Πεντανόστιμες ιδέες για τον γιορτινό μπουφέ

Οι γιορτινοί μπουφέδες θα παίξουν πολύ φέτος κι εμείς σου προτείνουμε ωραιότατες συνταγές για να ταΐσεις τον κοσμάκη.
Πεντανόστιμες ιδέες για τον γιορτινό μπουφέ

Αποφάσισες φέτος να στήσεις έναν γιορτινό μπουφέ για τους καλεσμένους σου; Πολύ καλά έκανες. σούπες, κρύα ορεκτικά, πληθωρικά «κυρίως», και σαλάτα είναι τα απολύτως απαραίτητα, κι εμείς σου έχουμε τις κατάλληλες συνταγές για να τα ετοιμάσεις.

Εννοείται πως θα τα συνοδεύσεις με την εκλεκτή λίστα κρασιών που προτείνουμε εδώ.

Σούπα κολοκύθας

Υλικά: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια μέτρια (ψιλοκομμένα), 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη, 70 γρ. βούτυρο, 800 γρ. κολοκύθα κίτρινη καθαρισμένη (καθαρό βάρος), 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, 1 λίτρο νερό, 1 κύβο κότας, χυμό από ένα πορτοκάλι



Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό. Προσθέτουμε τα 20 γρ. βούτυρο, την κολοκύθα κομμένη σε κύβους 3-4 εκ. και το θυμάρι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα και προσθέτουμε το νερό με τον κύβο. Μπορούμε να βάλουμε και ζωμό εάν έχουμε. Φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε με καπάκι επάνω στην κατσαρόλα για 15 έως 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.

Όταν μαλακώσουν τα κομμάτια της κολοκύθας, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, τον χυμό από το πορτοκάλι και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μία λεία υφή. Αν είναι πολύ νερουλή βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Αν είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Σερβίρουμε με κρέμα γάλακτος, θυμάρι φρέσκο, καραμελωμένο μπέικον και σπιτικά κρουτόν.

Συνταγή από εδώ

Πράσα ογκρατέν

Υλικά: 8 πράσα (το λευκό μέρος μόνο), 8 μεγάλες φέτες ζαμπόν, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (κομμένα σε φέτες), 2 καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη

Για την κρέμα: 2 φλ. γάλα, 2 κ.σ κορν φλάουρ, 1 κ.σ βούτυρο, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι, 150 γρ. πικάντικη γραβιέρα (τριμμένη)



Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πρώτα τα πράσα. Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το άσπρο μέρος για τα πράσα ογκρατέν. Βράζουμε ολόκληρα τα πράσα για 5-6 ΄σε αλατισμένο νερό.

Τα στραγγίζουμε από το καυτό νερό και τα κρυώνουμε με κρύο νερό. Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά, ενώ ετοιμάζουμε την κρέμα.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα, σε μέτρια φωτιά. Ελέγχουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται λίγο επιπλέον. Μόλις πάρει βράση η κρέμα, την αποσύρουμε. Ρίχνουμε μέσα τη γραβιέρα κι ανακατεύουμε να λιώσει.

Σε πυρίμαχο σκεύος, μεγέθους ίσα που να χωράει τα πράσα, βάζουμε στη βάση 2-3 κουταλιές κρέμα. Πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια και το τριμμένο καρότο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Τυλίγουμε ένα πράσο με μια φέτα ζαμπόν. Το ακουμπάμε στο ταψί.

Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα πράσα με ζαμπόν στην σειρά και κολλητά. Το ένα να μπει κοντά στο άλλο μέχρι να γεμίσει το ταψί. Περιχύνουμε με την κρέμα γραβιέρας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 20-25′ περίπου, μέχρι ελαφρά να ροδίσει η επιφάνεια.

Συνταγή από εδώ

Καναπεδάκια σολομού με κρέμα τυριού και χαβιάρι

Υλικά: 12 μπουκίτσες παξιμάδι σταρένιο λαδιού, 200 γρ. τυρί κρέμα, 10 μικρές φέτες καπνιστό σολομό, 6 κ.γλ. μαύρο χαβιάρι ή μπρικ, 1/2 ματσάκι άνηθο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι, μικρές φέτες λεμονιού, άνηθο

Εκτέλεση

Αφήνουμε το τυρί κρέμα για λίγη ώρα εκτός ψυγείου μέχρι να μαλακώσει για να «δουλεύεται» εύκολα. Στη συνέχεια το βάζουμε σε βαθύ μπολ. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το τυρί. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και το αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Απλώνουμε το αρωματικό μίγμα του τυριού στις φέτες του ψωμιού. Από πάνω μοιράζουμε το σολομό και το χαβιάρι ή το μπρικ και τα τοποθετούμε με όμορφο τρόπο. Αφήνουμε τα καναπεδάκια στο ψυγείο, μέχρι να τα βγάλουμε στον μπουφέ.

Όταν τα βγάλουμε διακοσμούμε με κομματάκια από άνηθο.

Συνταγή από εδώ

Σαλάτα με ρόδι και πράσινο μήλο

Υλικά: 600 γρ. ανάμεικτα σαλατικά, 200 γρ. πράσινο μήλο, κομμένο ζουλιέν, 100 γρ. ρόδι, σπόρους, 15 γρ. τραγανό προσούτο, 40 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και σπασμένα σε χοντρά κομμάτια, 400 γρ. βινεγκρέτ ρόδι, αλάτι

Για τη βινεγκρέτ ρόδι: 5 γρ. μουστάρδα Dijon, 200 γρ. χυμός ρόδι, 20 γρ. γρεναδίνη, 180 γρ. ηλιέλαιο, 180 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, ξύδι, προαιρετικά

Για τη σαλάτα

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα σαλατικά με το πράσινο μήλο, τα φουντούκια και το ρόδι. Προσθέτουμε τη βινεγκρέτ, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε ρίχνοντας το τραγανό προσούτο από πάνω.

Για τη βινεγκρέτ ρόδι

Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε τον χυμό του ροδιού, συμπυκνώνοντάς τον μέχρι να μείνει το 1/2 της ποσότητας. Σουρώνουμε τον συμπυκνωμένο χυμό σε σήτα και τον αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ τη μουστάρδα, τον συμπυκνωμένο χυμό ρόδι, τη γρεναδίνη και προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.

Συνταγή από εδώ

Ψαρονέφρι με πουρέ κάστανο

Υλικά: 1 κιλό ψαρονέφρι, 1/3 φλ. Κουμανταρία, ¼, φλ. βαλσαμικό ξύδι με μέλι, ¼ φλ. Κονιά, 1 φλ. ζωμό κότας ή κρέατος, 2 κ.σ ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι, φρέσκο θυμάρι, αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα και βερύκοκα)

Για τον πουρέ κάστανου: 1 κιλό κάστανα καθαρισμένα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και προβρασμένα κάστανα), 1 φλ. ζωμό κρέατος, 1 φλ. Γάλα, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, 1 κ.σ. βούτυρο, αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα νεύρα από το ψαρονέφρι. Με σπάγκο ψησίματος δένουμε κάθε ψαρονέφρι  ανά 4 εκ., ανάλογα με το μέγεθός του. Αφού τα δέσουμε όλα, κόβουμε σε μενταγιόν (κομμάτια). Έτσι κάθε κομμάτι θα παραμείνει δεμένο και θα κρατήσει το σχήμα του (μενταγιόν) κατά το μαγείρεμα.

Σε βαθύ τηγάνι που σκεπάζεται, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα μενταγιόν για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα. Σβήνουμε με την κουμανταρία, το βαλσαμικό, και το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά για 2 λεπτά, και προσθέτουμε το ζωμό, και το θυμάρι. Γυρίζουμε το κρέας με τσιμπίδα, και αφήνουμε λίγα λεπτά να γλασάρει, και να πυκνώσει η σάλτσα. Είναι έτοιμη, όταν εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες.

Για τον πουρέ

Βράζουμε χαραγμένα τα κάστανα, για 10-15 λεπτά να ανοίξουν. Τα ξεφλουδίζουμε, και κρατάμε 1 κιλό καθαρή σάρκα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνουμε τα κάστανα, και τα ανακατεύουμε να βουτυρωθούν καλά. Προσθέτουμε το ζωμό και το γάλα. Τα σκεπάζουμε, και τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά και να μαλακώσουν. Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε. Τα περνάμε από το μύλο του πουρέ.

Γαρνίρουμε τον πουρέ σε φωλιά και από πάνω τοποθετούμε τα μενταγιόν. Περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα και τα φρούτα.

Συνταγή από εδώ

Πάπια με πορτοκάλι στο φούρνο

Υλικά: 1 πάπια γύρω στα 2 κιλά καθαρισμένη έτοιμη για μαγείρεμα, 2 λίτρα ζωμό κότας, αλάτι, πιπέρι, 1 μανταρίνι ακέρωτο, 1 πορτοκάλι μέτριο ακέρωτο, 1 κλαδάκι θυμάρι, 2 κ.σ. κονιάκ

Για το γλασάρισμα: 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. πορτοκάλι, 1 κ.σ. υγρά ψησίματος



Εκτέλεση:

Αφήνουμε το πουλερικό στον πάγκο εργασίας για 30′. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε χαρακιές επιφανειακές στο δέρμα της πάπιας. Με προσοχή, δεν τρυπάμε το κρέας. Μπορούμε και με ένα πιρούνι να τρυπήσουμε επιφανειακά το δέρμα σε μερικά σημεία. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσουμε το λίπος της πάπιας να φύγει κατά το μαγείρεμα. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό να ζεσταθεί. Ρίχνουμε αλάτι και λίγους κόκκους πιπέρι.

Βάζουμε την πάπια στον καυτό ζωμό και αφήνουμε να πάρει βράση. Βράζουμε για περίπου 40′ σε χαμηλή φωτιά ίσα που να κοχλάζει ο ζωμός. Βγάζουμε την πάπια από το ζωμό. Την αφήνουμε σε σχάρα για λίγο να κρυώσει ελαφρά. Ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί εξωτερικά. Αλατοπιπερώνουμε την πάπια. Κρατάμε 5-6 κουταλιές από το λίπος που μαζεύεται στην επιφάνεια του ζωμού. Το ρίχνουμε σε βαθύ ταψί 32 εκατ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο να κάψει καλά στους 200 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία ή προτελευταία σχάρα του φούρνου. Κόβουμε τα φρούτα σε κομμάτια με τη φλούδα τους. Τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κονιάκ και το θυμάρι. Ανακατεύουμε. Γεμίζουμε την κοιλιά της πάπιας με προσοχή. Αυτό θα δώσει στην πάπια μοναδικά αρώματα.

Αφού στραγγίσει η πάπια τη βάζουμε στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω να το βλέπουμε. Ψήνουμε την πάπια για 20′. Ανακατεύουμε σε μπολ το μέλι την μαρμελάδα πορτοκάλι και 1 κουταλιά από τα υγρά του ταψιού. Αλείφουμε την πάπια ολόγυρα με το μίγμα ψήνουμε για 10′ επιπλέον . Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Σκεπάζουμε την πάπια και την αφήνουμε να σταθεί για 15 ‘ και να ανακτήσει τα υγρά της. Τη σερβίρουμε ολόκληρη σε πιατέλα και γαρνίρουμε με αποξηραμένα φρούτα γλασέ.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v