Συνταγές για πάρτι: Νηστικά αρκούδια…

Τι και αν βρήκατε τον τέλειο χώρο και τον Dj που θα ξεσηκώσει τους προσκεκλημένους σας; Αν δεν φροντίσετε και για τα γευστικά… παρελκόμενα του πάρτι σας το εγχείρημα δεν πρόκειται να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Δείτε δέκα «δοκιμασμένες» συνταγές για finger food και cocktails.
Συνταγές για πάρτι: Νηστικά αρκούδια…
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η συνταγή για το τέλειο πάρτι στο σπίτι είναι απλή. Άνετος χώρος, καλή παρέα, σωστές μουσικέ επιλογές ανάλογα με τα κέφια και, φυσικά, το απαραίτητο… τσιμπολόγημα συνοδεία αλκοολούχων πειρασμών. Και επειδή ο καιρός δεν ενδείκνυται για επιπλέον έξοδα από delivery παραγγελίες, φορέστε τον σπιτικό σας σκούφο του σεφ, προμηθευτείτε άφθονο πάγο και τα απαραίτητα αλκοολούχα ποτά και αφήστε τα υπόλοιπα σε εμάς. Δέκα συνταγές για λαχταριστά finger food και cocktails που θα απογειώσουν γευστικά (και… αλκοολικά) το πάρτι σας.

Τα finger food…

Kαραμελωμένες φτερούγες με σουσάμι


Υλικά:
*Φτερούγες κοτόπουλου
*Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
*Σουσάμι
*Για την καραμέλα: 6 κουταλιές ζάχαρη
*1/2 κουταλάκι νερό
*6-7 σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση
Τηγανίζετε τις φτερούγες και τις στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας. Παράλληλα, ετοιμάζετε την καραμέλα. Βάζετε σε τηγάνι τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει το μείγμα και να γίνει αραιή καραμέλα. Την κατεβάζετε από τη φωτιά και την αφήνετε λίγο να κρυώσει για να δέσει, προσέχοντας όμως να μην πήξει εντελώς. Πρέπει να παραμείνει ρευστή). Μετά βουτάτε την κάθε φτερούγα ξεχωριστά στην καραμέλα, ώστε να καλυφθεί ελαφρά, και στη συνέχεια πασπαλίζετε με το σουσάμι και σερβίρετε.

«Πιτσάκια» τομάτας και βασιλικού

Υλικά (για περίπου 4 άτομα)
*1 πακέτο έτοιμης ζύμης
*3 κουταλιές του γλυκού πέστο βασιλικού
*3-4 τομάτες
*1 κουταλιά του γλυκού φρέσκο βασιλικό
*10 ελιές, κομμένες στη μέση, χωρίς το κουκούτσι
*125γρ. μοτσαρέλα σε φέτες
*Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Απλώστε baking paper σε ένα ταψί, για να μην κολλήσει η ζύμη. Ξετυλίξτε την ζύμη στο ταψί και απλώστε πάνω της το πέστο. Απλώστε από πάνω τις τομάτες σε φέτες, τις ελιές και την μοτσαρέλα. Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, και τοποθετήστε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να λιώσει το τυρί. Βγάλτε το ταψί και κόψτε σε λωρίδες ή σε κομμάτια, όπως τα προτιμάτε.

Γεμιστά αβγά

Υλικά
*12 αυγά
*50ml μαγιονέζα
*45ml sour cream
*1 κουταλάκι μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

Εκτέλεση
Βράστε τα αυγά ώστε να γίνουν σφιχτά. Αφού κρυώσουν καλά, κόψτε τα στην μέση (κάθετα) και αφαιρέστε τους κρόκους. Λιώστε τους κρόκους με ένα πιρούνι και αναμίξτε τους με την μαγιονέζα, την sour cream, την μουστάρδα και το αλατοπίπερο. Αυτή θα είναι η γέμιση, την οποία θα τοποθετήσετε προσεκτικά μέσα στις κοιλότητες από τα ασπράδια. Τελειώστε, πασπαλίζοντας λίγη πάπρικα πάνω από τα αυγά.

Μίνι μοσχαρίσια σουβλάκια με πορτοκάλι και σκόρδο

Υλικά (για 25 περίπου σουβλάκια)
*3 κουταλιές άσπρο ξηρό κρασί
*2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
*3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
* Χυμό από ένα πορτοκάλι
* 450γρ. μοσχάρι στρογγυλό, κομμένο σε κύβους
* 450γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο φρέσκα ή κατεψυγμένα
* 2 πορτοκαλί πιπεριές, καθαρισμένες χωρίς σπόρους και κομμένες σε τετράγωνα
* 225γρ. ντοματίνια τσέρυ
* Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* 25 καλαμάκια για σουβλάκια (μικρά ή αν είναι μεγάλα κόψτε τα)

Εκτέλεση
Σε ένα μη μεταλλικό ρηχό και πλατύ σκεύος, αναμείξτε το κρασί, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι και το σκόρδο. Βάλτε και τα κομμάτια του κρέατος, ανακατέψτε να καλυφθούν καλά από τους χυμούς, αλατοπιπερώστε, καλύψτε το σκεύος με μεμβράνη και αφήστε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο για δύο με οκτώ ώρες. Τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και τα ντοματίνια, βάλτε τα όλα μαζί σε ένα μπωλ και αλατίστε τα. Προθερμάνετε το γκριλ του φούρνου σας. Περάστε στα καλαμάκια ένα ντοματίνι, ένα κρεμμυδάκι, μία πιπεριά και ένα κύβο κρέατος. Βάλτε τα στο φούρνο και ψήστε τα για δέκα λεπτά , γυρνώντας τα και αλείφοντάς τα συχνά με το υπόλοιπο της μαρινάτας που έμεινε.

«Μπαλίτσες» από τσένταρ

Υλικά (για περίπου 25 κομμάτια)
*8 κουταλιές της σούπας βούτυρο
*1 κούπα νερό
*Μισό κουταλάκι αλάτι
*1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
*4 αυγά
*1 κούπα τριμμένο τσένταρ
*2 κουταλάκια ψιλοκομμένο θυμάρι
*Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι, τοποθετείτε το νερό, το βούτυρο και το αλάτι σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να φτάσει σε βρασμό. Χαμηλώστε την θερμοκρασία και προσθέστε όλο το αλεύρι με μιας, ανακατεύοντας γρήγορα. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα παχύ μίγμα. Αφήστε το στην φωτιά για άλλα δύο λεπτά. Στην συνέχεια, αφήστε το να κρυώσει για λίγο, ανακατεύοντας ελαφρώς. Προσθέστε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας κάθε φορά, ώστε να ενσωματωθούν στην ζύμη (μπορείτε να το κάνετε στο μίξερ). Προσθέστε το τυρί, το θυμάρι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά. Σχηματίστε μπαλίτσες με ένα κουτάλι της σούπας και τοποθετήστε τις σε ταψί, καλυμμένο με baking paper. Τοποθετήστε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 10 λεπτά στους 220 βαθμούς, μέχρι οι μπαλίτσες τσένταρ να φουσκώσουν. Όλοι θα έχουν να λένε για τα «διαφορετικά τυροπιτάκια» σας.

… και τα cocktails

Zombie


Το όνομά του τα λέει όλα. Αρκετά δυνατό κοκτέιλ, το οποίο λέγεται πως ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’30 από τον Don Beach.

Υλικά
* 1 μεζούρα σκούρο ρούμι
* ½ μεζούρα ξανθό ρούμι
* 1 μεζούρα λευκό ρούμι
* ½ μεζούρα brandy βερίκοκο
* 1 μεζούρα χυμό lime
* 1 κουταλάκι του γλυκού γρεναδίνη
* ½ μεζούρα σιρόπι ζάχαρης
* 2 μεζούρες χυμός ανανά

Εκτέλεση
Χτυπάτε καλά τα παραπάνω υλικά στο shaker και στραγγίζετε σε highball ποτήρι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και τριμμένο πάγο. Γαρνίρετε με μία φέτα ανανά και κεράσι.

Caipiroska

Η γνωστή αυτή παραλλαγή της βραζιλιάνικης Caipirinha, έρχεται από την μακρινή Ρωσία με… αγάπη. Έγινε γνωστή την δεκαετία του ’90 και αντί για cachaca έχει σουηδική βότκα.

Υλικά
* 2 μεζούρες βότκα
* ½ lime κομμένο στα τέσσερα
* 2 κουταλάκια του γλυκού μαύρη ζάχαρη
* Θρυμματισμένο πάγο

Εκτέλεση
Βάλτε σε ένα χαμηλό ποτήρι το κομμένο lime και δύο κουταλιές μαύρη ζάχαρη. Λιώστε τα με ένα γουδοχέρι και προσθέστε θρυμματισμένο πάγο. Στο τέλος προσθέστε την βότκα και ανακατέψτε καλά. Ενδιαφέρουσα παραλλαγή: Λιώστε μαζί με το lime και ένα λευκό ροδάκινο σε φέτες για μια δροσερή Caipiroska ροδάκινο.

Σανγκρία

All time classic επιλογή με… ισπανικό άρωμα και εύκολη στη παρασκευή της. Ετοιμάστε την τρεις με τέσσερεις ώρες πριν καταναλωθεί έτσι ώστε να «δέσουν» καλά τα υλικά και να βγάλουν όλο το άρωμά τους.
Υλικά
* 1½ λίτρο κόκκινο κρασί
* 1/2 μπουκάλι μπράντι
* 1 ποτήρι ζάχαρη
* 1/2 λίτρο χυμό πορτοκάλι
* 2 κουτάκια σόδα
* 4 μήλα κομμένα σε μικρά κομματάκια *
* 2 πορτοκάλια κομμένα σε φετάκια

Εκτέλεση
Διαλύετε τη ζάχαρη σε λίγο ζεστό νερό και τη βάζετε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ με όλα τα υλικά της συνταγής, εκτός από τη σόδα, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε 3-4 ώρες. Λίγο προτού σερβίρετε, προσθέτετε και τη σόδα.

Long Island με Green Tea

Υλικά
* 60ml βότκα με πράσινο τσάι
*15ml φρεκοστυμμένο χυμό λεμόνι
* 30ml λικέρ πορτοκάλι (κατά προτίμηση Cointreau)
* 10ml χρυσό ρούμι
* 2 με 3 κουταλιές της σούπας σιρόπι

Εκτέλεση
Γεμίστε το shaker με πάγο. Προσθέστε τη βότκα με πράσινο τσάι, το χυμό λεμόνι, το λικέρ πορτοκάλι και το σιρόπι. Χτυπήστε το καλά μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και να παγώσει το shaker, για 30 περίπου δευτερόλεπτα. Το ποτό είναι έτοιμο. Σερβίρετε σε ψηλό ποτήρι.

Για τη βότκα με πράσινο τσάι:
*1 κούπα βότκα
*2 φακελάκια πράσινο τσάι ή δύο κουταλιές της σούπας χύμα πράσινο τσάι
Βάλτε τα δύο σακουλάκια μέσα στη βότκα, σε ένα shaker. Ανακινήστε καλά και αφήστε τα να μουλιάσουν για 2 ώρες. Όταν θα είναι έτοιμο αφαιρέστε και πετάξτε τα σακουλάκια του τσαγιού.

Kir Royal

Ίσως το καλύτερο κοκτέιλ με σαμπάνια. Εξαιρετικά απλό στην παρασκευή του, με εκλεπτυσμένη γεύση.

Υλικά
* 9 μεζούρες σαμπάνια
* 1 μεζούρα Creme de cassis (λικέρ με βάση το φραγκοστάφυλο)

Εκτέλεση
Σε ένα ποτήρι σαμπάνιας ρίχνετε την Creme de cassis , προσθέτετε την σαμπάνια και ανακατεύετε αργά με ένα κουταλάκι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v