Παϊδάκια στο σπίτι έχεις δοκιμάσει να φτιάξεις;

Καλές και οι ταβέρνες, όμως μπορείς να φτιάξεις και σπιτάκι σου τα πιο ζουμερά και νόστιμα παϊδάκια. Δες πώς.
Παϊδάκια στο σπίτι έχεις δοκιμάσει να φτιάξεις;
Παϊδακολάτρης ων, γνωρίζεις ότι σαν το παϊδάκι στα κάρβουνα δεν έχει. Τι γίνεται όμως αν εσύ δεν… έχει όρεξη να βγει να φάει έξω το εκλεκτό αυτό έδεσμα;

Κανένα πρόβλημα, ιδού μερικές συνταγές για να το φτιάξεις σπιτάκι σου, σε νοστιμότατες παραλλαγές χρησιμοποιώντας τον φούρνο.

Παϊδάκια μαριναρισμένα με κρασί

Υλικά: 1 ½ κιλό παϊδάκια αρνίσια, χωρισµένα ένα-ένα, 3 κουταλιές ελαιόλαδο,, 2 κουταλιές χυµό λεµονιού + 1 κουταλάκι ψιλό ξύσµα, 2 κουταλιές άσπρο ξηρό κρασί,, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκοµµένες, 1 κουταλάκι ρίγανη,, 1 κουταλιά φρέσκο ξεφυλλισµένο θυµάρι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Αφαιρούμε το περιτό λίπος από τα παϊδάκια, και τα βάζουμε σε µια λεκάνη Αναµιγνύουμε σε ένα µπολάκι το ελαιόλαδο µε το χυµό και το ξύσµα λεµονιού, το κρασί, τη ρίγανη, τα σκόρδα, το θυµάρι και πιπέρι (όχι αλάτι) και προσθέτουμε το µίγµα στα παϊδάκια.

Τα ανακατεύουμε καλά, να πιάσουν µίγµα παντού και σκεπάζουμε τη λεκάνη µε πλαστική µεµβράνη. Την κρατάμε στο ψυγείο για µίνιµουµ 6 ώρες (καλύτερα ένα βράδυ), γυρίζοντας τα παϊδάκια µια φορά. Πριν ψήσουμε τα παϊδάκια, βγάζουμε τη λεκάνη από το ψυγείο, τα γυρίζουμε ξανά και τα αφήνουμε για ½ ώρα να πάρουν τη θερµοκρασία δωµατίου.

Στο µεταξύ, προθερµαίνουμε το γκριλ του φούρνου και βάζουμε µέσα ένα ταψί του φούρνου ντυµένο µε αλουµινόχαρτο για να ζεσταθεί και αυτό.

Αλατίζουμε τα παϊδάκια, τα απλώνουμε πάνω σε µια στρώση και τα ψήνουμε κάτω από το γκριλ για 10-15 περίπου λεπτά από την κάθε πλευρά (όχι ακριβώς από κάτω, αλλά σε απόσταση 10 εκ. από την εστία της φωτιάς).

Όταν ροδίσουν καλά, τα βγάζουμε και τα σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή από εδώ.  

Παϊδάκια με μουστάρδα και ρίγανη

Υλικά: 2 κιλά «παϊδάκια» από αρνίσιο μπούτι, 1/2 κουταλιά της σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι, 2 κουταλιά της σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, χοντροκομμένα ή φρέσκο θυμάρι ή 1½ κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη ή θυµάρι, τριμμένα, 70 γρ. (1/3 φλιτζ. τσαγιού) μουστάρδα πικάντικη ή άλλη της αρεσκείας μας, 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού, 70 ml ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χυμός λεμονιού, κατά βούληση

Εκτέλεση: Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα παϊδάκια και τα τρίβουμε με τις παλάμες μας με το αλάτι και το μυρωδικό της επιλογής μας. Σε ένα άλλο μικρό μπολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα και το ξύσμα λεμονιού, και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν. Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τα παϊδάκια, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, να μαριναριστούν. Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να τα μαρινάρουμε μέχρι και 4-5 ώρες.

Προθερμαίνουμε το γκριλ. Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην υψηλότερη θέση. Από κάτω στερεώνουμε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν μέσα τα υγρά του ψησίματος και να μη λερώσουμε το φούρνο.

Στραγγίζουμε τα παϊδάκια από τη μαρινάδα και τα σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας. Τα πασπαλίζουμε με πιπέρι και από τις δύο πλευρές και τα βάζουμε στη σχάρα. Ψήνουμε για περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν όσο μας αρέσουν.

Εναλλακτικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στις αντιστάσεις, λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί που να τα χωράει σε μονή στρώση, απλώνουμε τα παϊδάκια και ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρουμε τα παϊδάκια σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με όσο χυμό λεμονιού μάς αρέσει και συνοδεύουμε με πίτες για σουβλάκι, τις οποίες ζεσταίνουμε ελαφρώς στον καυτό φούρνο.

Συνταγή από εδώ.

Παϊδάκια με κόκκινη σάλτσα και πατάτες baby (εντάξει, κ***α)

Υλικά: 2 κιλά αρνίσια παϊδάκια, 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο, 3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας, ½ φλιτζανάκι του καφέ κρασί κόκκινο, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, 1 συσκευασία πατάτες baby (θα τη βρείτε στα σούπερ μάρκετ), δενδρολίβανο, ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Καταρχάς πλένουμε και απλώνουμε τα παϊδάκια σε ένα μεγάλο ταψί.

Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι, πιπέρι σε όλα τα κομμάτια και πασπαλίζουμε με λίγο σκόρδο σε σκόνη. Μετά, περιχύνουμε το κρέας με μία κούπα ελαιόλαδο.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις πατάτες baby και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το κρασί, το μπαλσάμικο ξύδι, το δεντρολίβανο καθώς και αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά και τα απλώνουμε στο ταψί με τα παϊδάκια.

Ψήνουμε τα παϊδάκια και τις πατατούλες μας σε προθερμασμένο φούρνου στους 180 βαθμούς (στις αντιστάσεις) για περίπου 40 λεπτά. Όταν οι πατάτες πάρουν χρώμα ανοίγουμε τον φούρνο και γυρίζουμε τα παϊδάκια, τοποθετώντας τις πατάτες από κάτω. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμη και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Σερβίρουμε αμέσως και απολαμβάνουμε.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v