Κολασμένα τυριά και αλλαντικά από όλη την Ελλάδα

Παλαιωμένα, σπάνια, μυρωδάτα, πιπεράτα, σε κάθε περίπτωση λαχταριστά, αυτά τα τυριά και αλλαντικά του τόπου μας είναι χάρμα αισθήσεων.
Κολασμένα τυριά και αλλαντικά από όλη την Ελλάδα

Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες της Ελλάδας και το ιδιαίτερο μικροκλίμα των περιοχών της δεν έμειναν ανεκμετάλλευτες από παραγωγούς ανά τους αιώνες, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν εκλεκτά προϊόντα με βάση το γάλα και το κρέας.

Από την Μετσοβάνα, την ελληνική Παρμεζάνα, μέχρι τα πιπεράτα αλλαντικά των νησιών και το ευρυτανικό Ακροκώλιο, ετοιμάσαμε ένα υπέροχο πλατώ ελληνικών τυριών και αλλαντικών που οφείλετε να δοκιμάσετε.

Μια «φέτα» σκέτο ποίημα

Σπουδαίοι τυροκόμοι, οι Κεφαλλονίτες βγάζουν την δική τους «φέτα», η οποία δεν αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ, και είναι ευρέως γνωστή ως «Βαρελίσιο τυρί Κεφαλονιάς». Ένα εκλεκτό τυρί, πεντανόστιμο και πιπεράτο με ξεχωριστή γεύση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στα ζώα που βόσκουν ελεύθερα σε πλαγιές και κοντά στα βράχια της θάλασσας.



Κασέρι από τον Σοχό

Το τυροκομείο Προίκα στον Σοχό Θεσσαλονίκης επιμένει παραδοσιακά και φτιάχνει ένα κασέρι που θεωρείται το κορυφαίο εν Ελλάδι. Βελούδινο, με μαστιχωτή υφή και ελαφρώς πικάντικες νότες, οφείλει τη δημιουργία του στους μοναχούς του Άγιου Όρους, οι οποίοι έμαθαν το 1890 στον Κώστα Προίκα τα μυστικά της τυροκόμησης.

Η ελληνική Παρμεζάνα

Στο Μέτσοβο και στο Ίδρυμα Τοσίτσα βρίσκουμε ίσως το απόλυτο ελληνικό τυρί και απάντηση της Ελλάδας στην ξακουστή Παρμεζάνα. Πρόκειται για την εκλεκτή Μετσοβάνα, ένα τυρί εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής λίγων κεφαλιών, που ωριμάζει για 2 χρόνια σε ξύλινα ράφια αφού παραμείνει σε άλμη για 20-30 μέρες.



Σαν Μιχάλη… δεν έχει

Εδώ και πάνω από μισό αιώνα, στο βουνό της Σύρου όπου βρίσκεται το χωριό Άη Μιχάλης, παράγεται ένα από τα ποιοτικότερα (και ακριβότερα) τυριά της χώρας: Το Σαν Μιχάλη μετρά περίπου 46 τόνους παραγόμενου τυριού ετησίως και προτιμάται για την σκληρή, συμπαγή του υφή και την πικάντικη γεύση, ενώ είναι από τις λίγες περιπτώσεις που οι προδιαγραφές απαιτούν αποκλειστικά αγελαδινό γάλα για την παραγωγή του.  


Η Κοπανιστή των Ανέμων

Μαλακιά, πικάντικη με έντονα τα αρώματα της ζύμωσης, η Κοπανιστή του της Μυκόνου με το απαλό ροζ της χρώμα φτιάχνεται από πρόβειο γάλα ή από ανάμεικτο κατσικίσιο και πρόβειο ή αγελαδινό. Σερβίρεται ως ωραιότατο ορεκτικό, πάνω στη μόστρα (το μυκονιάτικο παξιμάδι), συνοδεία ντοματούλας.

Αρσενικό Νάξου

Το τυρί- σύμβολο του νησιού, αλλά και εν γένει της ελληνικής τυροκομίας, γεννήθηκε λέγεται κάπου στον 19ο αιώνα, παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και έχει μια χαρακτηριστική, ιδιαίτερη γεύση η οποία όσο παλαιώνει γίνεται περισσότερο πικάντικη και αρωματική. Ωριμάζει σε φυσικές κάβες και κουράρεται με ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια της τρίμηνης ωρίμανσης του, ενώ συνοδεύει ιδανικά ως μεζές το ούζο ή το τσίπουρο.



Φάε Μαλάκα!

Μην μας παρεξηγείς, εννοούμε το εκλεκτό τυρί των Χανίων το οποίο είναι ταυτισμένο με τα πεντανόστιμα σκαλτσούνια της Λαμπρής. Παράγεται όπως και η γραβιέρα, για την ακρίβεια είναι μια… ανώριμη γραβιέρα, έντονα λιπαρή, με ξεχωριστή γεύση που μπορεί να αντικαταστήσει άνετα τη μοτσαρέλα σε συνταγές φούρνου ή τηγανιτές.



Το Προσούτο της Ευρυτανίας

Μια μικρή αλλαντοποιία στην Ευρυτανία φτιάχνει ένα προσούτο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την Ιταλία. Το Αλλαντοποιείο Στρεμμένου παράγει από το 1992 εκλεκτά προϊόντα φυσικής ωρίμανσης, με αποκορύφωμα αυτό το εξαιρετικό αλλαντικό από διασταυρωμένο αγριόχοιρο, το οποίο φέρει την χαρακτηριστική ονομασία «Ακροκώλιον».

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by [email protected] (@fastmarket.ll)



I’m a Λούζα baby!

Το εκλεκτότερο ελληνικό αλλαντικό, η φινετσάτη Λούζα παράγεται στα νησιά των Κυκλάδων και έχει μεστή γεύση, με ένταση και βάθος, έντονη αλμυράδα και χαρακτηριστικά αρώματα ανάλογα το νησί από όπου προέρχεται. Η μυκονιάτικη αρτύζεται με μπαχάρι και θρούμπι, η συριανή με κρασί, πιπέρι, μπαχάρι και γαρύφαλο, και η τηνιακή με πιπέρι και σπόρους μάραθου.



Σαλάμι Λευκάδος

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα των Επτανήσων, το σαλάμι της Λευκάδας εικάζεται ότι έχει τις ρίζες του στους κατοίκους του Μπουράνο της Ιταλίας που μετοίκησαν στο νησί. Πικάντικο, με διακριτικό άρωμα σκόρδου, και ολόκληρους κόκκους πιπεριού, διαθέτει μοναδικό άρωμα και γεύση χάρη στο μικροκλίμα του νησιού και συνοδεύει ιδανικά το κρασί ή το ούζο.



Κοζάκικα Λουκάνικα

Με ιστορία δεκαετιών στα παραδοσιακά αλλαντικά, το εργαστήρι της οικογένειας Μουτεβελή ξεχωρίζει για την παραγωγή των κοζάκικων λουκάνικων με πάπρικα, μια αυθεντική συνταγή της Ανατολής συνδεδεμένη με τον ελληνισμό και τις παραδόσεις του στα βάθη της Ασίας. Πικάντικα, μυρωδάτα και με παραδοσιακό κάπνισμα με ξύλο οξιάς που τα απογειώνει.



Αλλαντικά από τη Λίμνη

Το βουβαλίσιο κρέας αποτελεί το… καμάρι της Λίμνης Κερκίνης, και τα τελευταία χρόνια χάρη στους ντόπιους παραγωγούς (Μπόρας, Φάρμα Κερκίνης), ανακαλύπτουμε εκ νέου τις αρετές του εκλεκτού αυτού κρέατος με την υψηλή διατροφική αξία. Ξεχωρίζουμε τον υπέροχο καβουρμά με μαλακά κομματάκια κρέατος, αλλά και τα πληθωρικά λουκάνικα και το πικάντικο σαλάμι.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v