Ο τόνος κονσέρβας… αλλιώς

Με έναν τόνο κονσέρβα μπορείς να κάνεις νόστιμα θαύματα και όχι δε θα σου πούμε να φτιάξεις για ακόμα μια φορά τονοσαλάτα.
Ο τόνος κονσέρβας… αλλιώς
Τόνος σε κονσέρβα, η επιτομή της ευκολίας. Μπαίνει παντού, σε κάθε συνταγή, και είναι νόστιμος αλλά και θρεπτικός.

Αν όμως έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια, τότε σου έχουμε μερικές πρωτότυπες συνταγές για να δοκιμάσεις και να πειραματιστείς.

Κρέμα τόνου

Υλικά: 100 γρ. τόνος σε νερό, 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 130 γρ. έτοιμη πάστα ελιάς, χυμός από 1/2 λεμόνι

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μπλέντερ ή στο μούλτι και τα πολτοποιούμε καλά μέχρι να προκύψει ένα κρεμώδες μείγμα. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.

Χρησιμοποιούμε την κρέμα τόνου ως σάλτσα για βραστά λαχανικά, τα οποία περιχύνουμε προηγουμένως με λίγο ελαιόλαδο. Ακόμη, μπορούμε να ανακατέψουμε την κρέμα με ζυμαρικά της αρεσκείας μας. Επίσης, μπορεί να γίνει άλειμμα σε φρυγανισμένο ψωμί ή ντρέσινγκ για πράσινες σαλάτες, αφού αναμειχθεί καλά με μια απλή βινεγκρέτ.

Συνταγή από εδώ

Αλμυρό κέικ με τόνο και καλαμπόκι

Υλικά: 4 αυγά, 160 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 100 γρ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, 150 γρ. γάλα, 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ, 100 γρ. τυρί κασέρι, τριμμένο, 1 βαζάκι τόνο διατηρημένο στο λάδι καλά στραγγισμένο, 200 γρ. καλαμπόκι σε κονσέρβα ξεπλυμένο και στραγγισμένο ή κατεψυγμένο, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, ½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκο δυόσμο ή άνηθο ψιλοκομμένο, ½ κουτ. γλυκού ρίγανη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καλαμπόκι. Αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίουμε με τη ρίγανη.

Τα αποσύρουμε από τη φωτιά όταν αρχίσουν να ροδίζουν, και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα που την έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υγρά, το γάλα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι και μπέικιν πάουντερ.

Βάζουμε τον τόνο σε κομματάκια, το μείγμα με το καλαμπόκι, το τριμμένο κασέρι και το αρωματικό. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.

Συνταγή από εδώ

Κανελόνια με τόνο και κόκκινη σάλτσα

Υλικά: 10 κανελόνια, 2 μεγάλες κονσέρβες τόνο σε νερό, 1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαϊντανό, μουστάρδα, τριμμένο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας

Για τη σάλτσα: 4 ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες, 1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας από κουτί, 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό, 1/2 σκελίδα σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε τα κανελόνια και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς κενά μεταξύ τους.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα, βάζοντας όλα τα υλικά της σε μια μικρή κατσαρόλα και τη βράζουμε για 8-10 λεπτά.

Περιχύνουμε τα κανελόνια με τη σάλτσα, ώστε να τα σκεπάζει. Αν δεν τα σκεπάζει, προσθέτουμε λίγο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v