5 συνταγές για να αγαπήσεις την κινόα

Αν ακούς κινόα και ξινίζεις τα μούτρα σου, θέλουμε να βάλουμε μαζί σου ένα στοίχημα: Ότι οι συνταγές που ακολουθούν θα σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη.
5 συνταγές για να αγαπήσεις την κινόα
Άκρως θρεπτική και ακραία παρεξηγημένη, η κινόα είναι ένα super food που μπορεί να γίνει νοστιμότατο αν το παντρέψεις με τα σωστά υλικά. Μια δοκιμή των παρακάτω συνταγών θα σε πείσει.

Εναλλακτικά Γεμιστά με Κινόα

Υλικά:
1 κούπα κινόα (λευκή ή διάφορα χρώματα), 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια, 1 avocado, κομμένο σε κύβους, 3 πιπεριές σε διάφορα χρώματα, αλάτι & πιπέρι, 1/2 κ.γ. κύμινο, 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, χυμό από 1 Lime, 1/2 Μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Βράζουμε την κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου (περίπου 10 λεπτά), σε αλατισμένο νερό. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά για 5-6 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το avocado, τα σοταρισμένα λαχανικά και την στραγγισμένη κινόα. Προσθέτουμε το χυμό Lime και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε/αφρατεύουμε με ένα πηρούνι. Κόβουμε τις πολύχρωμες πιπεριές στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε το κοτσάνι και τα σπόρια. Τις τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. 5. Γεμίζουμε τις πιπεριές με την σαλάτα κινόα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν οι πιπεριές.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger

Σαλάτα με κινόα

Υλικά:
180 γρ. κινόα, 50 ml ελαιόλαδο, ξύσμα από 2 λάιμ, χυμό από 2 λάιμ, 1 κ.σ. μέλι, αλάτι, πιπέρι, 20 γρ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 1 πιπεριά κίτρινη, 1 πιπεριά κόκκινη, 100 γρ. μπρόκολο, σε μπουκετάκια, 2 αβοκάντο ώριμα, φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:
Βάζουμε την κινόα σε ένα μπολ με μπόλικο νερό. Την αφήνουμε εκεί για 5 λεπτά. Ξεπλένουμε την κινόα πάρα πολύ καλά σε άφθονο νερό για 2-3 φορές και τη σουρώνουμε καλά μετά από κάθε ξέπλυμα. Οι σπόροι της κινόας έχουν στην επιφάνειά τους μια ουσία που την κάνει λίγο πικρή αν δεν πλυθεί καλά.

Βάζουμε την κινόα σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, σε δυνατή φωτιά για να βράσει. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να φαίνεται μία γραμμούλα γύρω από κάθε σποράκι. Όση ώρα βράζουμε την κινόα, ετοιμάζουμε μια βινεγκρέτ ανακατεύοντας καλά με το σύρμα σε ένα μεγάλο μπολ, τον χυμό και το ξύσμα από τα λάιμ, το μέλι, το τζίντζερ, ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε τα κομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές, αβοκάντο, μπρόκολο) με τη βινεγκρέτ. Όταν η κινόα είναι έτοιμη, τη σουρώνουμε και τη βάζουμε στο μπολ με τα λαχανικά και τη βινεγκρέτ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου. Διορθώνουμε τη γεύση με επιπλέον πιπέρι αν θέλουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Κοτόπουλο με κινόα και αβοκάντο

Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου (κομμένα σε λεπτές λωρίδες), 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες), 3 χρωματιστές πιπεριές (κομμένες σε φέτες), 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή φρέσκια ρίγανη, 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 1/2 φλ ζωμό κότας, 2 ώριμες τριμμένες ντομάτες, 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 γεμάτες κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι (2% λιπαρά)
Για το σερβίρισμα: 1 φλ. βρασμένη κινόα, 1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες ή καρέ

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε το φιλέτο κοτόπουλο για 4΄-5΄, να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές το θυμάρι και σοτάρουμε για 3΄. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 2΄ και να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με το ζωμό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο για περίπου 20΄. Αφού βράσει το φαγητό, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Τότε θα έχει μείνει με λίγα υγρά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Για την κινόα: Βάζουμε την κινόα σε λεπτό σουρωτήρι και την ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό που θα τρέχει να μην είναι πλέον λευκό, αλλά να βγαίνει διάφανο. Βάζουμε την κινόα σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να την σκεπάζει και σιγοβράζουμε μέχρι να σκάσει ο καρπός, για περίπου 10 λεπτά και να ανοίξει, αλλά όχι να λιώσει. Αλατίζουμε την κινόα την ώρα που βράζει. Την στραγγίζουμε καλά.

Σερβίρουμε σε πιάτα την κινόα και το αβοκάντο και από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του. Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Σαλάτα με κινόα, φακές και σάλτσα μουστάρδα-μέλι

Υλικά:
Για τη σαλάτα: ½ φλ. κινόα, ½ φλ. φακές, 2 φλ. νερό, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κ.σ. φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα
Για τη σάλτσα μουστάρδας: 1 κ.γ. μουστάρδα με μέλι, 2 κ.σ. ξύδι κόκκινου κρασιού, ¼ φλ. ελαιόλαδο, ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου, 1 μοσχολέμονο ξύσμα, αλάτι χοντρό, κατά βούληση, πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Εκτέλεση:
Βάζουμε την κινόα σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε την κινόα. Καλύπτουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά με το καπάκι. Αφαιρούμε το καπάκι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Μεταφέρουμε την κινόα σε ένα μπολ σερβιρίσματος. Βάζουμε τις φακές σε ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε τις φακές με για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν. Στραγγίζουμε τις φακές και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη μουστάρδα με μέλι και το ξύδι και χτυπάμε με σύρμα. Ραντίζουμε το μείγμα με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδου, το ξύσμα του μοσχολέμονου, αλάτι και πιπέρι. Στο μπολ σερβιρίσματος με την κινόα προσθέτουμε τις φακές, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα μουστάρδας με μέλι, ανακινούμε το μπολ να καλυφθούν τα υλικά με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Burger λαχανικών

Υλικά:
150 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα, 150 γρ. κινόα βρασμένη, 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 μεγάλο παντζάρι τριμμένο, 1 γλυκοπατάτα τριμμένη, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4 κ.σ. αλεύρι, +extra για το πασπάλισμα, 2 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο, 2 κ.γ. ελαιόλαδο για το ψήσιμο, ξύσμα από 2 lime, αλάτι, πιπέρι

Για την πίκλα καρότο: 1 μεγάλο καρότο τριμμένο, 2 κ.σ. ξύδι, 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση:
Για τη πίκλα καρότο: Προσθέτουμε σε ένα μπολ το καρότο, το ξύδι, την καστανή ζάχαρη, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα σκεπάζοντας το μπολ με διάφανη μεμβράνη.

Για τα burger: Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τη γλυκοπατάτα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν, τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Κατόπιν, προσθέτουμε στο μπολ την κινόα, το παντζάρι, τον κόλιανδρο, το ξύσμα lime, το αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε εκ νέου. Ζυμώνουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα αλεύρι και μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει.

Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ενώ παράλληλα σχηματίζουμε με το μείγμα των μπιφτεκιών δίσκους διαμέτρου 6-7 εκ. και πάχους 3 εκ. Ψήνουμε 7 λεπτά την κάθε πλευρά των μπιφτεκιών, μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια λαχανικών μέσα στα ψωμάκια για burgers με την πίκλα καρότο, vegan μαγιονέζα και ντομάτα.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v