Πώς θα μάθω να μαγειρεύω;

Μην ανησυχείς, κανείς δεν γεννήθηκε μάγειρας. Και η μαγειρική δεν είναι ζήτημα ταλέντου. Είναι κυρίως ζήτημα εξάσκησης.
Πώς θα μάθω να μαγειρεύω;
Θα ξεκινήσουμε από τα καλά νέα: Η μαγειρική, όπως και όλα τα πράγματα που μπορείς να μάθεις σε αυτόν τον κόσμο, είναι 1% ταλέντο και 99% εξάσκηση, μεράκι και πειραματισμός. Θες και τα ακόμα καλύτερα νέα; Σε αντίθεση με τις γιαγιάδες μας, που ό,τι ήξεραν είτε το είχαν ανακαλύψει μόνες τους είτε το είχαν δει η καθεμιά από τη μαμά της, εμείς σήμερα έχουμε πρόσβαση σε ένα βουνό πληροφορίας, που μπορεί να μας γλιτώσει από πολλούς αποτυχημένους πειραματισμούς.

Άσε λοιπόν τις δικαιολογίες του τύπου «η μαγειρική είναι ταλέντο» κατά μέρους, και δες πώς θα μάθεις να μαγειρεύεις –όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή είναι ενδιαφέρον, είναι διασκεδαστικό, βοηθάει πολύ στην οικονομία και στη σιλουέτα σου.

Διάβασε (αν είσαι από αυτούς που διαβάζουν)

Τα παιδιά τα θεωρητικά, δεν αντέχουμε να μην ξέρουμε γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε. Τι θα πει τσιγάρισμα, γιατί το κρέας ψήνεται στη θερμοκρασία που ψήνεται, τι συμβαίνει στα λαχανικά όταν τα βράζουμε, πώς διασπώνται οι πρωτεΐνες και αλλάζουν οι υφές, ποιο μπαχάρι παντρεύεται καλύτερα με ποιο και (κυρίως) γιατί. Όλους εμάς με τις νερντουλίστικες απορίες, ο Δημήτρης Παπαζυμούρης και το blog του, Cucina Caruso, μας έμαθαν να μαγειρεύουμε, με κείμενα χιλίων και βάλε λέξεων που απαντούν όλα τα πώς και πού και τι και πότε και γιατί, πριν προχωρήσουν στη συνταγή.

Ξεκίνα από τα βασικά

Ωραίες είναι οι γκουρμεδιές του Άκη Πετρετζίκη, αλλά αν ξεκινήσεις να φτιάξεις γαριδομακαρονάδα χωρίς να ξέρεις πώς βράζουν τα ζυμαρικά, θα αποτύχεις, θα απογοητευτείς και θα τα παρατήσεις για την επόμενη δεκαετία. Ξεκίνα με τα βασικότερα των βασικών, και από εκεί σκαλί-σκαλί θα ανέβεις: Πρώτα θα φτιάξεις μια σωστή μακαρονάδα, μια καταπληκτική ομελέτα, ένα πιάτο σωστά βρασμένες φακές, και μετά θα ξεκινήσεις να πειραματίζεσαι.

Δες (πολλά) βιντεάκια

Τι λέγαμε στην αρχή για την πρόσβαση σε ολόκληρα βουνά πληροφορίας; Ε αυτή δεν είναι μόνο γραπτή. Τα χιλιάδες βιντεάκια διάσημων και μη Ελλήνων σεφ στο YouTube είναι ό,τι πρέπει για να μην ανατρέχεις σε μαγειρικά λεξικά να ψάχνεις τι σημαίνει σωτάρω και τι τσιγαρίζω –βλέπεις τη διαδικασία βήμα-βήμα, σταματάς, γυρνάς πίσω, σταμπάρεις και τα μαγειρικά σκεύη και εργαλεία που χρειάζεται κάθε δουλειά, και σου λύνονται όλες οι απορίες. Εκτός από τους γνωστούς σταρ σεφ, εξαιρετικά κανάλια στο YouTube έχουν η Madame Ginger, το The Hungry Bites, ο Cooklos και το Funky Cook.

Και ξεκίνα τους πειραματισμούς

Διάβασες ό,τι διάβασες, και είδες ό,τι είδες, τώρα που ξέρεις τα βασικά, μπες στην κουζίνα και πειραματίσου. Όπως κάθε γνώση που κατακτάς, έτσι και η μαγειρική είναι όπως είπαμε 99% εξάσκηση και πειραματισμός. Μην φοβηθείς να παίξεις με υλικά, και μην απογοητευτείς που στην αρχή δεν θα σου πολυπετυχαίνει τίποτα, κάθε φορά θα μαθαίνεις από τα λάθη σου και κάθε επόμενη φορά το αποτέλεσμα θα είναι όλο και καλύτερο. Έτσι έμαθαν όλοι να μαγειρεύουν, κανείς δε γεννήθηκε με τη γνώση έμφυτη.

Αν το έχεις πάρει πιο ζεστά…

Αν βαριέσαι να διαβάζεις και να πειραματίζεσαι μόνος/η, ή αν θέλεις να κερδίσεις χρόνο, μαθήματα και σεμινάρια μαγειρικής παίζουν όλο τον χρόνο –και δεν απαιτούν και τη δέσμευση ενός «προγράμματος σπουδών», μπορείς να παρακολουθήσεις ένα σύντομο πρόγραμμα ή ένα μεμονωμένο σεμινάριο αν προτιμάς. Για παράδειγμα, σεμινάρια κάνει στο Χαλάνδρι ο Γιάννης Λουκάκος σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, με κόστος συμμετοχής 50€ (εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα) ενώ στο MathimataMageirikis.gr θα βρεις τόσο online όσο και διά ζώσης μαθήματα με συγκεκριμένο θέμα (π.χ. μπιφτέκια, μανιτάρια, ριζότο, ωμοφαγική ζαχαροπλαστική) το κόστος συμμετοχής στα οποία ξεκινά από 29,90€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v