Εναλλακτικές συνταγές με αβοκάντο

Σαν να μην ήταν από μόνο του το αβοκάντο εναλλακτικό, έγιναν και οι συνταγές του τώρα.
Εναλλακτικές συνταγές με αβοκάντο

Το αβοκάντο μπήκε για τα καλά στις ζωές μας. Το βάζουμε σε τορτίγιες, σε αυγά, ακόμη και στην ιερή χωριάτικη το βάζουμε. Δεν είναι ακριβώς νόστιμο, είναι σχετικά αδιάφορο, αλλά όπως και τα μανιτάρια ή τα μακαρόνια, με μία μικρή προσθήκη μπορεί να απογειώσει το φαγητό με την υφή του και την προσαρμοστικότητά του. Ιδού πέντε συνταγές που θα σας κάνουν να το αγαπήσετε (περισσότερο).

Πέστο με αβοκάντο

Υλικά: 2 αβοκάντο, ώριμα, 20 γρ. βασιλικό, 50 γρ. ξηρούς καρπούς, αλάτι, πιπέρι, 50 γρ. παρμεζάνα, χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι, ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι, 1 σκ. σκόρδο, 50-100 ml ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα: 1 ψωμί, 200 γρ. ντοματίνια, κλ. Κρίταμο, παρμεζάνα σε φλούδες

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια εκτός από το λάδι.

Χτυπάμε 2 λεπτά μέχρι να σπάσουν τα καρύδια.

Τέλος, προσθέτουμε, το ελαιόλαδο και την παρμεζάνα.

Χτυπάμε λίγο ακόμα ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα, και το πέστο από αβοκάντο είναι έτοιμο.

Για το σερβίρισμα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα.

Κόβουμε το ψωμί σε πλάγιες φέτες και ψήνουμε στο φούρνο 10-15 λεπτά μέχρι να τραγανίσει.

Αφήνουμε 1-2 λεπτά να κρυώσει.

Απλώνουμε από πάνω το πέστο αβοκάντο, ντοματίνια, κρίταμο και λίγες φλούδες παρμεζάνας!

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη. 

Ντομάτες γεμιστές με σαλάτα από αβοκάντο, γαρίδες, αβγό και κόλιανδρο

Υλικά: 6 μεγάλες ντομάτες, ανοιγμένες από πάνω κι αδειασμένες προσεκτικά από την ψίχα, 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κυβάκια, 300γρ. γαρίδα ψίχα βρασμένη, 1 αβοκάντο σε κυβάκια, 2 αβγά βρασμένα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, 1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 1 φλ. κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο, ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ, 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο, λίγο μπούκοβο (προαιρετικά), αλάτι

Εκτέλεση: Πρώτα ετοιμάζετε τις γαρίδες: Χτυπάτε το χυμό και το ξύσμα των λάιμ με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε τις γαρίδες. Τις αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν.

Με μια οριζόντια τομή κόβετε τα καπάκια από τις ντομάτες και τα φυλάτε στην άκρη. Με ένα κουταλάκι αδειάζετε προσεκτικά την ψίχα τους. Τις αλατίζετε εσωτερικά και τις βάζετε ανάποδα πάνω σε λαδόκολλα να στραγγίξουν από τα υγρά τους.

Αφαιρείτε τα σποράκια και ψιλοκόβετε την ψίχα από τις ντομάτες. Την αναμιγνύετε με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τα κυβάκια του αβοκάντο. Αλατίζετε και ανακατεύετε και τα ψιλοκομμένα αβγά και τον κόλιανδρο. Ανακατεύετε τη σαλάτα με τις γαρίδες και τη μαρινάδα τους.

Μοιράζετε το μίγμα στις αδειασμένες ντομάτες, τις αραδιάζετε σε πιατέλα, πασπαλίζετε με επιπλέον κόλιανδρο και σερβίρετε.

Η συνταγή είναι της Ιωάννας Σταμούγλου. 

Τζατζίκι αβοκάντο

Υλικά: 440 γρ. ώριμα αβοκάντο, καθαρισμένα, 150 γρ. αγγούρι, κομμένο σε μικρά κυβάκια, 80 ml ελαιόλαδο, 3 σκελίδες, σκόρδο, λιωμένες, χυμός από 2 lime, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Αδειάζουμε στο μούλτι ή στο πολυκοπτικό το αβοκάντο, το λάδι και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λείο.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ μαζί με το lime, το σκόρδο, το αγγούρι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και σερβίρουμε.

Τη συνταγή μας σύστησε ο θείος Λεό Κουτσόπουλος, αυτή η παραλλαγή είναι του Γιώργου Τσούλη. 

Αβοκάντο καρμπονάρα

Υλικά: 1 ώριμο αβοκάντο καθαρισμένο, 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι, 1 κρόκος αυγού, 200 γρ παρμεζάνα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 φέτες μπέικον, μακαρόνια της επιλογής σου (για 2 άτομα)

Εκτέλεση: Βάζουμε στο μπλέντερ το αβοκάντο, το γιαούρτι, τον κρόκο και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενοποιημένη σάλτσα.

Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια και το τσιγαρίζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε την σάλτσα, την παρμεζάνα, το αλάτι, το πιπέρι και το μπέικον και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε το πιάτο κρύο ή ζεστό.

Η συνταγή είναι από εδώ. 

Αβοκάντο γεμιστά με φέτα και μυρωδικά

Υλικά: 2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο, 150 γρ. φέτα, 2 κ.σ. γάλα φρέσκο, 1 ματσάκι αρωματικά: ρίγανη, δενδρολίβανο, λεμονοθύμαρο, δυόσμο, 1 σκ. σκόρδο, ελαιόλαδο, πιπέρι

Εκτέλεση: Χαράσσουμε κατά μήκος τα αβοκάντο, τα περιστρέφουμε γύρω από το κουκούτσι τους, τα διαχωρίζουμε στα δύο μέρη τους και αφαιρούμε το κουκούτσι τους. Τα καθαρίζουμε από την εξωτερική τους σκληρή φλούδα.

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τη σκελίδα σκόρδου.

Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τη θρυμματισμένη φέτα με τις δύο κουταλιές της σούπας γάλα, λίγο ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το πολτοποιημένο σκόρδο και λίγο πιπέρι.

Με αυτό το μείγμα γεμίζουμε τα 4 μισά αβοκάντο, τα τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε στον αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 10-12 λεπτά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v