Συνταγές για «βρώμικο» στο σπίτι

Μην παραγγέλνετε άλλο απ’ έξω όταν θέλετε να φάτε βρωμιές. Αφού μπορείτε να τα φάτε εύκολα και γρήγορα στο σπίτι.
Συνταγές για «βρώμικο» στο σπίτι

Ναι, προσέχουμε τη διατροφή μας, ναι μας αρέσουν τα υγιεινά φαγητά, αλλά την Κυριακή με την ταινιούλα στον καναπέ και την κουβερτούλα να καλύπτει τα πόδια μας, δεν ταιριάζει η κινόα με τόνο. Είναι σχεδόν ύβρις να τρως κάτι τέτοιο κυριακάτικα. Παραδοσιακά, η τελευταία μέρα της εβδομάδας είναι η μέρα της παραγγελίας. Τέρμα αυτές οι εποχές, τώρα φτιάχνουμε τις βρωμιές μας μόνοι μας.

Cheeseburger το κλασικό



Υλικά

2 φέτες μπέικον, 350 γρ.  κιμά μοσχαρίσιο, σπάλα, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο,  φέτες τσένταρ, 2  ψωμάκια για burger, 20 γρ.  σπιτική κέτσαπ, 2  φύλλα μαρουλιού, 2 φέτες ντομάτα, 20 γρ.  σπιτική μαγιονέζα

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το μπέικον για περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.

Χωρίζουμε τον κιμά σε 2 ίσα μέρη και πλάθουμε πολύ απαλά τα μπιφτέκια χωρίς να τα πιέσουμε καθόλου. Αλατοπιπερώνουμε μόνο την πάνω και την κάτω μεριά από το μπιφτέκι.

Αφαιρούμε το μπέικον από το τηγάνι και τοποθετούμε τα 2 μπιφτέκια.

Τα πατάμε απαλά με μια σπάτουλα, ίσα ίσα για να πάρουν σχήμα, και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Μόλις πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά, τα γυρνάμε από την άλλη.

Βάζουμε 1 φέτα τσένταρ πάνω σε κάθε μπιφτέκι και 1 φέτα μπέικον πάνω από το τσένταρ.

Βγάζουμε τα μπιφτέκια από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τα ψωμάκια για burger στη μέση.

Καθαρίζουμε το τηγάνι με ένα απορροφητικό χαρτί, βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε τα ψωμάκια για λίγα δευτερόλεπτα, ίσα για να πάρουν χρώμα.

Αφαιρούμε τα ψωμάκια από το τηγάνι.

Στήνουμε το burger βάζοντας στη βάση του ψωμιού κέτσαπ, 1 φύλλο μαρουλιού, το μπιφτέκι με το τσένταρ και το μπέικον και 1 φέτα ντομάτας. 

Αλείφουμε το καπάκι με τη μαγιονέζα και κλείνουμε το burger. 

Η συνταγή είναι από εδώ 

Γεμιστό ψωμί στο τηγάνι



Υλικά

Για τη ζύμη: 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 120 ml γάλα, 20 γρ. βούτυρο, λιωμένο, 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση: 4 κ.σ. μαγιονέζα, 300 γρ. πατάτες, βρασμένες, 300 γρ. mozzarella, τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο,

Για το σερβίρισμα: μαϊντανός

Εκτέλεση

Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, φορώντας γάντια μιας χρήσεως, μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι. Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.

Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ παράλληλα τις πατάτες, και με ένα πιρούνι τις σπάμε εντελώς, προσθέτουμε τη μαγιονέζα, λίγο αλάτι και πιπέρι και τις αφήνουμε στην άκρη.

Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση μόλις περάσει η 1 ώρα, παίρνουμε το 1 από τα 2 ζυμάρια, το τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας και με έναν πλάστη το ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 22 με 23 εκ.. Αν δούμε ότι το ζυμάρι κολλάει, βάζουμε λίγο αλεύρι.

Ρίχνουμε το τυρί, αφήνοντας λίγο κενό περιμετρικά, περίπου 2 εκ. από πάνω, βάζουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα με την πατάτα και με ένα κουτάλι το απλώνουμε.

Ξαναβάζουμε λίγο τυρί από πάνω και κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να ενωθούν, πιέζοντας τες καλά με τα χέρια μας (δεν πειράζει αν χάλασε ο κύκλος που φτιάξαμε γιατί θα τον ξανανοίξουμε με τον πλάστη ξανά).

Μόλις ενώσουμε όλες τις άκρες, ανοίγουμε με τον πλάστη λίγο το ψωμί, ώστε να έχει ένα στρογγυλό σχήμα και κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο ζυμάρι.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, το αφήνουμε να ζεσταθεί και μόλις ζεσταθεί βάζουμε λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε το ψωμί, πρώτα από την πλευρά που έχει τις ενώσεις. Η κάθε πλευρά θέλει περίπου 5 με 6 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το μάτι.

Κόβουμε και σερβίρουμε με μαϊντανό.

Η συνταγή είναι από εδώ

Sloppy Joe (ο ορισμός της βρωμιάς)



Υλικά 

500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος (μια φορά περασμένος στη μηχανή του κιμά), 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/2 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη, 1 σκ. σκόρδο πολτοποιημένη, 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή, 4 κ.σ. κέτσαπ, 1 /2 κ.γλ. Worcestershire sauce, 2 κ.γλ. μαύρη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι

Για τα sloppy joes: 6 ψωμάκια για burger, τρυφερά φύλλα μαρουλιού, στραγγιστό γιαούρτι, φέτες ντομάτας

Εκτέλεση 

Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε τον κιμά πολύ καλά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο και τα αφήνουμε να μαραθούν.

Προσθέτουμε μουστάρδα, κέτσαπ, τη Worcestershire sauce και μαύρη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 25΄ περίπου να δέσει καλά ο κιμάς και να πιει τα υγρά του. Αλατοπιπερώνουμε για το sloppy joe burger με κιμά.

Ανοίγουμε στη μέση τα ψωμάκια και τα αφήνουμε άψητα γιατί ρουφούν καλύτερα τη σάλτσα. Αν θέλουμε, όμως, μπορούμε και να τα φρυγανίσουμε.Βάζουμε 1 γεμάτη κουτάλια σάλτσα κιμά, καλύπτουμε με φύλλο μαρουλιού, συνεχίζουμε με φέτα ντομάτα και ξαναβάζουμε κιμά. Τελειώνουμε με μια κουτάλια στραγγιστό γιαούρτι. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ψωμί και πατάμε ελαφρά να ποτίσει το ψωμί με τα ζουμάκια της σάλτσας.

Μυστικά για το ωραιότερο Sloppy Joe

Η σάλτσα κιμά πρέπει να μελώσει να μην έχει ζουμιά και περιττά υγρά. Η δεμένη σάλτσα κιμά είναι το 50% της επιτυχίας για τα πιο νόστιμα Sloppy Joes.

Μπορείς να βάλεις τυρί τριμμένο τσένταρ πάνω στο ψωμί και μετά να πέσει η καυτή σάλτσα κιμά.

Μπορείς να το φτιάξεις με ό,τι βάζεις στο αγαπημένο σου burger.

Λίγη Worcestershire sauce θα απογειώσει τη γεύση του αν έχεις βάλε 1/2 με 1 κγ. στην σάλτσα κιμά. Θα δεις διαφορά στη γεύση.

Αν αφήσετε άψητο το ψωμί, θα ποτίσει με αυτή την υπέροχη σάλτσα.

Η συνταγή είναι από εδώ

Γύρος χοιρινός ο παραδοσιακός



Υλικά

1.600 γρ. μπούτι χοιρινό, φιλεταρισμένο λεπτά, 1200 πανσέτα φιλεταρισμένη λεπτή, 2 lt νερό, 120 γρ. αλάτι, 100 ml ξίδι, 6 γρ. πιπέρι μαύρο, 2 κ.γ. γεμάτα ξύσμα λεμονιού, 2 γρ. ρίγανη, 0,5 γρ. θρούμπι, 0,5 γρ. θυμάρι, 1 κ.σ. γεμάτη μουστάρδα απαλή, 150 ml ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Πείτε στον χασάπη σας να φιλετάρει το κρέας για γύρο. 

Απ’ την προηγούμενη μέρα, βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος μέσα σε αλατόνερο 6% (σε 2 lt νερό και διαλύουμε 120 γρ. αλάτι. Αφού διαλυθεί, προσθέτουμε και 100 ml ξύδι). 

Βάζουμε, λοιπόν, το κρέας μέσα στο αλατόνερο και το σκεπάζουμε. Το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή και περισσότερο.

Μετά το πέρας της παραμονής του κρέατος μέσα στο αλατόνερο, το βγάζουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Μέχρι να στραγγίσει, ετοιμάζουμε τα μπαχαρικά. 

Στουμπίζουμε το πιπέρι μέσα σε ένα γουδί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά βότανα και ανακατεύουμε. Σε ένα ευρύχωρο σκεύος, βάζουμε το φιλεταρισμένο κρέας, πασπαλίζουμε καλά με το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Έπειτα προσθέτουμε το πιπέρι και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε ξανά. Κάνουμε καλό ανακάτεμα και «μασάζ», ώστε να πάει παντού το μείγμα. Στη συνέχεια, αλείφουμε ομοιόμορφα όλα τα κομμάτια του κρέατος με τη μουστάρδα. Τελευταίο προσθέτουμε το ηλιέλαιο. Αφήνουμε το κρέας για 1-2 ώρες και μετά είστε έτοιμοι για το σούβλισμα και το στήσιμο του γύρου ψήνουμε σε αντικολλητικό.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v