Συνταγές για… εργένηδες - vol. 2

Μερικές ακόμα απλές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές για όλους εσάς που μενετε... μόνοι στο σπίτι και βλέπετε τον μηνιάιο προϋπολογισμό του καλοκαιριού να ξετινάζεται από τις καθημερινές  κατ'οίκον παραγγελίες. Γλιτώστε σε χρήματα, κερδίστε σε γεύση!
Συνταγές για… εργένηδες - vol. 2
Εάν σας ενθουσίασαν οι προηγούμενες συνταγές  μας, τότε έχουμε συνέχεια… Αυτή την φορά το μενού περιλαμβάνει αυγά με σουρίμι, μεσογειακή ομελέτα και για τους... προχωρημένους μελιτζάνες γεμιστές ! Ξεκινάμε λοιπόν…

* Αυγά με σουρίμι

Τι θα χρειαστείτε:
- 10 αυγά
- 1 πατάτα μεσαία
- 1 φλιτζάνι (του καφέ το μικρό) γαλα
-4 στικ σουριμι κατεψυγμένο (πεντανόστιμο μείγμα από θαλασσινά, θα το βρείτε κοντά στα κατεψυγμένα ψάρια στο σούπερ μάρκετ)
-1 φύλλο μαρούλι
-αλάτι
-πιπέρι
-ρίγανη
- ελαιόλαδο

Προετοιμασία:
Βράζετε την πατάτα μέχρι να μαλακώσει πολύ. Βράζετε τα αυγά να γίνουν σφιχτά (περίπου 15 λεπτά από την στιγμή που θα τα βάλετε στην κατσαρόλα με κρύο νερό). Κόβετε τα αυγά κάθετα στα 2,τα ξεχωρίζετε από τους κρόκους και τα ξεπλένετε. Σε ένα μπολ, βάζετε 2 από τους κρόκους και προσθέτετε τη πατάτα λιωμένη με πιρούνι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύετε καλά να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα. Συμπληρώνετε με το γάλα σιγά σιγά μέχρι να πήξει.
Γεμίζετε τα κομμένα αυγά με το μείγμα και προσθέτετε λίγη ρίγανη από πάνω. Σερβίρετε τα αυγά πάνω στο μαρουλόφυλλο και από δίπλα βάζετε το σουρίμι, αφού το αποψύξετε.

Σημείωση: τρώγονται καλύτερα κρύα, οπότε μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για κάποια ώρα και να τα καταναλώσετε αργότερα. Μπορείτε μάλιστα να ετοιμάσετε και περισσότερα από 10 για να έχετε καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας!

* Μεσογειακή ομελέτα

Τι θα χρειαστείτε:
- 4 αυγά
- Γαλοπούλα καπνιστή σε φέτες (3-4 κομμάτια ανάλογα την όρεξή σας)
- Φέτα τριμμένη
- 1 ντομάτα φρέσκια μικρή
- 1 πιπεριά πράσινη φρέσκια μικρή
- Φρέσκο κρεμμύδι
- Ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι (πωλούνται έτοιμες)
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- Ελαιόλαδο

Προετοιμασία:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να κιτρινίσει εντελώς το μείγμα. Σε μια πλαστική επιφάνεια κόβουμε σε λωρίδες την πιπεριά και σε μικρά κομματάκια την ντομάτα. Κόβουμε το κρεμμύδι σε «μισοφέγγαρα» κάτω από τον απορροφητήρα για να μην μας πάρουν τα κλάματα! Τέλος, κόβουμε την καπνιστή γαλοπούλα σε λωρίδες. Ρίχνουμε  την φέτα, τις ελιές και την ρίγανη στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε. Σε ένα αντικολητικό τηγάνι (αυτά με την μαύρη επιφάνεια) βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας λάδι και το απλώνουμε με μια χαρτοπετσέτα παντού. Ανοίγουμε την φωτιά στο δυνατό και όταν αρχίσει να ζεσταίνεται τσιγαρίζουμε (ψήνουμε) για 2 λεπτά τα κρεμμυδάκια, την ντομάτα, την πιπεριά και την γαλοπούλα μέχρι να ροδίσουν λίγο. Έπειτα χύνουμε από πάνω το μείγμα με τα αυγά και την φέτα φροντίζοντας να απλωθεί σε όλο το τηγάνι ομοιόμορφα. Το αφήνουμε να ψηθεί για 5 λεπτά περίπου και ύστερα το γυρνάμε από την άλλη με μια ξύλινη σπάτουλα (θα τις βρείτε σε σετάκια στο σούπερ μάρκετ) . Το αφήνουμε άλλα 5 λεπτά μέχρι να γίνει καφετί και σερβίρουμε!

Μελιτζάνες γεμιστές για 2 άτομα ( ναι, καλά είδατε)

Προσοχή: συνταγή για προχωρημένους!

Τι θα χρειαστείτε:
- 2 μελιτζάνες
- 1,1/2 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Φέτα
- Λίγο ελαιόλαδο
- Λίγο λευκό κρασί
- 1 χούφτα σταφίδες
- Δυόσμος φρέσκος
- Γιαούρτι στραγγιστό

Προετοιμασία:
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση (κατά μήκος). Έτσι έχουμε τέσσερις βαρκούλες». Παίρνουμε ένα μαχαίρι και αφαιρούμε το εσωτερικό τους. Φροντίζουμε έτσι ώστε να αφήσουμε 0,7εκ. τοίχωμα και ταυτοχρόνως να μην κόψουμε τα χεράκια μας. Το υλικό που αφαιρούμε το βάζουμε σε ένα μπωλ για να ασχοληθούμε μαζί του μετά. Μόλις ολοκληρώσουμε το… «ξεκοίλιασμα», κόβουμε λίγο από κάτω στην καμπύλη πλευρά . Στη συνέχεια θα τις αλείψουμε με ελαιόλαδο, μέσα-έξω και θα τις βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180ο C) για 15 λεπτά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ίδιο κάνουμε με το σκόρδο. Παίρνουμε την ψίχα της μελιτζάνας και την κόβουμε σε κομματάκια.

Σε μία μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο για να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε πρώτα τα κρεμμύδια, μετά τα σκόρδα και μετά καπάκι τη μελιτζανόψιχα. Ανακατεύουμε και σε λίγο ρίχνουμε και λίγο κρασάκι. Στην συνέχεια προσθέτουμε και τις σταφίδες μέσα στην κατσαρόλα.

Αρχίζει να μαγειρεύεται η γέμιση. Ψιλοκόψτε τον φρέσκο δυόσμο. Σε λίγο θα τον βάλετε και αυτόν. Μετά τον δυόσμο βάζουμε στην κατσαρόλα τη μισή φέτα κομμένη σε κύβους (προς το τέλος για να μην λιώσει πολύ).

Μην μαγειρέψετε την γέμιση εντελώς γιατί θα την βάλουμε στον φούρνο μετά! Όταν το μείγμα της γέμισης λοιπόν είναι έτοιμο το βάζουμε ισόποσα στις μελιτζάνες. Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη φέτα κομμένη σε κύβους (μέγεθος ζαριού) και βάζουμε το ταψί στον φούρνο.  Το πόση ώρα θα χρειαστεί να περάσει εξαρτάται από το πόσο μαγειρέψατε το μείγμα και πόσο θα… αντισταθεί η μελιτζάνα.

Όταν είναι έτοιμες τις βγάζετε από το φούρνο, περιμένετε λίγο για να κρυώσουν και βάζετε το στραγγιστό γιαούρτι από πάνω.

Σημείωση: αυτό το φαγητό τρώγεται και εντελώς κρύο την επόμενη μέρα. Ανάλογα μάλιστα με την ποιότητα της μελιτζάνας μπορεί να είναι και πιο νόστιμο όταν είναι κρύο.

Αν ακολουθήσετε της οδηγίες σωστά, τότε η φιλοξενούμενη σας θα μείνει κάτι παραπάνω από ευχαριστημένη! Κάτι που θα είναι σίγουρα υπέρ σας…

N. Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v