Τέλειες συνταγές για σπιτικές μπουγάτσες

Mπουγάτσα σαν τη Θεσσαλονίκη μπορεί να μην έχει αλλά με τις σπιτικές συνταγές που βρήκαμε είναι βέβαιο ότι θα γλείφεις τα δαχτυλάκια σου.
Τέλειες συνταγές για σπιτικές μπουγάτσες
Δεν ξέρουμε αν έχεις ακούσει ποτέ σου τη γνωστή θεσσαλονικιά ρήση που χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες σε αυτούς που λατρεύουν τη μπουγάτσα και σε αυτούς που απλά δεν έχουν δοκιμάσει ακόμη. Εμείς ανήκουμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και δηλώνουμε υπερήφανοι για τη μπουγατσολαγνεία μας. Ξέρουμε επίσης ότι μπουγάτσα σαν της Θεσσαλονίκης δεν έχει, ωστόσο κυκλοφορούν ελεύθερες κάποιες υπέροχες σπιτικές συνταγές για μπουγάτσα που θα σε κάνουν να γλείφεις δαχτυλάκια μαζί με τα σφολιατοτρίμματα από το πιάτο σου.

Μπουγάτσα με κρέμα

Υλικά:

Για τη μπουγάτσα

1 συσκ. φύλλο κρούστας (ή Βηρυτού), 150 γρ. βούτυρο αγελάδας (λιωμένο και κρύο)

Για την κρέμα μπουγάτσας

1½ lt φρέσκο γάλα, 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, 200 γρ. ζάχαρη, 2 βανίλιες, 2 πρέζα/ες αλάτι, 60 γρ. βούτυρο αγελάδας,

Για επικάλυψη

Ζάχαρη κανέλα

Εκτέλεση:

Για την κρέμα μπουγάτσας

Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι. Κρατάμε το βούτυρο για το τέλος. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Όλη η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά.

Μόλις πάρει βράση η γλυκιά κρέμα μπουγάτσας με σιμιγδάλι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στην κρέμα. Μεταφέρουμε την κρέμα σε φαρδύ μπολ για να σταματήσει ο βρασμός της. Αφήνουμε την κρέμα με σιμιγδάλι να κρυώσει και να πήξει. Όσο πέφτει θερμοκρασία της κρέμας σταθεροποιείται και σφίγγει.

Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη κουζίνας που εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια. Φροντίζουμε να μην υπάρχει καθόλου κενό ανάμεσα στην κρέμα και στην μεμβράνη.

Για το στήσιμο

Ιδανικά χρησιμοποιούμε ταψί μακρόστενο 23 επί 33 εκατοστά. Με πινέλο βουτυρώνουμε το ταψί με το λιωμένο κρύο βούτυρο. Στρώνουμε τα 5 φύλλα φροντίζοντας να έχουν αντίθετη φορά, σταυρωτά δηλαδή, ώστε να εξέχει από όλες τις πλευρές του ταψιού αρκετό φύλλο.

Βουτυρώνουμε και τα πλαϊνά φύλλα που εξέχουν από το ταψί. Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα. Γυρίζουμε προς τα μέσα πάνω στην επιφάνεια της μπουγάτσας τα φύλλα που εξέχουν από τα πλαϊνά του ταψιού. Φροντίζουμε να βουτυρώσουμε πολύ καλά τα γυρισμένα φύλλα.

Τέλος, στρώνουμε πάνω στη μπουγάτσα τα υπόλοιπα πέντε φύλλα αφού τα βουτυρώσουμε πολύ καλά ενδιάμεσα. Τα πάνω φύλλα που εξέχουν από το χείλος του ταψιού, με μαλακή σπάτουλα μπήγουμε μέσα στο ταψί κάτω από την μπουγάτσα. Βουτυρώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια της μπουγάτσας.

Σε αυτό το στάδιο που η μπουγάτσα είναι έτοιμη και η κρέμα της είναι τελείως κρύα, μπορούμε να τυλίξουμε το ταψί με μεμβράνη κουζίνας και να το φυλάξουμε στο ψυγείο μας μέχρι και τέσσερις ημέρες.

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε στους 180 ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 35΄μέχρι να φουσκώσει η μπουγάτσα και να ροδίσει καλά το φύλλο. Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική και κανέλα. Με τα φύλλα κρούστας που περισσεύουν φτιάχνουμε μπουρεκάκια ή τρίγωνα πανοράματος.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Εύκολη μπουγάτσα με αφράτη κρέμα και φύλλο κρούστας

Υλικά για την κρέμα

1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες, 130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, 170 γρ. ζάχαρη, ¼ κ.γ. αλάτι, 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 30 γρ. βούτυρο αγελάδος

Άλλα υλικά

10 φύλλα κρούστας, 140 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, ζάχαρη άχνη, κανέλα

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι, την ζάχαρη και το αλάτι να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα και αφήνουμε να σιγοβράσει η κρέμα, για περίπου 6-8 λεπτά, μέχρι να πήξει. Όταν πήξει, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί με πινέλο και στρώνουμε 5 φύλλα εναλλάξ (κατά μήκος και κατά πλάτος), βουτυρώνοντας καλά το καθένα. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα. Εάν περισσεύουν πολύ, κόβουμε τα φύλλα όπου χρειάζεται. Τα διπλώνουμε στις άκρες σχηματίζοντας το “γείσο” και το βουτυρώνουμε και αυτό.

Ψήνουμε την μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει το φύλλο και να χρυσοψηθεί. Την αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά, την κόβουμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλίζοντάς την με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Η συνταγή είναι της Άννας Χαλικιά

Μπουγάτσα με τυρί με φύλλο κρούστας

Υλικά:

Για τη μπεσαμέλ

50 γρ. βούτυρο, 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 500 γρ. γάλα, 500 γρ. φέτα, 1 αυγό, πιπέρι

Για τη μπουγάτσα

200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 500 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά, 150 γρ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων, 10 γρ. σουσάμι, μαύρο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Με το που λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε μία παχύρευστη πάστα. Ανακατεύουμε καλά να μην καεί το αλεύρι στα τοιχώματα την κατσαρόλας.

Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας παράλληλα με το σύρμα χειρός να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σπάμε με τα χέρια μας τη φέτα. Τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη γραβιέρα. Προσθέτουμε το αυγό και το πιπέρι ανακατεύοντας διαρκώς.

Μεταφέρουμε σε ένα μπολ τη μπεσαμέλ, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τη μπουγάτσα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Βάζουμε τα μισά φύλλα ένα-ένα σε ένα ταψί 30x40 εκ. και αλείφουμε με μπόλικο ελαιόλαδο ενδιάμεσα από κάθε φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί πάνω από τα φύλλα αφήνοντας 2 εκ. κενό από τις άκρες.

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας πάλι με ελαιόλαδο ενδιάμεσά τους. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να φτιάξουμε τον κόθρο της πίτας. Χαράζουμε σε 12 κομμάτια, πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και ψήνουμε για 40-50 λεπτά στον φούρνο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Μπουγάτσα με κρέμα σοκολάτας

Για τη μπουγάτσα

1 πακέτο φύλλο κρούστας, 200 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο για τα φύλλα & 100 γρ., σε θερμοκρασία δωματίου

Για την κρέμα

700 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, 300 γρ. κρέµα γάλακτος µε 35% λιπαρά, 80 γρ. ρούμι, 130 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική,60 γρ. κορν φλάουρ, 2 τεμ. Αυγά,6 τεμ. αυγά τους κρόκους,30 γρ. κακάο,220 γρ. σοκολάτα, 5 γρ. αλάτι

Για τη μπουγάτσα

Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε μέσα τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε από πάνω τη ζεστή κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 45 λεπτά.

Αφήνουμε την μπουγάτσα να κρυώσει ελαφρώς, την κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια, και σερβίρουμε κατά προτίμηση χλιαρή.

Για την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το ρούμι και τα τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.  Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα την υπόλοιπη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα ολόκληρα αυγά και τους κρόκους. Λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα του γάλακτος, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Προσθέτουμε το κακάο και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει. Την αποσύρουμε και προσθέτουμε τα 100 γρ. βούτυρο ανακατεύοντας έως ότου λιώσει.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v