Cupcakes: Μόδα που… παχαίνει

Βούτυρο, ζάχαρη, αυγά και αλεύρι: Επιδέξιοι pastry chefs παίρνουν την πιο απλή συνταγή για κέικ, διακοσμούν με γυαλιστερό γλάσο σε διάφορα χρώματα, στολίζουν με τρούφα και δημιουργούν τα δημοφιλή cupcakes. Δείτε πού και πώς θα φάτε τα καλύτερα.
Cupcakes: Μόδα που… παχαίνει
της Έλενας Μπούλια

Όπως οι μόδες επιστρέφουν σε ρούχα και μουσικά είδη, το ίδιο φαίνεται πως συμβαίνει και με τα γλυκά. Ο λόγος για τα cupcakes. Τα ατομικά αυτά κεκάκια με το πλούσιο, εντυπωσιακό γλάσο στην κορυφή τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο έχουν κατακλύσει τις βιτρίνες των «ψαγμένων» ζαχαροπλαστείων, αλλά αποτελούν και αποκλειστικό προϊόν για την λειτουργία καταστημάτων-cafes που εξειδικεύονται στην δημιουργία πολύχρωμων cupcakes.

Φυσικά, τα cupcakes δεν αποτελούν επινόηση του τελευταίου έτους. Πρώτες αναφορές γίνονται σε αμερικανικά βιβλία συνταγών ζαχαροπλαστικής του 1796, ενώ τα ξανασυναντάμε σε αντίστοιχες εκδόσεις του 1828 –στην Αγγλία, μάλιστα, του 19ου αιώνα ονομάζονταν και fairy cakes. Στις αρχές του 21ου αιώνα υπήρξε η τάση να ανοίξουν αρκετά cupcake shops (το Magnolia Bakery της Νέας Υόρκης μάλιστα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές για τα cupcakes του χάρη στο Sex and the City), ενώ το 2010 η Martha Stewart αφιέρωσε ένα ολόκληρο βιβλίο συνταγών σε αυτά.

Τα cupcake shops γεμίζουν και την Αθήνα
Μία τόσο λαχταριστή μόδα δεν θα μπορούσε να μην φτάσει και στην Ελλάδα, κατακλύζοντας ζαχαροπλαστεία και δίνοντας αφορμή για νέα openings καφετεριών. Έτσι, στις μεγάλες αγορές της πρωτεύουσας (Γλυφάδα, Κηφισιά, Κέντρο), ανάμεσα σε γνωστές αλυσίδες εστίασης και καφέ συναντάμε τους τελευταίους μήνες μικρά, πολύχρωμα μαγαζάκια, με ρομαντική, ρετρό διακόσμηση, να σερβίρουν καφέ συντροφιά με ένα cupcake σε άτομα κάθε ηλικίας. Τα δε πιτσιρίκια ξετρελαίνονται με τα απίθανα σχέδια που οι πιο επιδέξιοι pastry chefs στολίζουν τα μικρά κεκάκια, ενώ για τους μεγάλους, το κόστος των 2-2,5 ευρώ ανά μερίδα δεν τα κάνει απαγορευτικά ακόμα και για να τα προσφέρουν σε μία επίσκεψη αντί κάποιου άλλου γλυκού.

Πού θα φάμε, λοιπόν, λαχταριστά cupcakes στην Αθήνα;
*Cake: Δεν πρόλαβε να ανοίξει το κατάστημα της Ερμού, πριν έναν χρόνο και αμέσως ξεπετάχτηκαν άλλα πέντε (στην Γλυφάδα, το Χαλάνδρι, τη Νέα Σμύρνη, το Περιστέρι και το Κολωνάκι). Η ρετρό διακόσμηση και οι απίθανες συνταγές για ό,τι κεικ μπορεί να βάλει ο νους σας τα έχουν κάνει αγαπημένο στέκι για πολλούς λάτρεις του είδους.

*Hamptons Cupcakes: Εντυπωσιακά παστέλ cupcakes απίστευτης ομοιότητας -οπτικά τουλάχιστον- με αυτά του νεοϋρκέζικου Magnolia. Θα τα βρείτε στο πολύ όμορφο κατάστημα που άνοιξε πριν έναν χρόνο στην Κηφισιά.

*I Love Cupcakes: Το μοναδικό ίσως κατάστημα στο οποίο θα βρείτε και αλμυρά cupcakes βρίσκεται στην Γλυφάδα (πλατεία Εσπερίδων) για να προσφέρει ολόφρεσκες γεύσεις και εξαιρετικό καφέ.

*The Diner: Cupcakes, κέικ και milkshakes θα βρείτε στο Diner, επίσης στην Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), το οποίο θυμίζει όσο κανένα άλλο αμερικάνικο café του ’60.

Ακόμα…
*
Liz’s Cupcakes στο Ναύπλιο: Υπέροχα cupcakes, cookies αλλά και αλμυρά σνακ με καφέ ή τσάι. Αν ο δρόμος σας βγάλει στο Ναύπλιο μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το ρετρό σαλονάκι της Liz. Στο μπλογκ της μάλιστα θα βρείτε και κάποιες τρομερές συνταγές.

…και πώς θα φτιάξουμε cupcakes μόνοι μας στο σπίτι;
Η συνταγή των cupcakes είναι πανεύκολη και απίστευτα γρήγορη. Αυτό που θα τα κάνει να ξεχωρίσουν όμως είναι το γλάσο (το λεγόμενο buttercream) με το οποίο θα τα διακοσμήσετε, όπως εσείς θέλετε. Πριν ξεκινήσετε θα χρειαστείτε μία φόρμα ψησίματος ειδική για cupcakes (θα την βρείτε και στα σούπερ μάρκετ), ειδικά χαρτάκια ψησίματος που θα τοποθετήσετε μέσα στην φόρμα και ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής (θα τα βρείτε πάμφθηνα στα Jumbo).

Υλικά (για 12 μερίδες)
120γρ. μαργαρίνη σε κύβους
120γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
1 κουταλιά του γλυκού baking powder

Για το γλάσο-διακόσμηση:
200γρ. βούτυρο αγελαδινό, ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
400γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
1 βανίλια
Χρωματιστή τρούφα, smarties και χρώματα ζαχαροπλαστικής

Τι θα κάνετε:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα ή στους 200 χωρίς αέρα. Σε ένα μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και έπειτα προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάτε για πολύ λίγο, απλώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βάζετε τις χάρτινες θήκες για ατομικά κεκάκια στην ειδική φόρμα και τις γεμίζετε με το μείγμα κατά 2/3. Ψήνετε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσαφίσουν και έπειτα αφήνετε να κρυώσουν.

Για το γλάσο και την διακόσμηση χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτετε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής (2-3) και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί. Βάζετε το μείγμα για 5 λεπτά στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί λίγο και στη συνέχεια γαρνίρετε με αυτό τα κεκάκια που έχουν κρυώσει –για το γαρνίρισμα θα σας βολέψει πολύ ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής. Διακοσμείτε με τρούφα ή smarties και βάζετε τα cupcakes στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί το βούτυρο στο γλάσο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v