Σπιτικές συνταγές με γαρίδες να γλείφεις τα δάχτυλά σου

Παίρνουμε τον πιο μερακλήδικο θαλασσινό μεζέ κι ετοιμάζουμε μαμαδίσιες συνταγές με γαρίδες που θα ζήλευε μέχρι και το Master Chef.
Σπιτικές συνταγές με γαρίδες να γλείφεις τα δάχτυλά σου
Δεν ξέρουμε για σένα αλλά εμείς ανήκουμε στην ευγενή ομάδα των γαριδολάγνων, ψάχνοντας ευκαιρία να φάμε πιάτα που τιμούν αυτόν τον πεντανόστιμο θαλασσινό μεζέ. Ψάξαμε και βρήκαμε λοιπόν τις καλύτερες σπιτικές συνταγές με γαρίδες, που κυκλοφορούν εκεί έξω και περιμένουν τον σεφ που κρύβει η ψυχούλα σου για να τις ετοιμάσει. Καλή μας όρεξη βρε.

Γαρίδες Λεμονάτες

Υλικά

1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό γαρίδας, 4 γαρίδες, 1/2 κουτ. γλυκού ξερό εστραγκόν, 2-3 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης, 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1/3 φλιτζ. τσαγιού χυμό λεμονιού, 3/4 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί, 1 1⁄2 κουτ. σούπας μουστάρδα με μανταρίνι ή απλή μουστάρδα με λίγο ξύσμα μανταρινιού.

Εκτέλεση

Σε μέτριο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ζωμό γαρίδας και τον ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί. Προσθέτουμε 4 γαρίδες, καθαρισμένες εντελώς, το εστραγκόν, τη πιπεριά Φλωρίνης, το ξύσμα λάιμ και τα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το κρασί.

Έπειτα ανακατεύουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε τη μουστάρδα με μανταρίνι, ανακατεύουμε καλά τη σάλτσα για να απλωθεί παντού η μουστάρδα και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Λευτέρη Λαζάρου

Γαρίδες με πικάντικη σάλτσα

Υλικά για τις γαρίδες

 16 γαρίδες Νο 3, καθαρισμένες από κελύφη, κεφάλια και το «εντεράκι» που διατρέχει κατά μήκος τον κορμό τους (φυλάσσουμε τα κελύφη και τα κεφάλια για άλλη χρήση, π.χ. για ζωμό), 30 ml ελαιόλαδο,  20 ml χυμός λάιμ, 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι,

Υλικά για την πικάντικη σάλτσα

 100 γρ. μαγιονέζα, σπιτική ή έτοιμη, 15 ml σάλτσα σόγιας ή σος ψαριού, 1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη, 20 ml χυμός λάιμ, 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ, 3 κλωστίτσες κρόκος Κοζάνης, μουλιασμένες σε 1 κουτ. σούπας καυτό νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση

Πικάντικη σάλτσα

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Γαρίδες

Βάζουμε σε ένα μπολ τις γαρίδες, το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με τα χέρια, κάνοντας ένα απαλό μασάζ.

Περνάμε τις γαρίδες λυγισμένες, ανά δύο, σε 6 καλαμάκια για σουβλάκι, τρυπώντας τες παράλληλα με το καλαμάκι σε δύο σημεία, στην ουρά και στον λαιμό, με τη μία να εφαρμόζει στην κοιλότητα της άλλης. Αν θέλουμε βέβαια, περνάμε κάθε γαρίδα σε 1 καλαμάκι, τρυπώντας το σώμα της κατά μήκος, από τον λαιμό μέχρι την ουρά, διαπερνώντας την.

Προθερμαίνουμε το γκριλ στην πιο υψηλή θερμοκρασία. Βάζουμε τα σουβλάκια σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και το τοποθετούμε στο ψηλότερο ράφι του φούρνου.

Ψήνουμε ελάχιστα, για περίπου 1 λεπτό, γυρίζοντάς τες μία φορά. Αν ψήσουμε περισσότερο, θα σκληρύνουν και θα γίνουν δυσάρεστα λαστιχωτές. Εναλλακτικά, τις «ψήνουμε» για τον ίδιο χρόνο σε αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση σχαροτήγανο, το οποίο έχουμε ζεστάνει σκέτο σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Σερβίρουμε τις γαρίδες σε πιατέλα και συνοδεύουμε με την πικάντικη σάλτσα.

Η συνταγή είναι της Νένας Ισμυρνόγλου

Σούπα Γαρίδας

Υλικά

30 γρ. βούτυρο, 30 γρ. αλεύρι, 100 γρ. λευκό ξηρό κρασί, 200 γρ. κρέμα γάλακτος, 500 γρ. γαρίδες, 700 γρ. ζωμό λαχανικών, 1 κλων. Σέλερι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 καρότο, 1 δαφνόφυλλο, λίγο πιπέρι καγιέν, λίγο ελαιόλαδο, λίγο σχοινόπρασο, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο με λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις γαρίδες ολόκληρες, το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι ψιλοκομμένα και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Αφαιρούμε τις γαρίδες τις καθαρίζουμε και τις διατηρούμε σκεπασμένες για αργότερα. Ξαναβάζουμε τα κελύφη από τις γαρίδες μέσα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 με 3 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το μισό. Προσθέτουμε τον ζωμό και βράζουμε για 20 λεπτά. Με το μπλέντερ χειρός αλέθουμε όλα τα υλικά του ζωμού στην κατσαρόλα. Σουρώνουμε τον ζωμό γαρίδας σε λεπτό σουρωτήρι και πιέζουμε τα υλικά να πάρουμε όσο περισσότερο ζωμό μπορούμε. Κρατάμε τον ζωμό στην άκρη και πετάμε τα υπολείμματα λαχανικών.

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό να ψηθεί. Προσθέτουμε τον ζωμό ανακατεύοντας και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τότε την κρέμα γάλακτος, το πιπέρι καγιέν, λίγο αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 1 λεπτό.Τέλος προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και βράζουμε 1 λεπτό. Σερβίρουμε τη σούπα γαρίδας σε ζεστά μπολ γαρνίροντας με λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και έξτρα πιπέρι καγιέν.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου  

Γαριδομακαρονάδα με λευκή σάλτσα

Υλικά

500 γρ. λιγκουίνι, αλάτι, πιπέρι, 250 γρ. γαρίδες, Νο1, καθαρισμένες, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 30 γρ. ούζο, 1/3 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 1 κ.σ. εστραγκόν, 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 250 γρ. τυρί κρέμα, 100 γρ. νερό, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού. Για το σερβίρισμα: πιπέρι, ελαιόλαδο, παρμεζάνα, ρίγανη.

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε αλάτι και τα λιγκουίνι. Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει. Κόβουμε τις γαρίδες στη μέση, κατά μήκος, και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τις βάζουμε στο καυτό τηγάνι και ψήνουμε για 1 ½ λεπτό.

Σβήνουμε το τηγάνι με το ούζο και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε τις γαρίδες σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι με τη σάλτσα στη φωτιά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι. Βάζουμε το σκόρδο, το εστραγκόν και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα, 1 κουτάλα της σούπας νερό από τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα βάζουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Προσθέτουμε και τις γαρίδες, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και αφαιρούμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και σερβίρουμε με πιπέρι, ελαιόλαδο, παρμεζάνα και ρίγανη.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v