Τι καλοκαιρινό να μαγειρέψω σήμερα;

Δες τις πιο νόστιμες και εποχικές συνταγές για να φέρεις το καλοκαίρι στην κουζίνα σου.
Τι καλοκαιρινό να μαγειρέψω σήμερα;

Είναι λαχταριστές, είναι καλοκαιρινές και θα τις αγαπήσεις σε κάθε μπουκιά. Δες τρεις υπέροχες εποχικές συνταγές για να ετοιμάσεις σήμερα κιόλας.

Αλμυρή τάρτα με μελιτζάνα και μυζήθρα

Υλικά: 1 πακέτο πλευρώτους, 6-8 μέτριες ντομάτες ‘ρόμα’, 1 μικρή μελιτζάνα, 1 κίτρινη πιπεριά, 100 γρ. μυζήθρα, 1 φύλλο σφολιάτας, Ελαιόλαδο, Αλάτι & πιπέρι, 1 κλωνάρι φρέσκια μέντα, 1 κ.γ. γλυκάνισο, 2 κ.σ. μπαλσάμικο, 2 κ.σ. κοπανισμένα φουντούκια, 2 κ.γ.  σουσάμι

Εκτέλεση: Χρειαζόμαστε ένα ταψί των 30 εκατοστών με λαδόκολλα στον πάτο του. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα μανιτάρια και σε λεπτά την πιπεριά και τα βάζουμε μαζί σε ένα μπολ. προσθέτουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι και γλυκάνισο και ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε στο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά, για περίπου 5-7 λεπτά.

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, την μελιτζάνα σε πολύ λεπτές φέτες και τα βάζουμε μαζί στο μπολ με το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε όσο ακόμη χρειαστεί για να καλυφτούν τα υλικά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και την μελιτζάνα στο ταψί, τοποθετώντας την κομμένη πλευρά της ντομάτας προς τα επάνω και ψήνουμε 20 λεπτά.

Εν το μεταξύ απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε όσο το ταψί μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το καπάκι του ταψιού για οδηγό εφόσον υπάρχει. Με ένα πλάστη απλώνουμε λιγάκι την ζύμη να μεγαλώσει ελάχιστα

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο ρίχνουμε το μπαλσάμικο και ανακατεύουμε ελαφρά τα λαχανικά προσέχοντας να μην γυρίσουν οι ντομάτες. Τοποθετούμε την σφολιάτα σαν καπάκι και με ένα κουτάλι χώνουμε τις άκρες τις μέσα, μεταξύ του ταψιού και των λαχανικών. Κάνουμε μια τρύπα με το πίσω μέρος του κουταλιού στο κέντρο της σφολιάτας και ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει και ροδίσει καλά.

Όταν ψηθεί βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το καλύπτουμε με μια πιατέλα. Με τα δυο χέρια το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά και αφαιρούμε την λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με μέντα, μυζήθρα, σουσάμι και σπασμένα φουντούκια.

Συνταγή από εδώ

Σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια

Υλικά: 4 κολοκυθάκια, μέτρια, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1/2 ματσάκι φύλλα βασιλικού, 1 ματσάκι φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση: Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα σκουπίζουμε προσεκτικά. Με τον αποφλοιωτή κόβουμε λεπτές φέτες από τα κολοκυθάκια. Ανακατεύουμε τις φέτες με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο που τα έχουμε σε ένα μπολ.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει καλά βάζουμε μέσα λίγες λίγες τις φέτες από τα κολοκυθάκια και τις σοτάρουμε για λίγο και από τις δύο πλευρές.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ της σαλάτας μας. Παίρνουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσέχουμε να πάρουμε μόνο το κίτρινο μέρος γιατί αλλιώς θα πικρίσει η σάλτσα μας.

Στο ίδιο μπολ βάζουμε τον χυμό λεμονιού και τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και τα χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί ελαφρά το μείγμα. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Με τα χέρια μας κόβουμε τα μεγάλα φύλλα βασιλικού σε κομμάτια και τα μικρά τα κρατάμε ολόκληρα αλλά λίγο τα τσακίζουμε με τα χέρια μας. Ρίχνουμε τον δυόσμο στη σάλτσα μας. Σε αυτό το μείγμα βάζουμε τα κολοκυθάκια καθώς βγαίνουν από το τηγάνι και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε τα κολοκυθάκια μέσα στη σάλτσα για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν σερβίρουμε για να αναμειχθούν τα αρώματα όλων των υλικών.

Συνταγή από εδώ

Μελιτζάνες παπουτσάκια με επικάλυψη γιαουρτιού

Υλικά: 5 μελιτζάνες φλάσκες, 400γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο, 1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό, 2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ψήσιμο, 2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές από βάζο, στραγγισμένες και πολτοποιημένες, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1 ξυλάκι κανέλας, 1 κ.γλ. ζάχαρη, 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο, 1 φλ. ζωμό κοτόπουλου, αλάτι, πιπέρι

Για την επικάλυψη: 250γρ. γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά, 50γρ. φέτα τριμμένη, 2 αβγά, 1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση χωρίς να κόψουμε τα κοτσάνια τoυς. Χαράζουμε την ψίχα τους δημιουργώντας ρόμβους, τις αλατίζουμε γενναία και τις αφήνουμε για 10 λεπτά. Ύστερα τις ξεβγάζουμε, τις στεγνώνουμε και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί. Κρατάτε ένα κομμάτι στην άκρη και αλείφουμε τις υπόλοιπες με το μισό ελαιόλαδο. Ύστερα τις ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Κόβουμε τη μελιτζάνα που κρατήσατε σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τη μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει ο κιμάς.

Όταν αλλάξει χρώμα ο κιμάς σβήνουμε με το κρασί και μετά από λίγο ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ, τις πολτοποιημένες πιπεριές, το ξυλάκι της κανέλας, τη ζάχαρη και ανάλογο αλατοπίπερο. Ρίχνουμε τα ¾ του ζωμού και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του ο κιμάς. Ανακατεύουμε τότε και το δυόσμο.

Βγάζουμε το ταψί με τις ψημένες μελιτζάνες από το φούρνο και με την ανάποδη ενός κουταλιού πιέζουμε την ψίχα των ψημένων μελιτζανών για να δημιουργήσουμε κοιλότητες κι ετοιμάζουμε την επικάλυψη ανακατεύοντας όλα τα υλικά της μαζί.

Ετοιμάζουμε το μίγμα γιαουρτιού ανακατεύοντας μέσα σε ένα μπολ τα αβγά με το γιαούρτι, τη φέτα, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και ανάλογο αλατοπίπερο. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μαγειρεμένο κιμά, από πάνω τον καλύπτουμε με το μίγμα του γιαουρτιού και ρίχνουμε στο ταψί τον υπόλοιπο ζωμό και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Ολοκληρώνουμε το ψήσιμο στους 180οC μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η κρέμα του γιαουρτιού. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, όχι καυτό, με μια κορφούλα δυόσμου.

Συνταγή από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v