Φανταστικές συνταγές με κολοκύθα

Περί ορέξεως κολοκύθα θα μπορούσε να λέει ο θυμόσοφος λαός μας ειδικά αν είχε δοκιμάσει αυτές τις πεντανόστιμες συνταγές.
Φανταστικές συνταγές με κολοκύθα

Το Halloween όπως και να το κάνουμε είναι η εποχή της κολοκύθας, η οποία είναι ξεκάθαρα ένα από τα δώρα της φύσης το φθινόπωρο. Εκτός όμως από ένα όμορφο κι ολίγον σπούκι διακοσμητικό στοιχείο που σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου, η κολοκύθα αποτελεί και μια σούπερ τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ενώ συγχρόνως είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε θερμίδες (τα 100γρ μαγειρεμένης κολοκύθας μάς δίνουν μόλις 20 θερμίδες). Ψάξαμε και βρήκαμε λοιπόν κάποιες πεντανόστιμες συνταγές με κολοκύθα για να έχει το φετινό Halloween την κατάλληλη γεύση.

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Υλικά:

1½ κιλό κίτρινη κολοκύθα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος, 500 ml φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος light, 1 κ.σ. βούτυρο, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο, αλάτι, πιπέρι, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι, 200 γραμ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη ή άλλη μισή κομμένη σε καρέ), 300 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι

Εκτέλεση:

Για την σούπα, καθαρίζουμε πρώτα την κίτρινη κολοκύθα και την κόβουμε στη μέση.  Με ένα μεγάλο κουτάλι, ξύνοντας και σκάβοντας στο εσωτερικό της κολοκύθας αφαιρούμε τις ίνες μαζί με τους σπόρους. Κόβουμε σε φέτες (σαν πεπόνι) την κολοκύθα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τις φέτες κολοκύθας.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της κολοκύθας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι. Ψήνουμε την κολοκύθα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC  στο αέρα, για 40 λεπτά μέχρι να καραμελώσει. Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5΄ να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα). Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό) και το γάλα και βράζουμε.

Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν και σιγοβράζουμε για 15΄. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Σε αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο τζίντζερ, ταιριάζει απίστευτα.

Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι ή από ψιλή σίτα για να γίνει η καλύτερη βελουτέ). Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας. Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ. Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά).

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Χοιρινή τηγανιά με κολοκύθα

Υλικά:

1 κιλό χοιρινό, κατά προτίμηση από σπάλα, κομμένο σε κύβους των 3 εκ. περίπου,  4 φλιτζ. τσαγιού κυβάκια από ψίχα κολοκύθας (θα χρειαστούμε ένα κομμάτι κολοκύθας, ακαθάριστο, συνολικού βάρους περίπου 700 γρ., που θα καθαρίσουμε από τη φλούδα και τα σπόρια),  1 ζουμερό πορτοκάλι, καθαρισμένο, χωρισμένο στα φετάκια του, κομμένα στη μέση, 30 ml ελαιόλαδο,  100 ml λευκό ξηρό κρασί

Για τη μαρινάδα:

 50 ml ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού, 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική,  1 κουτ. γλυκού ξίδι από λευκό κρασί, 1 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ (ή 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη), το πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο,φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας (ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, σάλτσα σόγιας, ξίδι, τζίντζερ, φρέσκο κρεμμυδάκι και πιπέρι) και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε τους κύβους κολοκύθας και τα κομμάτια του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τους κύβους του χοιρινού και προσθέτουμε 400 ml χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε το κρέας στο νερό για 25 - 30 λεπτά περίπου, μέχρι να το πιει όλο. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε το χοιρινό για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει απαλά από όλες τις μεριές. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τους μαριναρισμένους κύβους κολοκύθας και το πορτοκάλι, μαζί με το μείγμα της μαρινάδας, και ανακατεύουμε.

Όταν το μείγμα αρχίσει να κοχλάζει έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και η κολοκύθα. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε τη χοιρινή τηγανιά με κολοκύθα με απλό πιλάφι ή με πουρέ πατάτας.

Η συνταγή είναι της Μυρσίνης Λαμπράκη 

Μπατζίνα με κίτρινη κολοκύθα και φέτα

Υλικά:

1 μέτρια κολοκύθα κίτρινη, χωρίς φλούδα, 500γρ. φέτα, σε κομματάκια, 5 αβγά, 150ml γάλα, 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 5 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο, αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο.

Εκτέλεση:

Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια αφαιρώντας τους σπόρους, την τρίβουμε στον τρίφτη και τη βάζουμε σε σουρωτήρι πιέζοντάς την για να στραγγίξει από τα υγρά της. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC/αέρα. Βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη φέτα, τα αβγά, το γάλα, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.

Βουτυρώνουμε πάρα πολύ καλά ένα μέτριο ταψί και μεταφέρουμε εκεί το μίγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Η συνταγή είναι του Σωτήρη Ευαγγέλου

Κέικ Κολοκύθας

Υλικά:

280γρ. κολοκύθα τριμμένη, 240γρ. ζάχαρη, 2 αβγά + 1 κρόκος, 100γρ. βούτυρο αγελάδος, 125γρ. σπορέλαιο, 280γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 10γρ. μπέικιν πάουντερ, 4γρ. μαγειρική σόδα, 1γρ. κανέλα, 2γρ. αλάτι.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Σε ένα μπολ βάζουμε την κολοκύθα, το σπορέλαιο, το βούτυρο, την κανέλα, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με σύρμα ζαχαροπλαστικής. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα που ετοιμάσατε και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά (ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από την υγρασία της κολοκύθας).

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Χρονόπουλου 

Ριγκατόνι με κολοκύθα και μπέικον

Υλικά:

150 γρ. μπέικον, ολόκληρο σε κύβους, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο, 10 φύλλα φασκόμηλου, φρέσκο, ψιλοκομμένο, 500 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη από φλούδα και σπόρους, κομμένη σε κύβους 1 εκ., 1 κύβο κότας, 800 γρ. νερό, καυτό, 500 γρ. ριγκατόνι, αλάτι, πιπέρι, 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη + έξτρα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Με μια πλατιά μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το μπέικον μαζί με το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 1'-2' μέχρι να δώσει το άρωμά του και να πάρει ελαφρύ χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το φασκόμηλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί ελαφρά το κρεμμύδι αλλά να μην πάρει έντονο χρώμα.

Προσθέτουμε τους κύβους της κολοκύθας και σοτάρουμε για 3'-4' ακόμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζωμό, το καυτό νερό, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και να πιει τα περισσότερα ζουμιά της. Παράλληλα βράζουμε τα ριγκατόνι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή μείον 2 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμα, σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το βραστό νερό. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα με την κολοκύθα. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με την κολοκύθα σε δυνατή φωτιά, στην κατσαρόλα, για 2 λεπτά, μέχρι τα ζυμαρικά να πάρουν λίγο από το άρωμα της κολοκύθας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο από το νερό που κρατήσαμε.

Προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, προσθέτουμε πιπέρι και αν χρειαστεί επιπλέον αλάτι. Σερβίρουμε με έξτρα γραβιέρα.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v