώει, ενώ το Mother Nature Network καταθέτει στην διαδικτυακή κοινότητα τις δικές του ιδέες (οκτώ, παρακαλώ!) για να αξιοποιήσετε ό,τι περίσσεψε από την ομελέτα σας, και για να μετατρέψετε τη μισή χτεσινή μακαρονάδα σε ολοκαίνουριο –και γευστικότατο– πιάτο.

Το Cheap Healthy Good Food συγκεντρώνει και αναλύει τους τρεις θεμελιώδεις νόμους της σωστής διαχείρισης τροφίμων: μαγειρέψτε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που θα φάτε, φυλάξτε ό,τι περισσέψει και αξιοποιήστε δημιουργικά τα περισσεύματα αργότερα. Αυτό το τελευταίο, σε αντίθεση με το να ξαναζεστάνετε για παράδειγμα το προχτεσινό φαγητό που έμεινε στο ψυγείο, είναι και το σημαντικότερο για την ψυχολογία που λέγαμε προηγουμένως. Το κρύο φαγητό δεν είναι σχεδόν ποτέ ελκυστικό, οπότε ζεσταίνοντάς το έχετε πολλές πιθανότητες να αισθανθείτε ότι τρώτε αποφάγια –κι όταν βαρεθείτε να λυπάστε τον εαυτό σας, μετά από μερικές μέρες, το πιθανότερο είναι να πετάξετε όλα τα τάπερ του ψυγείου με θόρυβο στα σκουπίδια, και να παραγγείλετε πίτσα.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά –που αποτελούν, παρεμπιπτόντως, το 25% όλων των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια. Σίγουρα, η πρώτη σας σκέψη μπροστά σε μια μαύρη μπανάνα ή μια ζαρωμένη πιπεριά είναι ο σκουπιδοτενεκές. Η πρώτη, όμως, γίνεται ένα εξαιρετικό επιδόρπιο στο τηγάνι με μέλι, και η δεύτερη δεν θα φαίνεται (και ούτε θα είναι) καθόλου χαλασμένη αφού τηγανιστεί ή βράσει με ρύζι και καλαμπόκι σε ένα γευστικότατο ριζότο.

Αν δείτε την αξιοποίηση των περισσευμάτων του φαγητού σας δημιουργικά, δεν θα έχετε κάνει μόνο οικονομία, αλλά και ένα βήμα προς την δημιουργική κουζίνα –κι ίσως να έχετε αποκτήσει ένα νέο χόμπι. Αξία: ανεκτίμητη. Για όλα τα άλλα, υπάρχει περισσευούμενο φαγητό στο ψυγείο.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v