Συνταγές με πανσέτα να γλείφεις τα δάχτυλά σου

«Με πόσους τρόπους μπορείς να μαγειρέψεις μια πανσέτα» ρωτάς; Με πολλούς, ερχόμαστε να απαντήσουμε. Σου έχουμε τέσσερις καταπληκτικούς.
Συνταγές με πανσέτα να γλείφεις τα δάχτυλά σου
Μια από τις νοστιμότερες (και οικονομικότερες, τα σημαντικά να λέγονται στις εποχές που ζούμε) βερσιόν του χοιρινού κρέατος, δεν είναι μόνο η εύκολη λύση όταν θες να τηγανίσεις κάτι στα γρήγορα. Για του λόγου μας το αληθές, σου βρήκαμε τέσσερις φοβερές συνταγές με πρωταγωνιστή την ταπεινή πανσέτα.

Πουρές με ραγού κολοκύθας, λουκάνικο και πανσέτα

Υλικά:
400 γρ. κολοκύθα κίτρινη καθαρισμένη, 250 γρ. χοιρινή πανσέτα ψιλοκομμένη, 2 χωριάτικα λουκάνικα ψιλοκομμένα, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 1 κλαδάκι δεντρολίβανο, 1 δαφνόφυλλο, 1 φλ. ζωμό κότας, αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ: 1 κιλό πατάτες, 1 φλ. κρέμα γάλακτος, 2 κ.σ. βούτυρο, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, αλάτι

Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα ραγού: Αφαιρούμε πρώτα το περίβλημα από τα λουκάνικα και τα ψιλοκόβουμε. Αφού καθαρίσουμε εξωτερικά την κολοκύθα από τη φλούδα και εσωτερικά από τους σπόρους και τις ίνες, την κόβουμε σε καρέ και τη βράζουμε για 10 λεπτά να μαλακώσει. Τη στραγγίζουμε και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και ροδίζουμε την ψιλοκομμένη πανσέτα. Προσθέτουμε το λουκάνικο και το κρεμμύδι. Αφήνουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το δαφνόφυλλο, το δεντρολίβανο και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί τελείως το κρασί. Τότε προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και το ζωμό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη σάλτσα κολοκύθας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15΄ μέχρι να ενωθούν τα αρώματα και να πυκνώσει η σάλτσα.

Για τον πουρέ: Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλες μπουκιές. Καλύπτουμε με νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση. Βράζουμε τις πατάτες για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι καλά, να φύγουν όλα τα υγρά. Είτε τις λιώνουμε με πιρούνι είτε τις αλέθουμε στο μύλο των λαχανικών για να γίνουν πιο λείες. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο. Μόλις το βούτυρο αρχίσει να αφρίζει και να ξανθαίνει, προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά και λίγο λίγο προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, φέρνοντας τον πουρέ στην πυκνότητα που επιθυμούμε. Λιγότερο γάλα για πιο πυκνή υφή, όλο το γάλα για πιο αφράτο πουρέ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Πανσέτα γεμιστή

Υλικά:
2 κιλά πανσέτα χωρίς κόκαλο με δέρμα, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Για τη μαρινάδα: ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι, 1 κ.σ. ρίγανη ξερή, 1/2 κ.γ. κύμινο, 1 κύβο κότας, πιπέρι, 1 κ.γ. αλάτι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
Για τη γέμιση: 1 πιπεριά πράσινη, 1 πιπεριά κόκκινη, 250 γρ. γραβιέρα
Για τη γαρνιτούρα: 500 γρ. πατάτες βρασμένες, 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, 50 γρ. βούτυρο, 3 σκ. Σκόρδο, 3 κλ. δεντρολίβανο, 1 κ.σ. ρίγανη, ξύσμα λεμονιού από 2 λεμόνια, χυμό λεμονιού από 2 λεμόνια, 1/4 κ.γ. κύμινο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πιπεριές στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια. Μεταφέρουμε πάνω στη φωτιά και αφήνουμε για να καπνίσουν. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη μαρινάδα: Βάζουμε στο μπλέντερ το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, τη ρίγανη, το κύμινο, τον κύβο κότας, πιπέρι, αλάτι, το ελαιόλαδο την κρέμα βαλσάμικο και χτυπάμε καλά.

Για την πανσέτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Απλώνουμε τη μαρινάδα στην πανσέτα. Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και τις απλώνουμε στο κέντρο της πανσέτας. Κόβουμε τη γραβιέρα σε κομμάτια και τη βάζουμε στην πανσέτα. Τυλίγουμε σε ρολό και δένουμε με σπάγγο. Μεταφέρουμε το ρολό σε μία λαδόκολλα και απλώνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τυλίγουμε καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα. Ψήνουμε για 3 ώρες, Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200° C και ψήνουμε επιπλέον για 30-40 λεπτά.

Για τη γαρνιτούρα: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια και αφήνουμε 3-4 λεπτά για να πάρουν χρώμα. Βάζουμε το βούτυρο, το σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες, τα φύλλα από το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε. Αφαιρούμε από τη φωτιά. Καίμε με φλόγιστρο εξωτερικά την πανσέτα για να γίνει πιο τραγανή και κόβουμε σε κομμάτια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο και σερβίρουμε με τις πατάτες.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Τορτίγια με ψητή πανσέτα και Πικάντικη Σάλτσα

Υλικά:
Για την τορτίγια: 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 125 ml νερό, 5 γρ αλάτι
Για την πανσέτα: 800 γρ. χοιρινή πανσέτα, 40 ml ηλιέλαιο, φρεσκοτριμμένο αλάτι & πιπέρι
Για τα λαχανικά: 1 κρεμμύδι κομμένα σε ψιλές λωρίδες, 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες, 2 κόκκινες πιπεριές, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 φύλλο δάφνης, 80 ml ελαιόλαδο, 200 γρ φασόλια κόκκινα σε κονσέρβα, ½ lt σκούρο ζωμό κρέατος, 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά, φρεσκοτριμμένο αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τις τορτίγιες, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να δημιουργήσουμε μια σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και ξεκουράζουμε για μισή ώρα. Μοιράζουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια βάρους 50 γραμμαρίων και τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα με τον πλάστη. Ψήνουμε τις τορτίγιες σε τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσουν και οι 2 πλευρές ή μπορούμε να ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 ˚C για 8-10 λεπτά και μέχρι να φουσκώσουν.

Συνεχίζουμε με την πανσέτα. Βάζουμε το ηλιέλαιο σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα και μόλις κάψει καλά, σοτάρουμε την πανσέτα μέχρι να ροδίσει. Μεταφέρουμε την πανσέτα σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο 180 ͦ C. Όσο ψήνεται το κρέας, φτιάχνουμε την πικάντικη σάλτα. Σοτάρουμε τα λαχανικά, τη δάφνη και το σκόρδο σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε τα φασόλια από την κονσέρβα. Προσθέτουμε τα φασόλια, αλατοπιπερώνουμε, καρυκεύουμε με την πάπρικα, σβήνουμε με το σκούρο ζωμό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ή σε φούρνο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Πατατοσαλάτα με καπνιστή πανσέτα

Υλικά:
1 κιλό πατάτες baby, 2 φέτες καπνιστή παντσέτα (1 εκ.) κομμένες σε μικρά κομμάτια, 1 καρότο τριμμένο, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 4 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι
Για τη σως: 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 λεμόνι (ο χυμός του), 6 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, κρέμα βαλσάμικο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα, να μην μαλακώσουν πολύ. Τις ξεφλουδίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Σε ένα τηγανάκι, τσιγαρίζουμε την καπνιστή πανσέτα μέχρι να πάρει χρώμα. Μέσα στο μπολ με τις πατάτες προσθέτουμε την πανσέτα, το καρότο, τα κρεμμυδάκια, το σχοινόπρασο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε τα υλικά για τη σως με σύρμα και περιχύνουμε τις πατάτες. Προσθέτουμε έξτρα ελαιόλαδο αν χρειαστεί. Σερβίρουμε περιχύνοντας με κρέμα βαλσάμικο.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v