Τα καλύτερα κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

Η wine expert της Cava Vinifera Κατερίνα Ζουμπούλη προτείνει τις καλύτερες επιλογές κρασιών για τις μέρες των Χριστουγέννων.
Τα καλύτερα κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

Τα γιορτινά τραπέζια πλησιάζουν και μπορεί φέτος να μην είναι όσο πολυπληθή πιστεύαμε, αλλά αυτό καθόλου δεν μας ενοχλεί.

Θα μαζέψουμε λίγους και εκλεκτούς, θα μαγειρέψουμε μυρωδάτες συνταγές που μοσχοβολούν… Χριστούγεννα και φυσικά θα τις παντρέψουμε με εξαιρετικούς οίνους.

Ποιοι θα είναι αυτοί; Η υπεύθυνη της Cava Vinifera Κατερίνα Ζουμπούλη, προτείνει μερικές από τις κορυφαίες επιλογές του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα για τα καλύτερα γιορτινά wine pairings.

Ξεκινάμε με την γαλοπούλα των Χριστουγέννων και προμηθευόμαστε μια φιάλη Cyrus One (18€) από το La Tour Melas ή ένα παλαιωμένο ερυθρό Cabernet Sauvignon – merlot από το κτήμα Κατσαρού (22€), αλλά και ένα πιο προσιτό σε τιμή το Ευμενίδες Syrah από το κτήμα Λύτρα (12€). 



Εάν είστε πιο παραδοσιακοί και επιμένετε στο πάντα εξαιρετικό αυτή την εποχή ελληνικό χοιρινό, οι προτάσεις μας διαφέρουν.

Ένα ώριμο Ξινόμαυρο από τη Νάουσα ή την Γουμένισσα (Κτήμα Χρυσοχόου) ή η Γουμένισσα Χατζηβαρύτη), θα αναδείξει υπέροχα το νόστιμο αυτό πιάτο.

Επίσης θα του ταίριαζε πολύ ένα δροσερό Pinot Noir Παπαϊωάννου (9€)  ή ένα Malbec από το κτήμα Χαρλαύτη (14€)

Εάν πάλι θέλετε να είστε πιο «εκκεντρικοί», το χοιρινό σας δεν θα στενοχωρηθεί καθόλου εάν το παντρέψετε με ένα ροζέ Pink Pull Καριπίδη ή μια φιάλη Euphoria (14€), ένα υπέροχο ροζέ από την οικογένεια Μάρκου.

Τα τυριά επίσης στις γιορτές έχουν την τιμητική τους. Συνδυάστε λοιπόν τα διάφορα κατσικίσια, λευκά, φρέσκα τυριά με μία Σαντορίνη Σιγάλα (24€)  ή με μια φιάλη F Ασύρτικο -Μοσχάτο από τον Φοίβο Παπαστρατή (9,5€), ενώ μπορείτε ν’ απολαύστε τα ώριμα τυριά με ένα Κοκκινόμυλο από το κτήμα Τσέλεπου (28,5€) ή με μία φιάλη Μηδέν Άγαν Αγιωργίτικο από τον Αντώνη Παπαντώνη (11,8€). 



Το Μοσχάτο Ρίου (15,8€) του Θανάση Παρπαρούση ή το ιδιαίτερο Μελάμφυλλο από Μοσχάτο του Κουτσοδόντη από την Σάμο, δεν πρέπει να λείψουν από τα εορταστικά γεύματα για να συνοδέψουν τα επιδόρπια.

Τέλος, ένα υπέροχο κλείσιμο για το γεύμα μας θα μπορούσε να είναι το μονοποικιλιακό τσίπουρο, ένα απόσταγμα από την ποικιλία Μούχταρο της οικογένειας Ζαχαριά (12,24€). 

Εβίβα και καλές γιορτές!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v