18 σεμινάρια μαγειρικής για να… ψηθείτε

Γλυκά ή αλμυρά, ανατολίτικα ή παραδοσιακά, νηστίσιμα ή κρεατοφαγικά, τα σεμινάρια που ακολουθούν περιέχουν την πιο «νόστιμη» γνώση που μπορείτε να αποκτήσετε, αλλά και να δοκιμάσετε. Βάλτε την ποδιά σας και ξεκινάμε.
18 σεμινάρια μαγειρικής για να… ψηθείτε
του Γιώργου Κόκουβα

Σαρακοστιανές συνταγές για νόστιμη νηστεία. Τα SOS της κουζίνας για νέες νοικοκυρές. Εθνικές κουζίνες για εξωτικά μαγειρέματα. Γλυκές γεύσεις για μικρούς και μεγάλους. Εξεζητημένες gourmet συνταγές και εντατικά μαθήματα μοριακής κουζίνας για τους πιο ψαγμένους. Απ ‘όλα έχει ο μπαξές της μαγειρικής εκπαίδευσης. Εμείς επιλέξαμε 18 από τους «καρπούς» του και σας παραθέτουμε τις διευθύνσεις της γευστικής γνώσης για να γεμίσετε τον ελεύθερο χρόνο σας με χορταστική δημιουργικότητα.

*Le Monde (Θεσσαλονίκης 45, Μοσχάτο, τηλ: 210 4830500) 
Η πιο γνωστή σχολή μαγειρικής, εκτός από τους επαγγελματίες σεφ του χώρου, εκπαιδεύει και τους ερασιτέχνες της κουζίνας, πραγματοποιώντας σεμινάρια καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν. Αυτή την περίοδο, «τρέχουν» τα εξής μαθήματα:

- Κουζίνα Ανατολής
Τα μυστικά της γαστρονομικής παράδοσης του Λιβάνου και της Συρίας μοιράζεται σε ένα τρίωρο σεμινάριο ο Mazed Alomari, για να σας μάθει πώς παρασκευάζονται τα αυθεντικά φατούς, ταμπουλέ, φαλάφελ, κουμπέμπα και μολοχέια.
Πότε: Τετάρτη 14/3, 17.30-20.30
Κόστος συμμετοχής: 50€

- Ζύμες, γλυκές και αλμυρές
Η κουζίνα γεμίζει παιδική διάθεση και καλείστε να μάθετε να ανοίγετε φύλλο και ζύμες για πίτες, τάρτες και ψωμί μαζί με τα παιδιά σας. Εισηγητής είναι ο Αναστάσιος Αλεξιάδης, ενώ η εμπειρία συνοδεύεται από mini buffet και gourmet δωράκι-έκπληξη.
Πότε: Σάββατο 17/3, 17.30-20.30
Κόστος συμμετοχής: 40€ για τους ενηλίκους και 10€ για κάθε παιδί 5-15 ετών

- Gourmet γεύσεις στο τραπέζι σας
Ο γνωστός σεφ Μιχάλης Ντουνέτας διδάσκει τα μυστικά ενός περιποιημένου επίσημου γεύματος με gourmet γεύσεις που θα ζήλευε κάθε καλό εστιατόριο.
Πότε: Τετάρτη 21/3, 17.30-20.30
Κόστος συμμετοχής: 60€

- Κλασική γαλλική ζαχαροπλαστική
Ο Αναστάσιος Πρωτοψάλτης φτιάχνει μαζί σας γευστικά εκλέρ, μακαρόν, γαλλικές τάρτες και κρέμες με τις αυθεντικές γαλλικές τεχνικές.
Πότε: Τετάρτη 28/3, 17.30-20.30
Κόστος συμμετοχής: 50€

- Σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού
Γεύση από γιαγιά θα πάρετε σε αυτό το σεμινάριο, κατά το οποίο φρέσκα φρούτα εποχής θα μεταμορφωθούν σε νόστιμες μαρμελάδες και πρωτότυπα γλυκά… να τα φας στο κουτάλι. Εισηγητής: Νεκτάριος Βουρίκης.
Πότε: Τετάρτη 4/4, 17.30-20.30
Κόστος συμμετοχής: 40€

- Φαγητό κατσαρόλας
Λίγο μετά το Πάσχα, τον λόγο παίρνει η αγαπημένη κατσαρόλα και οι πιο νόστιμες συνταγές που ετοιμάζονται σ’ αυτή. Εκτός από το καλομαγειρεμένο φαγητό, το μάθημα εστιάζει και στο εντυπωσιακό food styling από τον Στέλιο Αποστόλου.
Πότε: Τετάρτη 25/4, 17.30-20.30
Κόστος συμμετοχής: 40€

*Test Kitchen (Ευσταθίου Λάμψα 19, τηλ: 217 7216288)
O Βαγγέλης Δρίσκας στην φιλόξενη κουζίνα του πραγματοποιεί σεμινάρια μαγειρικής καθ’ όλη την διάρκεια του έτους για παιδιά και ενηλίκους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Ο Μάρτιος, για τους ερασιτέχνες ενήλικους μάγειρες κρύβει τις εξής εκπαιδευτικές εκπλήξεις στο Test Kitchen:

- Γευστικό ταξίδι στην Ασία με αρωματικά πιάτα από Ινδία, Βιετνάμ, Ταϋλάνδη και Ιαπωνία
Από το κοτόπουλο τίκα μασάλα μέχρι τα ταϋλανδέζικα θαλασσινά και τα γιαπωνέζικα σουβλάκια γιακιτόρι, τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ασιατικής κουλτούρας μαγειρεύονται σε αυτό το σεμινάριο.

- Το μενού της 25ης Μαρτίου
Μπακαλιάρος με χυλό μπύρας, είτε στην πατροπαράδοτη εκδοχή της αρωματικής σκορδαλιάς είτε με ισπανικές νότες, για να απολαύσετε το “must” του κυριακάτικου τραπεζιού της εθνικής επετείου.

Τα δύο παραπάνω σεμινάρια πραγματοποιούνται στις 7 και 21 Μαρτίου αντίστοιχα, από τις 18.30 ως τις 20.30 και το συνολικό κόστος είναι 80€. Μεμονωμένα, το καθένα στοιχίζει 50€.

- Hands on Μαγειρικής
Το σταθερό σεμινάριο του Βαγγέλη Δρίσκα για ολιγομελή τμήματα που μαγειρεύουν ταυτόχρονα μαζί του συνεχίζεται στις 19 Μαρτίου (18.30-20.30) και στις 31 Μαρτίου (11.00-13.00) με αλμυρές και γλυκές ζύμες για πεϊνιρλί, κουρού και εκλέρ. Το κόστος για κάθε δίωρο του Hands on είναι 65€.

- Γεύσεις από την κουζίνα της Περσίας
Ένα διαφορετικό σεμινάριο γευσιγνωσίας με δοκιμές και συζήτηση σχετικά με τις τεχνικές των περσικών πιάτων, όπως οι χουρμάδες, η μελιτζανοσαλάτα, το περσικό ρύζι και τα ανατολίτικα γλυκά. Το μάθημα θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου (19.30-21.30) και στοιχίζει 50€.

- Ώρα… για μπριζόλα
Η κοπή, η επιλογή, το rib-eye, το T-bone, η σπαλομπριζόλα και οι τρόποι μαγειρέματός τους αποτελούν το περιεχόμενο του συγκεκριμένου μαθήματος που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαρτίου (11.00-13.30, κόστος 60€).

Μάθετε περισσότερα για το κάθε σεμινάριο, και δείτε τα μαθήματα για παιδιά, για επαγγελματίες αλλά και τα online σεμινάρια που διοργανώνει το Test Kitchen εδώ

*Sidayes.gr (Ιερολοχιτών 7 και Ελευθερίας, Αγία Παρασκευή, τηλ: 210 6018288) 
Ο γνωστός μάγειρας Αλέξανδρος Παπανδρέου φροντίζει επίσης για την μαγειρική σας παιδεία καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς – κρατηθείτε ενήμεροι για το πρόγραμμα των μαθημάτων εδώ. Αυτή την περίοδο, το πρόγραμμα των σεμιναρίων περιλαμβάνει τις παρακάτω επιλογές (για να συμμετάσχετε σε αυτές είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής είτε στο παραπάνω τηλέφωνο είτε στο [email protected]) :

- Cookies και κουλουράκια
Τα γλυκίσματα που αγαπάμε από παιδιά αποκαλύπτουν τα χειροποίητα μυστικά τους. Βανίλια, λάδι, κανέλλα και μοσχομυριστά cookies ψήνονται στις 5 Μαρτίου (18.00-20.30, τιμή: 50€).

- Sushi by Square Sushi
Η μαγεία και η δεξιοτεχνία της προετοιμασίας του sushi έρχεται στο studio του Sidayes με ένα guest chef του Square Sushi, την Δευτέρα 12/3, 18.00-20.30, κόστος: 60€).

- Αλμυρά και γλυκά κέικ
Προετοιμασία, ψήσιμο και δοκιμή εύκολων κέικ και μάφιν, με γεύσεις καρότου, βερίκοκου και φυστικιού, για τον καφέ, το τσάι ή το πρωινό. Το συγκεκριμένο μάθημα «ψήνεται» στις 19 Μαρτίου (18.00-20.30) και η τιμή του είναι 50€.

- Τα μυστικά του χοιρινού
Οι πολλοί τρόποι προετοιμασίας του χοιρινού αποκαλύπτονται και οι πιο νόστιμες συνταγές μαγειρεύονται στο studio Sidayes την Τετάρτη 21 Μαρτίου (18.00-20.30) και στοιχίζει 50€.

- Νηστίσιμα και εύκολα
Τα φαγητά της Σαρακοστής που θα κάνουν την νηστεία πιο εύκολη, ωφελώντας παράλληλα την υγεία μας περιλαμβάνουν γαρίδες ταραμοσαλάτα, καλαμαράκια και άλλες νοστιμιές που υπόσχονται αποτοξίνωση. Το σεμινάριο πραγματοποιείται στις 28 Μαρτίου (18.00-20.30) και στοιχίζει 50€.

*Original Sin
Και τώρα, είναι ώρα για λίγο θέαμα για τους πιο «ψαγμένους» στην κουζίνα. Η Original Sin Prive Cuisine διοργανώνει δύο σεμινάρια στα οποία η μαγειρική συναντά την χημεία και την τέχνη της διακόσμησης.

Molecular Gastronomy 
Εδώ θα μάθετε τις βασικές τεχνικές της μοριακής γαστρονομίας, όπως σφαιροποιήσεις, ζελατινοποιήσεις, χρήση texturas και παρασκευές με ξηρό πάγο και υγρό άζωτο.
Πότε: Δευτέρα 5 Μαρτίου, 10.00-14.00
Πού: Πριάμου 11, Άγιος Δημήτριος, Olympia Conference
Κόστος συμμετοχής: 123€ (δηλώσεις συμμετοχής εδώ). 

Food Styling 
Η Original Sin συνεργάζεται με τον φωτογράφο Παναγιώτη Μπελτζινίτη, που έχει δουλέψει με τους μεγαλύτερους Έλληνες σεφ, και παρουσιάζει μια «εικαστική» προσέγγιση της μαγειρικής, ώστε να εντυπωσιάσετε από γνωστούς και φίλους μέχρι πελάτες εστιατορίων και κριτές διαγωνισμών.
Πότε: Δευτέρα 12 Μαρτίου, 17.00-21.00
Πού: Studio Saycheese, Οδυσσέως 23-25, Άγιος Δημήτριος)
Κόστος συμμετοχής: 135€ (δηλώσεις συμμετοχής εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v