Απίθανες συνταγές με προσούτο

Φήμες που θέλουν το προσούτο το πιο ενδιαφέρον αλλαντικό ελέγχονται ως αληθείς. Οι συνταγές που ακολουθούν μπορούν να σου το αποδείξουν.
Απίθανες συνταγές με προσούτο
Πεντανόστιμο και ντελικάτο, το προσούτο μπορεί να βάλει σε γευστικό πειρασμό ακόμα και ανθρώπους που δεν τρώνε εν γένει αλλαντικά. Γιατί όμως να το απολαμβάνεις μόνο του, άντε και στις κλασικές ποικιλίες τυριών-αλλαντικών που συνοδεύουν το κρασί, όταν μπορείς να το βάλεις πρωταγωνιστή σε φανταστικές συνταγές, σαν αυτές που σου συγκεντρώσαμε παρακάτω;

Τραγανά σφολιατάκια με προσούτο, μοτσαρέλα και βασιλικό

Υλικά:
Για τα σφολιατάκια: 2 φύλλα σφολιάτας, 12 φέτες λεπτές προσούτο, 125 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε λεπτές φέτες, 12 φύλλα φρέσκο βασιλικό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το διάλυμα αυγού: 1 κρόκο, 3 κ.σ. γάλα φρέσκο

Εκτέλεση:
Απλώνουμε τα φύλλα της σφολιάτας στον πάγκο της κουζίνας. Με κουπ πατ ή με ροδάκι κόβουμε 6 στρογγυλούς δίσκους από το κάθε φύλλο. Διπλώνουμε στη μέση 1 φέτα προσούτο και τη βάζουμε στο μισό σφολιατάκι. Τοποθετούμε επάνω 1 λεπτή φέτα μοτσαρέλα και 1 φύλλο βασιλικό. Τρίβουμε πιπέρι. Αφού τα γεμίσουμε όλα βρέχουμε ελαφρά με τις άκρες των δακτύλων την περίμετρο και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο. Με πιρούνι πατάμε γύρω γύρω τις ενώσεις να κολλήσουν. Τα αραδιάζουμε (12 σε σύνολο) σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα και τ’ αλείφουμε με πινέλο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 20΄-25΄ μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Σαλάτα σπανάκι με προσούτο και πορτοκάλι

Υλικά:
150 γρ. σπανάκι (αφού πλυθεί και κοπεί), ½ ρίζα μαρούλι, 2 πορτοκάλια, 2 φέτες προσούτο, ½ σκελίδα σκόρδο λιωμένη ή λίγη σκόνη σκόρδου, 1 πρέζα κόκκινη πάπρικα γλυκιά, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε το σπανάκι και το μαρούλι. Κόβουμε το ένα πορτοκάλι σε ζάρια και το προσθέτουμε στις σαλάτες. Ανακατεύουμε το χυμό του δεύτερου πορτοκαλιού με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το αλάτι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Από πάνω, προσθέτουμε το προσούτο κομμένο σε λεπτές λωρίδες. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Γαλοπούλα ρολό με προσούτο, σπαστές πατάτες και κρύα σάλτσα με τοματίνια

Υλικά:
Για τη γαλοπούλα: 850 γρ. γαλοπούλα στήθος, 50 γρ. κρέμα γάλακτος, 1 ασπράδι αυγού, 140 γρ. μπέικον, κομμένο σε φέτες, 20 γρ. φιστίκια Αιγίνης, 400 γρ. άλμη, 100 γρ. ελαιόλαδο
Για τις σπαστές πατάτες: 400 γρ. πατάτες ψητές με τη φλούδα, 30 γρ. ελαιόλαδο, 20 γρ. σκορδόλαδο, 2 γρ. τσάιβς ψιλοκομμένο, 2 γρ. εστραγκόν ψιλοκομμένο, αλάτι
Για τη βινεγκρέτ ντομάτας με ντοματίνια: 300 γρ. ντομάτες ώριμες και κομμένες στα τέσσερα, 10 γρ. ξύδι μπαλσάμικο λευκό, 1 γρ. αλάτι, 1 γρ. ζάχαρη, 20 γρ. ελαιόλαδο, 2 γρ. βασιλικό ψιλοκομμένο, 120 γρ. ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα

Εκτέλεση:
Για τη γαλοπούλα
Μαρινάρουμε το στήθος της γαλοπούλας στην άλμη για 24 ώρες. Στη συνέχεια βγάζουμε τη γαλοπούλα από την άλμη και τη στεγνώνουμε πολύ καλά. Κόβουμε από το λεπτό μέρος του στήθους ένα κομμάτι 200 γραμμαρίων και το τοποθετούμε σε πολυκοπτικό μηχάνημα. Ρίχνουμε και το ασπράδι και αλέθουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλέθουμε μόνο μέχρι να ομογενοποιηθεί, φτιάχνοντας έτσι μια πηχτή πάστα γαλοπούλας. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την πάστα γαλοπούλας μαζί με τα φιστίκια. Με ένα μαχαίρι (κατά προτίμηση ξεκοκαλίσματος) κόβουμε το υπόλοιπο στήθος της γαλοπούλας στη μέση, αρχίζοντας από το χοντρό μέρος και κόβοντας παράλληλα με την επιφάνεια κοπής, έτσι ώστε να δημιουργηθούν 2 όμοια αλλά λεπτότερα φιλέτα. Χτυπάμε τα 2 φιλέτα διαδοχικά με τον μπάτη, ώστε να λεπτύνουν αρκετά. Απλώνουμε σε μια επιφάνεια κοπής ένα φύλλο μεμβράνης και στρώνουμε τις φέτες του μπέικον ώστε να ακουμπούν η μία την άλλη στις άκρες.

Τοποθετούμε το ένα φιλέτο γαλοπούλας πάνω στο μπέικον και καλύπτουμε το κέντρο του με τη μισή πάστα γαλοπούλας. Σηκώνουμε την άκρη της γαλοπούλας που βρίσκεται κοντά μας μαζί με το σελοφάν και τη φέρνουμε πάνω από τη γέμιση, ώστε να ακουμπήσει την άλλη πλευρά. Πιάνουμε τις 2 πλαϊνές άκρες του σελοφάν και τυλίγουμε σφιχτά ρολάροντας με μικρές κινήσεις προς τα εμπρός. Όταν νιώσουμε πως το ρολό έχει γίνει αρκετά σφιχτό, τότε δένουμε τις 2 άκρες του σελοφάν κόμπο, ώστε να διατηρήσουμε το σφιχτό τύλιγμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το δεύτερο φιλέτο. Διατηρούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Στη συνέχεια βάζουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα, ώστε να χωράει άνετα τα ρολά της γαλοπούλας. Ζεσταίνουμε το νερό στους 70°C και το διατηρούμε σε αυτή τη θερμοκρασία. Τοποθετούμε τα ρολά στο νερό και τα μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν, αλλά να είναι ζουμερά. Βγάζουμε τα ρολά από το νερό και αφαιρούμε το σελοφάν. Στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ρολά μέχρι το μπέικον να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανό.

Για τις σπαστές πατάτες

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Όσο είναι ακόμα ζεστές και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Με ένα πιρούνι τις σπάμε τόσο όσο να έχει τη μορφή του πουρέ αλλά παράλληλα να υπάρχουν και μικρά κομμάτια πατάτας. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τα δύο είδη λαδιού. Προσθέτουμε το τσάιβς και το εστραγκόν και τις διατηρούμε ζεστές.

Για τη βινεγκρέτ ντομάτας με ντοματίνια

Σε ένα μπολ τρίβουμε τις ντομάτες με τον τρίφτη .Σουρώνουμε την ψίχα της ντομάτας από το σινουά και τη βάζουμε σε ένα άλλο μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μικρή και συνεχή ροή ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί όλο το ελαιόλαδο και να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον βασιλικό και τα ντοματίνια και τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Σπαγγέτι με προσούτο και πορτοκάλι

Υλικά:
500 γρ. Σπαγγετίνη Νο10, 6 φέτες προσούτο κομμένο σε λωρίδες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 πράσα λεπτοκομμένα, χυμό από 2 πορτοκάλια, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 80 γρ. flakes παρμεζάνας, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζουμε σε υψηλή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε τη Σπαγγετίνη Νο10. Ανακατεύουμε με μια πιρούνα και αφήνουμε να βράσει για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το προσούτο για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Το μεταφέρουμε σε πιάτο.

Ρίχνουμε άλλη 1 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα, αλατοπιπερώνοντάς τα, για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και να χυλώσει η σάλτσα, για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά και το προσούτο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ξύσμα πορτοκαλιού και flakes παρμεζάνας.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Σπιτικές ταλιατέλες με αγκινάρα και προσούτο

Υλικά:
1 1/2 κ.σ. βούτυρο, 6 αγκινάρες καθαρισμένες, 3 σκ. σκόρδο καθαρισμένες, 200 ml νερό, αλάτι, πιπέρι, 60 ml κρέμα γάλακτος 35%, ξύσμα λεμονιού από 1/2 λεμόνι, χυμό λεμονιού από 1/2 λεμόνι, παρμεζάνα για το σερβίρισμα, 6 φέτες προσούτο, 2 κλ. ρίγανη φρέσκια

Για τα ζυμαρικά: 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το άνοιγμα, 5 αυγά, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. αλάτι

Εκτέλεση:
Παίρνουμε ένα μπολ. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι μας. Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι Ανοίγουμε μία γούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα αυγά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι. Με ένα κουτάλι σιγά σιγά ανακατεύουμε για λίγη ώρα. Παίρνουμε σιγά σιγά αλεύρι από τις άκρες της γούβας και το φέρνουμε μέσα στα αυγά. Μόλις αρχίσει να σφίγγει το ζυμάρι αρχίζουμε το πλάσιμο με τα χέρια μέχρι το ζυμάρι να απορροφήσει όλο το αλεύρι. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μια ώρα.

Κάνουμε το ζυμάρι μας κύλινδρο και κόβουμε σε 5 κομμάτια. Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας μας. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζυμάρι, βάζουμε μπόλικο αλεύρι από πάνω και αρχίζουμε να το ανοίγουμε με τον πλάστη. Θέλουμε να γίνει λεπτό όσο 2 φύλλα χαρτί ενωμένα. Πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι. Διπλώνουμε το φύλλο σε κύλινδρο και το κόβουμε σε μικρές ροδέλες κάθετα οι οποίες όταν τις ανοίξουμε θα είναι οι ταλιατέλες μας.
Καλό θα είναι να τις περάσουμε από ένα σουρωτήρι για να φύγει το επιπλέον αλεύρι που υπάρχει πάνω τους. Επαναλαμβάνουμε για όλα τα κομμάτια του ζυμαριού μας. Όπως και να τα κάνουμε προσέχουμε να έχουμε ζυμαρικά παρόμοιου μεγέθους ώστε να μην έχουμε πρόβλημα στο μαγείρεμα.

Για τις αγκινάρες
Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Κόβουμε σε κυβάκια τις αγκινάρες, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε ελαφρά για περίπου 1 λεπτό γιατί δεν θέλουμε να πάρει χρώμα το σκόρδο. Προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες. Αν έχουν μείνει πολλά υγρά στο τηγάνι βγάζουμε το καπάκι και αφήνουμε να εξατμιστούν μέχρι να απομείνουν λίγες κουταλιές της σούπας. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και περιμένουμε μέχρι να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, έπειτα ξαναβάζουμε το καπάκι και αφαιρούμε από την φωτιά.

Τινάζουμε άλλη μια φορά τα ζυμαρικά από το επιπλέον αλεύρι και σε κοχλάζον αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά για 3 λεπτά. Πριν σουρώσουμε κρατάμε 250 ml από το νερό σε μια κούπα. Σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τις αγκινάρες, προσθέτουμε το νερό από τα μακαρόνια και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού η σάλτσα. Σερβίρουμε με την παρμεζάνα, φέτες προσούτο, χυμό λεμονιού και τη φρέσκια ρίγανη.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v