Τα καλύτερα ελληνικά αλλαντικά για γκουρμέ καταστάσεις

Από το προσούτο Ευρυτανίας, μέχρι την λούζα της Τήνου κι από το σαλάδο Κερκύρας μέχρι τον καβουρμά της Λήμνου, δοκιμάζουμε τα καλύτερα αλλαντικά της χώρας.
Τα καλύτερα ελληνικά αλλαντικά για γκουρμέ καταστάσεις

Αν είσαι μερακλής ξέρεις από πρώτο χέρι ότι στη χώρα μας γίνεται σοβαρή δουλίτσα στον τομέα των αλλαντικών, καθώς πολλές περιοχές παράγουν πεντανόστιμες «λιχουδιές» που ταιριάζουν ταμάμ με κρασάκι, ουζάκι ή μπυρίτσα ανάλογα με τα κέφια. Αν πάλι δεν είσαι μερακλής, μην στεναχωριέσαι και μη βαρυγκομάς, μια δοκιμή θα σε πείσει και θα σε κάνει φανατικό λάτρη των ελληνικών αλλαντικών. Έλα, να σε τρατάρουμε το κατιτίς μας τώρα, μην ντρέπεσαι.

Προσούτο Ευρυτανίας



Το Προσούτο παράγεται από ειδικά επιλεγμένο χοιρινό μπούτι, συνδυάζοντας την παράδοση της Ευρυτανίας και την τεχνογνωσία της Πάρμας. Πρόκειται για προϊόν φυσικής ωρίμανσης τουλάχιστον 12 μηνών. Μιλάμε για ένα πραγματικά θαυμαστό παραδοσιακό αλλαντικό, ενώ το fan fact του είναι η αρχαιοελληνική του ονομασία ως «Ακροκώλιον».

Λούζα Τήνου ή Μυκόνου



Ας δοκιμάσουμε τώρα το αλλαντικό των Κυκλάδων, καθώς συναντάται στην Τήνο, τη Μύκονο αλλά και τη Σύρο. Οι λούζες είναι ουσιαστικά δύο κομμάτια καθαρό κρέας, τα οποία αφαιρούνται από τη δεξιά και τη αριστερή μεριά της ραχοκοκαλιάς (κόντρα φιλέτο) του χοίρου. Αλατίζονται με ελαφρά υγρασιασμένο μείγμα θαλασσινού αλατιού χοντρού και ψιλού. Παραμένουν στο αλάτι για περίπου 24 ώρες και αμέσως μετά εμβαπτίζονται σε βραστό νερό για 10-20 λεπτά. Αφού στεγνώσουν, αρωματίζονται με άφθονο θρούμπι και πιπέρι. Κόβεται σε πολύ λεπτά φετάκια και τρώγεται όπως είναι, χωρίς καμμιά θερμική επεξεργασία. Διατηρείται σε θερμοκρασία 0-5 °C. Δεν περιέχει συντηρητικά.

Σαλάδο Κερκύρας



Παραδοσιακό κερκυραϊκό σαλάμι ωρίμανσης φτιαγμένο από εκλεκτό χοιρινό κρέας με πιπέρι, σκόρδο, θαλασσινό αλάτι, βότανα και αρωματικά φυτά. Πρόκειται για προϊόν φυσικής ωρίμανσης το οποίο επιδέχεται κάπνισμα με αρωματικά κλαριά.

Καβουρμάς Λήμνου



Ο Λημνιός καβουρμάς είναι μια τοπική παραδοσιακή συνταγή. Καβουρδισμένα κομμάτια χοίρινου κρέατος σκεπασμένα με χοιρινό λίπος Έχει ιδιαίτερη γεύση και αποτελεί μεζέ για πραγματικούς μερακλήδες, δίνοντας πρωτοτυπία , νοστιμιά και άρωμα στα πιάτα τα οποία συμμετέχει. Στο νησί θα βρεις και εξαιρετικό κατσικίσιο καβουρμά αντίστοιχα.

Σύγκλινο Μονεμβασιάς



Το παραδοσιακό αλλαντικό της Μάνης βρίσκει εδώ την καλύτερη έκφρασή του. Ηπια αλμυρό, σωστά καπνισμένο, βαθειά νόστιμο, μαρτυράει την παραδοσιακή του παρασκευή. Από σπάλα χοιρινού Λακωνίας, μπαίνει αρχικά σε άλμη για το "πάστωμα" (και όχι σε σκέτο χοντρό αλάτι) ενώ καπνίζεται σε κανονικό ξυλόφουρνο με ξύλα ελιάς, διαδικασία που βοηθάει να στεγνώσει σωστά, αποβάλλοντας αλμύρα.

Σαλάμι αέρος Tριπόλεως



Αλλαντικό επιπέδου, στεγνό, μεστό και πικάντικο, οφείλει τη γεύση του στα σωστά υλικά και στη σωστή, επί ένα μήνα ωρίμανση. Η γνήσια συνταγή προέρχεται από το πρώτο εργαστήριο αλλαντικών Δαγρέ του 1920, στη Τρίπολη. Η αλλαντοποιία Δαγρέ στο σύγχρονο εργοστάσιό της συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογία και παρασκευάζει πολλά παραδοσιακά αλλαντικά της περιοχής.

Καπνιστή πανσέτα Ρεθύμνου



Το ονομαστό και ξακουστό αυτό αλλαντικό παράγεται από διαλεκτό κρέας και χαρακτηρίζεται από το πλούσιο άρωμα των μπαχαρικών και το άρτιο παραδοσιακό κάπνισμα από ξύλα οξιάς. Βγάλε τώρα και δυο ρακές να τις πιούμε στην υγειά της και στη νοστιμιά της.

Πάπια Καπνιστή Αστική



Δεν περίμενες ότι θα βρεις τέτοιο αλλαντικό στην Ελλάδα κι όμως η αλλαντοποιία Παντέρη φροντίζει εδώ και χρόνια να παράγει αυτόν τον θρυλικό μεζέ, που πολλαπλασιάζει μέρα με τη μέρα τους λάτρεις του.

Βουβαλίσιο μπούτι Κερκίνης



Φτιάχνεται από τον Μπόρα, από άπαχο βουβαλίσιο κρέας που σιτεύει υπό ειδικές συνθήκες, καπνίζεται με ξύλα οξιάς, μαρινάρεται και συσκευάζεται σε παρθένο ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά.

Τσορίθο Δράμας

Με σωστές αναλογίες κρέατος και λίπους, το λατρεμένο Τσορίθο Δράμας παίρνει το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα της πάπρικας που του δίνει ένα γλυκό, ήπιο κάψιμο και ωραία αρώματα. Αν το βάλεις σε σαλάτες και πίτες ή ζυμαρικά θα τα απογειώσει καθώς έχει πιο ήπια ένταση στη γεύση του από το συνονόματο ισπανικό τσορίθο.

Μοσχαρίσιο Παστράμι Καρδίτσας



To μοσχαρίσιο Παστράμι Καρδίτσας παρασκευάζεται από εκλεκτά κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος. Αυτά καλύπτονται με πιπέρια και μπαχαρικά και έπειτα καπνίζονται και ατμίζονται. Το αποτέλεσμα είναι ένα φίνο μα και πικάντικο αλλαντικό από ατόφιο κρέας.

Νούμπουλο Κέρκυρας



Χοιρινό κρέας, μαριναρισμένο με μπαχαρικά και βότανα της Κερκυραϊκής γης, περασμένο σε έντερο και καπνισμένο με αρωματικά κλαριά του Νησιού όπως φασκόμηλο, φλησκούνι ξερό, σχοίνο, δάφνη κ.α. Σερβίρεται κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες και είναι ιδανικό για σαλάτες, μακαρονάδες αλλά και ποικιλίες αλλαντικών. Το νούμπουλο θεωρείται ντελικάτος μεζές, ιδανικός όταν προσφέρεται σε συνδυασμό με δροσερά λαχανικά αλλά και φρούτα σε σαλάτες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v