Σούπερ συνταγές για ελαφριά ζυμαρικά

Απαρνούνται οι σωστοί μακαρονάδες το αγαπημένο τους φαγητό το καλοκαίρι; Όχι βέβαια. Απλά το ελαφραίνουν.
Σούπερ συνταγές για ελαφριά ζυμαρικά
Την Μπολονέζ πολλοί αγάπησαν, τα μπαχάρια της στους 35 βαθμούς υπό σκιάν ουδείς. Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα μπει ο υδράργυρος ανάμεσα σε εμάς και στο αγαπημένο μας ζυμαρικό. Απλώς θα βρούμε τρόπους να το απολαμβάνουμε, πιο… καλοκαιρινούς. Όπως οι παρακάτω.

Πέννες με κοτόπουλο

Υλικά:
250 γρ. πένες, αλάτι, 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, 2 κ.σ. θυμάρι, 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%, 70 γρ. μέλι, 1 κ.σ. μουστάρδα, 200 γρ. καλαμπόκι, 1/4 ματσάκι δυόσμο
Για το σερβίρισμα: δυόσμο, θυμάρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και τις πένες. Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε εγκάρσια το κάθε φιλέτο σε τέσσερις φέτες και απλώνουμε αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. θυμάρι και ελαιόλαδο. Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι και ψήνουμε 3-4 λεπτά και από τις δύο πλευρές.

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το μέλι, τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το θυμάρι και τον δυόσμο ψιλοκομμένο. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το τηγάνι, το κόβουμε σε λωρίδες και το βάζουμε στο μπολ. Σουρώνουμε τις πένες, τις βάζουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με δυόσμο, θυμάρι και ελαιόλαδο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Πέννες αλα κρεμ με γιαούρτι και λαχανικά

Υλικά:
500 γρ. Πέννες Ολικής Άλεσης, ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια σε φέτες, 1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες, 2 κίτρινες πιπεριές σε λωρίδες, 250 γρ. λευκά μανιτάρια σε φέτες, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο, ½ κ.σ. αποξηραμένο εστραγκόν, 10 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, 100 ml λευκό κρασί, 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες ή 2%), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και τη βάζουμε σε υψηλή φωτιά με το καπάκι κλειστό. Παράλληλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα σοτάρουμε για 6-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να αποβάλλουν τα υγρά τους και τα περισσότερα να εξατμιστούν.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά. Όταν βράσει το νερό στην κατσαρόλα, το αλατίζουμε καλά (35 γρ. αλάτι για 5 λίτρα νερό) και ρίχνουμε μέσα τις πέννες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία. Όταν ετοιμαστούν τα μανιτάρια, προσθέτουμε στο τηγάνι το σκόρδο, τις λιαστές ντομάτες και το εστραγκόν και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Παράλληλα σε μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι και προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά (για το σερβίρισμα σούπας) από το νερό των ζυμαρικών που βράζουν. Ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.

Περιχύνουμε με το μείγμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε να δέσει και να χυλώσει με τα υπόλοιπα υλικά σε παχύρρευστη σάλτσα. Όταν βράσουν τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε κατευθείαν απ’ το νερό στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά ζεστά.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Μακαρόνια με μπρόκολο

Υλικά:
1 συσκευασία ζυμαρικά της επιλογής μας, 200 γρ. μπρόκολο χωρισμένο σε μπουκετάκια, 1 σκελίδα σκόρδο, 250 ml ζωμό λαχανικών ζεστό, 1 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο, 100 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί της επιλογής μας, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να ροδίσει και να βγάλει τα αρώματά του, για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το μπρόκολο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να μαλακώσει το μπρόκολο καλά, για περίπου 8 λεπτά.

Όταν το μπρόκολο μαλακώσει και απορροφήσει τα υγρά, το σπάμε με μια ξύλινη σπάτουλα. Ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα ζυμαρικά και το βούτυρο. Ανακατεύουμε με τη σπάτουλα. Κατόπιν αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το τυρί. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά. Σερβίρουμε τη μακαρονάδα με μπρόκολο ζεστή.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Ριγκατόνι με καλαμπόκι

Υλικά:
300 γρ. ριγκατόνι, 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 100 γρ. καλαμπόκι σε κονσέρβα, 7 γρ. τζίντζερ ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα: Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Βάζουμε μία κατσαρόλα με αρκετά αλατισμένο νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει, αδειάζουμε μέσα τα ριγκατόνι και τα βράζουμε για 7-8 λεπτά. Σουρώνουμε, κρυώνουμε τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το τζίντζερ και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα (μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά). Έπειτα, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι, τα μακαρόνια, το καλαμπόκι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με μία τσιμπίδα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις είναι έτοιμα, σερβίρουμε τα ριγκατόνι ζεστά με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη

Γαριδομακαρονάδα λεμονάτη με βασιλικό

Υλικά:
2,8 λίτρα νερό, 230 γρ. ζυμαρικά spaghetti, 450 γρ. μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες, 1/4 φλ φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος, 3 κ.σ. κάπαρη στραγγισμένη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού, 1/2 κ.γ. αλάτι, 2 φλ. baby σπανάκι

Εκτέλεση:
Βράζουμε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι, προσθέτουμε τα μακαρόνια και βράζουμε για 10 λεπτά ή μέχρι τα ζυμαρικά να είναι al dente. Σουρώνουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις γαρίδες και τις ψήνουμε για 3 λεπτά. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα ζυμαρικά και τις γαρίδες και προσθέτουμε το βασιλικό, την κάπαρη, το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε σε 4 πιάτα το σπανάκι και τα ζυμαρικά με τις γαρίδες και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v