Μαστίχα: Τρεις "δροσερές" συνταγές με άρωμα Χιώτικο

Το παραδοσιακό προϊόν της Χίου είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Προσθέτοντάς το στα καλοκαιρινά γλυκά μας δημιουργούμε δροσερές και πρωτότυπες γεύσεις που θα μας συναρπάσουν!
Μαστίχα: Τρεις δροσερές συνταγές με άρωμα Χιώτικο
Σήμα κατατεθέν της Χίου, η πασίγνωστη μαστίχα, αποτελεί την ρητινώδη έκκριση του μαστιχόδενδρου (γνωστού και ως σχίνου). Με χαρακτηριστικό άρωμα και μια ποικιλία από ουσίες που χρησιμοποιούνται και ως θεραπευτικές, η μαστίχα δεν θα μπορούσε να λείψει και από το καλοκαιρινό μας τραπέζι. Θα την βρείτε και σε σκόνη για ευκολότερη χρήση στο τραπέζι και την μαγειρική. Ιδού λοιπόν μερικές "γλυκές" συνταγές με μεθυστικά αρώματα. 
 


Κρέμα Καραμελέ με Μαστίχα


Τι θα χρειαστείτε:
1 λίτρο γάλα
9 αυγά
300γρ. ζάχαρη
15γρ. μαστίχα
Για την καραμέλα:
250γρ. ζάχαρη
50γρ. γλυκόζη
100γρ. νερό
Ετοιμασία: Βάλτε τα υλικά για την καραμέλα σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα να ζεσταθούν μέχρι να πάρουν το χαρακτηριστικό χρώμα της καραμέλας. Έπειτα μοιράστε την σε φορμάκια. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα υλικά για την κρέμα και με ένα μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα τα ανακατεύετε καλά. Τα βάζετε σε κατσαρόλα μέχρι να ζεσταθούν και ανακατεύετε συνέχεια. Δεν πρέπει να βράσουν. Βάζετε την ρευστή κρέμα στα φορμάκια και τα ψήνετε σε μπεν-μπαρί για 45 λεπτά στους 220 βαθμούς. Βάλτε τα στο ψυγείο και μόλις κρυώσουν τα σερβίρετε.

Παγωτό Καϊμάκι με Μαστίχα

Τι θα χρειαστείτε:
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος light
2 φλιτζάνια γάλα
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
2 κουταλάκια σαλέπι (κοφτά)
1/2 κουταλάκι μαστίχα σκόνη
Ετοιμασία: Χτυπάτε στο μίξερ μισό φλυτζάνι γάλα, μία κουταλία ζάχαρη και την σκόνη μαστίχας μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Διαλύετε το σαλέπι σε μισό φλυτζάνι κρύο γάλα και ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Το ζεσταίνεται σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε το μείγμα της μαστίχας και το μείγμα με το σαλέπι και ανακατεύετε. Ρίξτε την υπόλοιπη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος και αφήστε την κρέμα να βράσει για 20 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει. Βγάλτε το από την φωτιά και αφήστε την κρέμα να κρυώσει. Αν έχετε παγωτομηχανή, βάλτε το παγωτό στην παγωτομηχανή για να παγώσει. Αν όχι, ρίξτε το σε ένα πυρέξ και βάλτε το στην κατάψυξη σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Όταν πήξει, βγάλτε το και ανακατέψτε καλά για να μην παγώσει. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία κάθε μισή ώρα ώστε να γίνει το παγωτό αφράτο. Σερβίρετε σε μερίδες και γαρνίρετε με σιρόπι βύσσινο και καβουρδισμένα αμύγδαλα. 

Ρυζόγαλο με μαστίχα 

Τι θα χρειαστείτε:
1 λίτρο γάλα
200γρ. ρύζι
320γρ. ζάχαρη
60γρ κορν φλάουρ
1 κουταλάκι μαστίχα σκόνη
1 βανίλια
κανέλα
Ετοιμασία: Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζετε το ρύζι με 1μισι φλιτζάνια νερό. Μόλις βράσει, κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνετε μέσα το γάλα κρατώντας λίγο στην άκρη για να λιώσετε το κορν φλάουρ, την βανίλια, την μαστίχα και τον κρόκο, χτυπημένο. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς, μέχρι να βράσει. Σε ένα μπολάκι ρίχνετε το γάλα που κρατήσατε και διαλύετε μέσα στο κορν φλάουρ. Αφού πάρει βράση το ρυζόγαλο, ρίχνετε μέσα το γάλα με το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύετε. Μόλις δέσει το ρυζόγαλο, κατεβάζετ την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνετε μέσα τη βανίλια, ανακατεύετε και σερβίρετε. Το αφήνετε να κρυώσει, το πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και το γαρνίρετε αν θέλετε με φύλλα δυόσμου. 
        
N.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v