Λαχταριστές συνταγές με σταφύλια

Τώρα που τα σταφύλια ξεχειλίζουν στους πάγκους της μαναβικής, σου βρήκαμε φανταστικές συνταγές για να τα απολαύσεις όπως τους αρμόζει.
Λαχταριστές συνταγές με σταφύλια
Θρεπτικά, πεντανόστιμα και δροσερά, τα σταφύλια είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, και επίσης ένα από τα super food της ελληνικής υπαίθρου. Αν δεν θέλεις να τα απολαμβάνεις μόνο σκέτα, σου έχουμε μερικές ευφάνταστες συνταγές που θα απογειώσουν την σχέση σου μαζί τους.

Κοτόπουλο με σταφύλια

Υλικά:
2 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα κομμένα στη μέση, 250-300 γρ. σταφύλια κόκκινα χωρίς κουκούτσι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4 κλ. δεντρολίβανο φρέσκο, 3 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο, χυμό από μισό λεμόνι, 50 ml λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το κοτόπουλο, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης. Έπειτα, τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το κοτόπουλο και το ψήνουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα. Αμέσως μετά, αφαιρούμε το κοτόπουλο από το τηγάνι, το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και το αφήνουμε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Κατόπιν, σβήνουμε με κρασί αφήνοντας το αλκοόλ να εξατμιστεί κι έπειτα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το δεντρολίβανο, τα σταφύλια και τα αφήνουμε για ακόμα 3-4 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα πυρίμαχο ορθογώνιο σκεύος διαστάσεων 27Χ20 εκ. ρίχνουμε το κοτόπουλο και το βαλσάμικο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Αμέσως μετά, περιχύνουμε το κοτόπουλο με το περιεχόμενο του τηγανιού και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 20-25 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη

Σαλάτα με Κινόα και Σταφύλια

Υλικά:
130 γρ. λευκή κινόα, 150 γρ. μαύρα σταφύλια (κατά προτίμηση άσπορα), 75 γρ. αμύγδαλα, τα φύλλα από ½ ματσάκι άνηθο χοντροκομμένα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. σόγιας, τον χυμό από ½ λεμόνι, λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 1 ½ φλυτζάνι νερό (375ml) να βράσει με λίγο αλάτι. Μόλις βράσει προσθέτουμε την κινόα και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράζει και 12-15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Εν τω μεταξύ, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, σε μέτρια φωτιά, 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μυρίσουν. Τα αδειάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής και περιμένουμε 2-3 λεπτά να κρυώσουν λίγο. Τα χοντροκόβουμε.

Κόβουμε τα σταφύλια στα δύο. Βάζουμε σε μια σαλατιέρα την κινόα, τα αμύγδαλα και προσθέτουμε την σόγια, το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα σταφύλια και τον άνηθο και ανακατεύουμε προσεκτικά. Σερβίρουμε την σαλάτα χλιαρή ή κρύα.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Σαλάτα με σταφύλια και κατσικίσιο τυρί πανέ

Υλικά:
Για το τυρί: 150 γρ. κατσικίσιο τυρί, αλεύρι γ.ο.χ. για το πανάρισμα, 1 αβγό ελαφρά χτυπημένα, 2 κ.σ. γάλα, 80 γρ. αμύγδαλα φιλέ, 100 γρ. ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σαλάτα: 400 γρ. ανάμεικτη σαλάτα λαχανικών (πράσινη της αρεσκείας σας), 1 αγγούρι κομμένο στη μέση και μετά σε λωρίδες, 1 κρεμμύδι μικρό κόκκινο κομμένο σε λεπτές φέτες, 200 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση, 150 γρ. σταφύλια, λευκά και κόκκινα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα στη μέση, 60 γρ. ελαιόλαδο, 20 γρ. ξίδι βαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Για το τυρί
Κόβουμε το τυρί σε φέτες και τις βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα. Αυτό το κάνουμε για να μη λιώσει όταν θα το τηγανίζουμε. Παίρνουμε 3 μπολ. Στο ένα βάζουμε το αλεύρι, στο δεύτερο το αυγό με το γάλα, ανακατεμένα καλά με ένα σύρμα, και στο τρίτο τα αμύγδαλα φιλέ. Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά. Βγάζουμε το τυρί από την κατάψυξη και κάθε κομμάτι του το περνάμε από το αλεύρι, έπειτα από το μείγμα αυγού- γάλακτος και μετά από τα αμύγδαλα. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο στο τηγάνι και τηγανίζουμε τα κομμάτια του τυριού, γυρίζοντάς τα μία φορά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Τα σερβίρουμε μαζί με τη σαλάτα.

Για τη σαλάτα
Ανακατεύουμε τα λαχανικά και τα σταφύλια σε ένα μπολ. Σε ένα μικρό δοχείο ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ ανακατεύοντας καλά το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με αυτήν τη σαλάτα και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Παϊδάκια αρνίσια στο τηγάνι µε σταφύλια και πετιμέζι

Υλικά:
1 κιλό αρνίσια παϊδάκια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κλων. φρέσκο δεντρολίβανο, 4 σκελ. Σκόρδο, 1/2 κ. σταφύλια (ρώγες μαύρου σταφυλιού), 1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 1 κ.γ. πετιμέζι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στα παϊδάκια και τα ροδίζουμε 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας. Βγάζουμε τα αρνίσια παϊδάκια σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά. Τα περιχύνουμε με τα υγρά του τηγανιού και αφήνουμε μέσα στο τηγάνι 2-3 κουταλιές της σούπας.

Ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε τα σταφύλια, τα οποία έχουμε πλύνει και στραγγίσει. Σ’ αυτό το στάδιο αφαιρούμε και πετάμε τα σκόρδα. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά, να μαλακώσουν τα σταφύλια. Προσθέτουμε το κρασί και το πετιμέζι και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στη σάλτσα. Αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει καλά και να γλασάρει η σάλτσα. Η σάλτσα πρέπει να γίνει σαν μέλι.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v