Πώς θα φτιάξεις το γιουβέτσι των ονείρων σου

Ετοιμάζεσαι να ετοιμάσεις το απόλυτο μαμαδίσιο κυριακάτικο έδεσμα; Πριν το επιχειρήσεις, δες πώς θα το κάνεις πιο τέλειο από ποτέ.
Πώς θα φτιάξεις το γιουβέτσι των ονείρων σου
Η υπόθεση «γιουβέτσι» δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη. Το comfort food της ελληνικής κουζίνας, το απόλυτο κυριακάτικο πιάτο με την οικογένεια απαιτεί σωστή στρατηγική και σχεδιασμό για να βγει όπως του αρμόζει: δηλαδή ζουμερό, μαλακό και νόστιμο.

Ο μετρ του είδους Caruso, παραθέτει 9 συμβουλές για εγγυημένα λαχταριστό αποτέλεσμα. 

Κρατάς σημειώσεις;

* Φρόντισε το κρέας να έχει πηχτή σάλτσα πριν μπει στο γιουβέτσι, ώστε οι αναλογίες βραστού νερού προς κριθαράκι να μην επηρεαστούν από έξτρα υγρά.

* Είτε χρησιμοποιήσεις το παραδοσιακό σκεύος για γιουβέτσι, είτε κάποιο άλλο πλατύ και ρηχό σκεύος, πρέπει να το έχεις προθερμάνει στο φούρνο στους 180°C-200°C ώστε τα υλικά που θα μπουν με το κριθαράκι να μπορέσουν να το σιγοβράσουν άμεσα.

* Το κριθαράκι που θα βάλεις θα αυξηθεί σε όγκο σημαντικά απ’ αυτό που βλέπεις όταν το ρίχνεις νωπό μέσα. Έτσι υπολόγισε ότι τα συνήθη σκεύη καλύπτουν 1 κιλό κρέατος μαγειρεμένου στα οποία αναλογεί 250-300 γρ. κριθαράκι. Αν έχεις μαγειρέψει παραπάνω ποσότητα απλά μοιράσέ την σε δύο σκεύη στο φούρνο.

* Όλα τα κριθαράκια μοιάζουν περίπου ίδια αλλά δεν είναι. Η ποιότητα πρώτης ύλης στο κριθαράκι είναι πολύ σημαντική για να χυλώσει όσο πρέπει και ταυτόχρονα να στέκει το εσωτερικό του, ώστε να μπορεί να αισθανθεί κανείς τον κάθε ξεχωριστό κόκκο στο στόμα. Η προϋπόθεση να συμβεί αυτό είναι η πρώτη ύλη να προέρχεται από σιτάρια υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που δίνουν στο προϊόν αυτή ακριβώς τη δυνατότητα, να χυλώνει εξωτερικά μένοντας αλντέντε εσωτερικά, εφόσον βέβαια έχεις τηρήσει κάποιους χρόνους και αναλογίες στο νερό.

* Το νερό που θα βάλεις στο γιουβέτσι για να γίνει το κριθαράκι πρέπει να έχει μόλις βράσει, ώστε μέσα στο ζεστό σκεύος και στον ζεστό φούρνο ν’ αρχίσει να μαγειρεύει το κριθαράκι χωρίς καθυστέρηση.

* Για κάθε 1 κιλό κρέατος υπολόγισε 250-300γρ. κριθαράκι, (δηλαδή αναλογία 1:4 ως 1:3) και για κάθε 100 γραμμάρια κριθαράκι υπολόγισε 300ml βραστό νερό (δηλαδή αναλογία 1:3).

* Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C-200°C πάνω-κάτω. Πριν βάλεις μέσα το γιουβέτσι φρόντισε να έχει ανέβει στους 200°C. Απ’ τη στιγμή που μπαίνει μέσα το γιουβέτσι στα 17 λεπτά ανακατεύεις και ρίχνεις το τυρί και ανάλογα με το είδος του τυριού το αφήνεις για άλλα 3-5 λεπτά μάξιμουμ για να λιώσει. Βγάζεις το γιουβέτσι απ’ το φούρνο μόλις λήξει αυτός ο χρόνος, παρόλο που θα δεις να έχει μείνει νερό.

* Αφού βγει καυτό απ’ το φούρνο, το γιουβέτσι χρειάζεται απαραίτητα ανάπαυση 10’-15’ στον πάγκο της κουζίνας, για δυο λόγους: Πρώτα, ο χρόνος που μεσολαβεί βοηθάει να ολοκληρωθεί με ήπιο τρόπο η απορρόφηση των υγρών που έχουν μείνει στο σκεύος, απ’ το κριθαράκι, συντελώντας στο τέλειο μέλωμα. Δεύτερον επιτρέπει στη θερμοκρασία να κατέβει σε επίπεδα που οι γεύσεις είναι πιο έντονες και έτσι θα χαρείς το φαγητό στην ιδανική μορφή του.

* Το γιουβέτσι δεν είναι πιάτο που μας παίρνει να το κάνουμε από πιο νωρίς και να το ζεστάνουμε ή να το αφήσουμε στο φούρνο. Το σωστό γιουβέτσι ετοιμάζεται ΠΑΝΤΑ τελευταία στιγμή και μπαίνει στο φούρνο αυστηρά μισή ώρα πριν κάτσει ο κόσμος να το φάει. Το κρέας βέβαια μπορεί να έχει γίνει απ’ τη προηγούμενη και να ζεσταθεί λίγο πριν μπει στο ζεστό γιουβέτσι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v