5 εναλλακτικές συνταγές με κοτόπουλο

Κοτόπουλο με σοκολάτα, φτερούγες… light, λαχταριστή κοτόπιτα με μανιτάρια και δύο ακόμα πρωτότυπες και εύκολες συνταγές για όσους έχουν βαρεθεί το κοτόπουλο στις ίδιες, κλασικές εκδοχές του.
5 εναλλακτικές συνταγές με κοτόπουλο
Το κοτόπουλο αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής χρόνια τώρα, καθώς είναι οικονομικό αναλογικά με το πόσους μπορεί να «ταΐσει», ενώ είναι και μία πρώτης τάξης εναλλακτική πρωτεΐνης για όσους προσέχουν την διατροφή τους, καθώς δεν περιέχει πολλά λιπαρά. Μη μου πείτε, όμως, πως δεν έχετε βαρεθεί να το τρώτε σαν φιλέτο ή ψημένο με πατάτες στον φούρνο.

Παρακάτω ακολουθούν πέντε εναλλακτικές συνταγές για κοτόπουλο, κάποιες ελαφριές και κάποιες όχι, όλες πάντως πεντανόστιμες και αρκετά απλές. Αν τα υλικά σε κάποιες σας ξενίσουν, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άλλα της προτίμησής σας.

Φτερούγες κοτόπουλου… not junk!
Ποιος δεν λατρεύει τις φτερούγες κοτόπουλου, βουτηγμένες σε λαχταριστές, πλούσιες σάλτσες; Και ποιος δεν τρομάζει όταν συνειδητοποιεί πόσο παχυντικές είναι; Η παρακάτω συνταγή είναι μία εξαιρετική εναλλακτική, για φτερούγες κοτόπουλου… light!
Τι θα χρειαστείτε (συνταγή για 2-3 άτομα):
12 φτερούγες κοτόπουλο
40ml συμπυκνωμένο γάλα
1 αυγό
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα (ή καυτερή αν… αντέχετε)
250 gr γαλέτα
αλάτι, πιπέρι

Τι θα κάνετε:
Κόβετε τις φτερούγες κρατώντας το κομμάτι με το ψαχνό και πετώντας αυτό που δεν έχει κρέας. Σε ένα μπολ ανακατεύεται το αυγό με το γάλα. Σε δεύτερο μπολ βάζετε το αλεύρι με την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Σε τρίτο μπολ έχετε τη γαλέτα.

Παίρνετε ένα-ένα τα κομμάτια φτερούγας, τα βουτάτε στο αυγό με το γάλα, μετά στο αλεύρι και στο τέλος τα πιέζετε καλά μέσα στη γαλέτα ώστε να κολλήσει στο κοτόπουλο. Τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.

Ψήνετε τις φτερούγες σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 220°C για 10-15 λεπτά από τη μία πλευρά και μετά για άλλα 10-15 λεπτά από την άλλη πλευρά.

Κοτόπουλο με αμύγδαλα και βερίκοκα
Αν αγαπάτε τις γλυκές γεύσεις και τους ξηρούς καρπούς, αυτή η συνταγή θα σας ξετρελάνει (συνταγή από sintagespareas.gr).
Τι θα χρειαστείτε:
1 κιλό κοτόπουλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
150 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
400 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα
1 φλιτζάνι ζωμό κότας
3 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 πρέζα σαφράν
μισή κούπα λάδι
αλάτι πιπέρι

Τι θα κάνετε:
Σοτάρετε το κοτόπουλο στο λάδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και αφήνετε να σοταριστούν για λίγο. Προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά, το μέλι, τα βερίκοκα, τα αμύγδαλα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε και σβήνετε με τον ζωμό κότας.
Αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά και τα τοποθετείτε όλα σε ένα ταψί. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Κοτόπουλο γεμιστό με χαλούμι
Κυπριακής προέλευσης συνταγή, ιδανική για όσους αγαπούν το χαλούμι.
Τι θα χρειαστείτε:
1 ολόκληρο κοτόπουλο
250γρ. χαλούμι
3-4 πατάτες
2 καρότα
2 κρεμμύδια
ντοματοπελτέ
μουστάρδα
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα

Τι θα κάνετε:
Αναμειγνύετε καλά τον πελτέ, το λάδι, τα μπαχαρικά και τη μουστάρδα και με το μίγμα αλείφετε καλά όλο το κοτόπουλο, μέσα έξω, αλλά και κάτω από το δέρμα. Γεμίζετε την κοιλιά του με το χαλούμι, το βάζετε σε γάστρα και γύρω-γύρω τοποθετείτε τις πατάτες, τα καρότα και τα κρεμμύδια σε φέτες. Προσθέτετε λίγο νερό, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι και ψήνετε στον φούρνο για περίπου μία ώρα σκεπασμένο. Έπειτα ξεσκεπάζετε και ψήνετε για άλλη μισή ώρα, για να ροδίσει.

Κοτόπιτα με μανιτάρια
Λένε πως η καλή μαγείρισσα φαίνεται στις πίτες. Εντυπωσιάστε τους με αυτή τη χορταστική πρόταση.
Τι θα χρειαστείτε:
4 κομμάτια στήθος κοτόπουλο
300 γρ. μανιτάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι (ή δύο μικρά)
1 ποτήρι φρέσκο γάλα (πλήρες ή ελαφρύ)
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 φύλλα σφολιάτα ή ζύμη κουρού
400 γρ. τριμμένο κασέρι (ή όποιο τυρί θέλετε που λιώνει)
Αλάτι, πιπέρι
1 αυγό

Τι θα κάνετε:
Βράζετε το κοτόπουλο και το κόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια (αν μπορείτε, το τρίβετε). Σε κατσαρόλα τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Προσθέτετε το κοτόπουλο και ρίχνετε και τις 3 κουταλιές αλεύρι. Τα ανακατεύετε και σιγά-σιγά ρίχνετε το γάλα, το οποίο έχετε πρώτα ζεστάνει. Βάζετε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά.
Αλείφετε το ταψί με λίγο λάδι και τοποθετείτε το ένα φύλλο σφολιάτας ή κουρού. Ρίχνετε τη γέμιση και από πάνω στρώνετε το κασέρι. Κλείνετε με το δεύτερο φύλλο.

Αλείφετε τη ζύμη με το αυγό και τρυπάτε με ένα πιρούνι για να μη φουσκώσει.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά και μέχρι να ροδίσει.

Κοτόπουλο με σάλτσα σοκολάτας με ρούμι
Μία έθνικ συνταγή που δίνει στη σοκολάτα άλλη διάσταση. Ιδανική για αυτούς που αγαπούν τις ιδιαίτερες γεύσεις (συνταγή από greekcook.gr).
Τι θα χρειαστείτε:
5-6 φιλέτα κοτόπουλο
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
1 κρεμμύδια ψιλοκομμένο
1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένες
2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 κουταλιές τσίλι (σκόνη)
2 κουταλιές κακάο
50 γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα
50 γραμ. σταφίδες
½ κουταλάκι κύμινο
½ κουταλάκι κάρδαμο
½ κουταλάκι γαρύφαλλο (τριμμένο)
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
100 γραμ. πικρή σοκολάτα
100 γραμ. (μισό ποτήρι) ρούμι
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι

Τι θα κάνετε:
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε λάδι και τσιγαρίζετε για δευτερόλεπτα το σκόρδο. Προσθέτετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και μετά το αφαιρείτε από την κατσαρόλα, μαζί με το σκόρδο, τοποθετώντας το σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Προσθέτετε στο λάδι τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις ντομάτες και μαγειρεύετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε το τσίλι, το κακάο, τα μπαχαρικά, τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, το χυμό του πορτοκαλιού και το ξύσμα. Ανακατεύετε και αφήνετε για λίγα λεπτά.

Προσθέτετε τη σοκολάτα, σε κομματάκια για να λιώσει πιο εύκολα, και το ρούμι. Αφήνετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση και προσθέτετε το τηγανισμένο κοτόπουλο για να αναμειχθεί με όλα τα υλικά.

Ρίχνετε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα ταψί και ψήνετε στον φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Σερβίρετε με άσπρο ρύζι ή με μπασμάτι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v